Header: Bòlit

Bòlit
Centre d'Art Contemporani. Girona

Ruta de navegació

FETS/FACTS - Exposicions 2020 | Bòlit

FETS/FACTS

Enric Ansesa

Del 20 de novembre de 2020 al 7 de febrer de 2021

Bòlit_StNicolau

Aquest hivern de 2020 s'enceten un seguit d'exposicions dedicades als més de cinquanta anys de trajectòria d'Enric Ansesa (Girona, 1945), el qual retorna als escenaris expositius de la seva ciutat.

A inicis d'aquest any es presentava a Barcelona una primera gran retrospectiva de l'obra d'Ansesa. Sota el títol de Persistències, el centre de Can Framis de la Fundació Vila Casas va dedicar una excel·lent visió de conjunt de la seva singladura artística. La proposta arriba ara a Girona amplificada i reformulada pel mateix comissari i ànima d'aquest projecte, Antoni Álvarez de Arana, el qual ha aconseguit travar un tàndem únic i completiu amb l'artista per explicar-ne, plegats, l'obra.

Tot l'univers d'Ansesa se'ns mostra desglossat en quatre exposicions diferents i alhora sumatives que, des dels seus inicis fins avui, ens submergeixen en les divergències i les constants d'una obra i d'una vida evocada de manera sintètica en els títols de cadascuna de les mostres.

Camins, al Museu d'Art de Girona, ofereix un resum de l'itinerari més íntim i de l'evolució de l'artista des dels inicis fins al moment actual. L'exposició ens submergeix en un recorregut per la seva metodologia de treball, recollida en els seus dietaris, per l'exploració de la pintura i de l'escultura i de la simbiosi entre ambdues, per l'apropiació del negre i dels formats, grans i petits, com a constant, i per l'anar i venir de les temàtiques, que alternen la introspecció i la mirada crítica al món.

Persistències, a la Casa de Cultura, ordena els temes i les iconografies pròpies de l'artista, explicades a través de les seves obres de gran format. Unes obres que fan evident la continuïtat en la seva evolució, la constant del negre i la diversitat dels seus matisos i el rigor de l'exercici pràctic de l'art.

Senyals, al Museu d'Història de Girona, mostra l'Ansesa més gironí. S'hi descobriran les seves geografies pròpies -els espais viscuts- però també les geografies públiques: la seva participació en la vida cívica i cultural, les seves militàncies i les seves aportacions en la transformació i modernització de la ciutat.

FETS/FACTS, a la capella de Sant Nicolau del Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona, permet descobrir el darrer Ansesa, amb la presentació d'una instal·lació artística creada just per a aquest espai. Una obra punyent i crítica que ens afronta als fets més dramàtics dels nostres temps i que emfatitza el compromís social de l'artista.

Resseguir les quatre mostres ha de permetre dibuixar tot un itinerari de prop d'una seixantena d'anys en una lectura polièdrica i completa de la seva obra, del seu compromís amb la societat i de la relació amb la seva ciutat.

Enric Ansesa és un dels referents de l'art català contemporani. Amb una obra que el situa al marge de la majoria de companys de professió, aquest gironí de soca-rel va abraçar el negre i l'abstracció a mitjans dels anys setanta i no ha parat fins a convertir-los en senyal identitari del seu treball. Una trajectòria de més de cinc dècades al món de les arts que la producció en xarxa dels principals espais expositius de la nostra ciutat ens ha permès presentar de manera global.

Dins d'aquest reconeixement conjunt, el Bòlit Centre d'Art Contemporani presenta la darrera instal·lació, un dels terrenys habituals d'aquest creador, entorn de uns FETS / FACTS, que al ser presentats de manera conjunta ens formulen una realitat gairebé distòpica. El control cada vegada més gran que tenen de nosaltres les grans corporacions i els governs mitjançant les noves tecnologies, la repressió policial com a resposta als intents democratitzadors de les minories, o la tragèdia d'haver de fugir de casa teva sense cap altre horitzó a la vista que la plena incertesa, conformen tres de les xacres que ens arriben diàriament a través dels nostres canals de comunicació, i que ni tan sols una pandèmia omnipresent a tots els mitjans és capaç d'amagar-nos.

L'artista, com a observador incansable que sempre és, sovint aconsegueix avançar-se al seu temps, i és amb aquesta perspectiva que l'Ansesa ens convida a una reflexió serena entorn del que pot esdevenir. Un món que no es troba gaire llunyà, i que sembla oblidar-se de la visió com a espècie, més enllà de fronteres i continents, que ens cal per aconseguir començar a canviar el nostre paradigma.

FETS/FACTS - Exposicions 2020 | Bòlit

FETS/FACTS

Dates:
Del 20/11/2020 al 07/02/2021

Lloc:
Bòlit_StNicolau

Artista:
Enric Ansesa

Comissari:
Antoni Álvarez de Arana

Bòlit. Centre d'Art Contemporani. Girona (fitxa + presentació)

Bòlit, Centre d'Art Contemporani

Dades de contacte:
Plaça del Pou Rodó, 7-9
17004 GIRONA
+ 34 972 427 627
bolit@ajgirona.cat

Horari:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabtes: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius: 11 a 14 h