BHDD | Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona
Centre d'Art Contemporani. Girona
BHDD
Roc Parés
Del 4 al 27 de setembre de 2020
Bòlit_PouRodó
Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona presenta "BHDD", una exposició amb treballs recents inèdits de l'artista català mexicà Roc Parés.
L'exposició pren el seu títol de les consonants de la paraula anglesa beheaded, que significa literalment decapitat. "BHDD" és una experiència d'art immersiu que permet als participants viure la seva pròpia decapitació. Més enllà de la violència d'aquesta afirmació, "BHDD" és un projecte de recerca experimental que pretén desconstruir les subjectivitats virtuals i examinar de forma crítica la seva funció mediadora de l'experiència humana en entorns audiovisuals interactius. El principi darrere d'aquesta instal·lació és el de la rivalitat binocular: un fenomen de percepció visual en què es produeixen alternances entre els estímuls de l'ull dret i l'ull esquerre, que fa que sigui difícil per als participants tenir una visió completa i coherent de la seva pròpia execució.
Tot i que la instal·lació fomenta la dessensibilització del participant (un tractament o procés que disminueix la resposta emocional davant d'un estímul negatiu, aversiu o positiu), és precisament en la fascinació morbosa per aquesta proposta que es planteja la qüestió sobre els límits del que es pot experimentar a través dels nostres cossos viscuts i els límits del que es pot experimentar a través d'un jo virtual i remot.
L'exposició inclou també el vídeo immersiu Voler la tête (Volar el cap). Aquesta peça va ser enregistrada amb dues càmeres; una de fixa, muntada en un trípode, i una de teledirigida, muntada en un dron. L'enregistrament en si va ser una acció sense públic en la qual Roc Parés es proposava aprendre a fer volar aquest giny, sense gaire èxit. Equipat amb el comandament a distància del dron i amb un visor que substitueix la seva visió directa per la del punt de vista volador, Parés enlaira repetides vegades el dron, sempre des del seu propi cap, intentant explorar les parts no visibles del seu propi cos. El vídeo resultant (9 minuts 58 segons) ha estat postproduït fusionant les imatges de les dues càmeres (fixa i voladora) en un pla seqüència que el públic pot veure a través d'un visor immersiu, com els utilitzats pels pilots de drons.
Com ja és habitual en els treballs de Roc Parés, en aquesta exposició desplega una visió crítica i poètica dels mitjans audiovisuals i del llenguatge en tant que tecnologies del jo. Mentre que en alguns treballs utilitza les darreres tecnologies, en d'altres rescata dispositius obsolets de l'oblit, tot establint un diàleg entre els mateixos dispositius sobre com configuren les nostres identitats i visions. En aquest sentit, la presència d'una falsa fotografia estereoscòpica, presentada en un estereoscopi de Holmes (rèplica d'un dispositiu del 1861), ens recorda que la imatge immersiva (aquella que substitueix la nostra visió directa del món per una representació tridimensional) no és un invent d'última hora. Així mateix, la projecció d'estereoscòpies, seleccionades de la gran col·lecció de la Library of Congress dels EUA, ens situa en l'inici d'alguns gèneres audiovisuals que encara considerem innovadors, com ara el documental immersiu o el turisme virtual. Les estereoscòpies triades, amb un segle d'antiguitat, mostren paisatges desolats per la tala d'arbres, interiors luxosos decorats amb caps d'animals com a trofeus de caça, escenes eròtiques amb dones manipulant armes de tall, escultures clàssiques sense cap i execucions públiques reals difoses com a propaganda de guerra.
Els treballs que es mostren en aquesta exposició van ser produïts a La Chambre Blanche del Quebec, en els mesos de setembre i octubre del 2019. La residència va ser possible gràcies a un intercanvi entre La Chambre Blanche i el Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona. A més, l'artista rep una beca del Sistema Nacional de Creadores de Arte 2017-2020 del FONCA (Govern de Mèxic).
L'exposició és una coproducció del Bòlit amb La Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners.
Projecte Finançat pel Fondo Nacional para la Cultura y las Artes
Artista investigador en comunicació interactiva. Doctor en Comunicació Audiovisual (UPF, 2001) i llicenciat en Belles Arts (UB, 1992). Professor associat i investigador del Grup DigiDoc, del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.
Els seus treballs artístics es caracteritzen per l'experimentació poètica i crítica amb les tecnologies digitals i han estat presentats i exhibits internacionalment al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Fundació Joan Miró, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Centro Cultural de Belém, Tate Gallery, Art Gallery of Ontario, National Museum of Photography, Film and Television, Centro Cultural de España en México, Ex Teresa Arte Actual, Laboratoire Paragraphe Université Paris 8, Brandts Danmarks Mediemuseum, Centrale Montemartini, entre d'altres.
Els seus treballs de recerca han estat publicats per British Computer Society, Academic Press, FECYT, Macba, UOC, MIT Press, entre d'altres. Ha col·laborat amb desenes d'artistes, científics, enginyers, institucions i col·lectius amb qui ha impulsat algunes plataformes pioneres en l'art electrònic, com Galeria Virtual (Museu de la Ciència 1993-1995 i UPF 1995-2000), dedicada el desenvolupament de la realitat virtual com a forma d'art; Macba En línia (Macba+UPF 1995-1997), dedicada a l'art en xarxa; M.A.L. (HANGAR+MOB Comissió Europea 2011-2013), dedicat a l'art amb dispositius mòbils intel·ligents, o el Màster Universitari en Arts Digitals, UPF (1995-2015) del qual va ser codirector del 2010 al 2015.
Professor del Grau en Comunicació Audiovisual i del Màster en Sistemes Cognitius i Mitjans Interactius, de la Universitat Pompeu Fabra.
Actualment és beneficiari del Sistema Nacional de Creadores de Arte de Mèxic.
Dates:
Del 04/09/2020 al 27/09/2020
Lloc:
Bòlit_PouRodó
Artista:
Roc Parés
Dades de contacte:
Plaça del Pou Rodó, 7-9
17004 GIRONA
+ 34 972 427 627
bolit@ajgirona.cat
Horari:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabtes: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius: 11 a 14 h
Tancat: 24, 25, 26, 30, 31 de desembre i 1 i 6 de gener