Header: Bòlit

Bòlit
Centre d'Art Contemporani. Girona

Ruta de navegació

Trilogia blanca - Exposicions 2018 | Bòlit

Trilogia blanca

Del 6 al 30 de setembre de 2018

Bòlit, Centre d’Art Contemporani i Bòlit_StNicolau

L’exposició «Trilogia blanca» recull una selecció de l’obra de l’escultor Enric Pladevall realitzada entre el 2013 i l’actualitat. La mostra pren el títol del conjunt de les tres magnífiques peces de gran format elaborades amb fusta policromada amb transparències blanques entre 2015 i 2017 i que s’exposen al Bòlit_StNicolau: Pell d’un somni, Nimfa del negre mar i Closca de l’ombra. En aquests treballs l’escultor sublima la bellesa de la natura recreant alhora formes harmòniques i orgàniques, delicades i contundents, en un treball escultòric que busca la perfecció de la forma i la contenció de l’expressió.

A l’espai romànic de la Capella de Sant Nicolau, la blancor i la suavitat de les tres obres contrasta amb la pedra grisa i cantelluda del temple. Reposades sobre la pedra nua, les escultures d’Enric Pladevall destil·len cultura i subratllen l’espiritualitat d’aquest lloc que, al seu torn, remarca la pròpia espiritualitat de les peces. Gràcies al clarobscur que aconsegueix l’acurada il·luminació, el blanc primitiu de les obres es visibilitza com una metàfora de puresa.

A l’espai expositiu del Bòlit, al Pou Rodó, s’hi exposen treballs complementaris de la «Trilogia blanca», caracteritzats pels acabats suaus, polits i arrodonits, el joc del dins i el fora, els forats per mirar o evidenciar l’espai interior de l’obra i, principalment, el blanc que ho emboira tot. A l’exposició hi ha obres de petit format, grafismes de pintura o tinta negra sobre el blanc del paper Japó o la tela, natures mortes de bronze, peces de fusta amb creus incrustades, una clova de nou suspesa amb tres filferros, entre d’altres, que tenen en comú la voluntat de transmetre quelcom essencial que emana de la forma i de la matèria.

«L'art és inexplicable, però personalment penso que està íntimament lligat a l'energia, a les emocions, a les tensions […]. Considero l'art una forma de coneixement equiparable a la natura, la ciència o el pensament, i alhora en seria la seva expressió sensible.» Enric Pladevall


Escultor nascut a Vic el 1951 i establert a Ventalló el 2004. Format a l'Escola Municipal de Vic i a la Facultat de Belles Arts de Barcelona, ha exposant tant en l'àmbit nacional com internacional en importants museus i galeries.

Enric Pladevall ha investigat les possibilitats formals de materials diversos com la fusta, el ferro i l’acer, així com els grans formats per a l’exterior i l’escultura més domèstica. La seva recerca aprofundeix en la capacitat d’expressió simbòlica de l’escultura, analitzant les tensions físiques i visuals, els contrastos entre materials orgànics i industrials o entre el paisatge natural i la creativitat humana. Busca tant la simplificació com l’eficàcia formal, i indaga en el pensament artístic, filosòfic i científic.

La seva obra es troba en espais públics de Girona, Barcelona, Vic, Reus i Manresa. És especialment coneguda la magna peça L'arbre de la Vida del Cosmocaixa de Barcelona. Les seves escultures formen part de col·leccions públiques i privades, com les del MACBA, MNCARS, Museu d’Art Contemporani de Conca, Fons d’Art Contemporani de l’Ajuntament de Girona, Fundació Juan March, Lehigh Art Museum de Pennsilvània, Atlanta History Center o Urban Redevelopment Authority Collection a Singapur, entre altres.

Trilogia blanca - Exposicions 2018 | Bòlit

TRILOGIA BLANCA

Dates:
Del 06/09/2018 al 30/09/2018

Inauguració:
Dijous 6 de setembre, a les 19 h

Lloc:
Bòlit, Centre d’Art Contemporani i Bòlit_StNicolau

Artista:
Enric Pladevallo

Comissària:
Carme Sais

Bòlit. Centre d'Art Contemporani. Girona (fitxa + presentació)

Bòlit, Centre d'Art Contemporani

Dades de contacte:
Plaça del Pou Rodó, 7-9
17004 GIRONA
+ 34 972 427 627
bolit@ajgirona.cat

Horari:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabtes: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius: 11 a 14 h

Tancat: 24, 25, 26, 30, 31 de desembre i 1 i 6 de gener