Header: Bòlit

Bòlit
Centre d'Art Contemporani. Girona

Ruta de navegació

Casapellllum - Exposicions 2018 | Bòlit Duplica 2

Casapellllum

Laurent Pernel

Del 27 d'octubre de 2018 al 13 de gener de 2019

Hall del Bòlit_PouRodó

El neologisme format per les paraules Casa, Pell i Llum dona nom al projecte arquitectònic que l'artista Laurent Pernel va realitzar a la façana del número 42 de la rue Croix Verte a Albi: una obra monumental realitzada en alumini i inspirada per les façanes de l'arquitecte gironí Rafael Masó.

Laurent Pernel

Nascut el 1973 a Cucq (Pas-de-Calais), viu i treballa entre Villeurbanne i Lió. Representat per la Galerie Houg de París, ha exposat a Subsistances a Lió, a Magasin, centre d'art de Grenoble, als Abattoirs - FRAC Occitanie a Tolosa, a l'Òptica, Centre d'Art Contemporani de Mont-real, al George Museum Enescu a Bucarest, etc.

Historia del projecte

"El 2005, la galeria Roger Tator de Lió em va convidar en forma de carta blanca. La galeria es troba a la planta baixa d'un edifici de tres pisos estrets que li dóna un aspecte molt proper a les cases flamenques. L'edifici es troba al número 36 de la rue d'Anvers i és aquest fet el que es convertiria en el marc de la meva proposta: reproduir a Lió una façana característica de l'Art Nouveau d'una casa d'Anvers, un dels epicentres de l'arquitectura modernista a Europa. Vaig recuperar una sèrie de dibuixos i fotografies que estan darrere de la creació de la façana. Gezichtwerpen, títol del treball realitzat a la galeria, és un neologisme, una contracció de dues paraules flamenques que significa literalment "façana llançada", en referència a Antwerpen (Anvers) "llençar la mà." Aquest desplaçament d'una façana a una altra, aquest copiar  i enganxar és una forma d'hibridació arquitectònica.

"Vaig reactivar aquest principi de desplaçament, treballant aquesta vegada amb la ciutat de Girona, agermanada amb Albi. Girona és una ciutat que es troba en la cruïlla de diferents moviments importants de principis del segle XX, com el Modernisme i el Noucentisme. Entre els artistes, pensadors i intel·lectuals, destaca l'arquitecte Rafael Masó, que va desenvolupar una obra molt influïda pel moviment Arts & Craft. La meva proposta era trobar a Girona, una façana o elements arquitectònics del vocabulari constructiu de Rafael Masó i implantar-los en una façana de la ciutat d'Albi."

Un trasplantament

Penseu en aquesta façana com una màscara que no s'ajusta bé, no es tracta  d'ocultar l'edifici que està a sota, sinó proposar un diàleg entre aquesta pell i els ossos que reben un trasplantament d'aquest tipus. La realització d'aquesta façana ha requerit de la creació d'un material compost, fet de paper d'alumini i cinta de doble cara, tot disposat en una estructura de malla soldada. L'aspecte brillant i plata d'alumini va tenir un impacte visual immediat en la línia d'edificis que componen el carrer, i li va donar a la façana l'aparença d'una joia de delicada manufactura. "

Rafael Masó

Aquest arquitecte va introduir el noucentisme, un moviment arquitectònic català de principis del segle XX, a la seva ciutat natal, Girona, transformant-la per sempre. Encara avui, les seves obres són omnipresents a la ciutat. Va inventar formes i volums que lligaven una nova concepció de l'arquitectura amb el patrimoni tradicional. Cases particulars, però també edificis d'apartaments, fàbriques, botigues, les seves obres són múltiples.

Una producció del Centre d'Art Le Lait d'Albí, França.

Casapellllum - Exposicions 2018 | Bòlit Duplica 2

CASAPELLLLUM

Dates:
De 27/10/2018 al 13/01/2019

Inauguració:
Dissabte 27 d'octubre, a les 18 h

Lloc:
Hall del Bòlit_PouRodó, Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona

Artista:
Laurent Pernel

Comissàri:
Jackie-Ruth Meyer

Bòlit. Centre d'Art Contemporani. Girona (fitxa + presentació)

Bòlit, Centre d'Art Contemporani

Dades de contacte:
Plaça del Pou Rodó, 7-9
17004 GIRONA
+ 34 972 427 627
bolit@ajgirona.cat

Horari d'obertura:
Dimecres: 10 a 14 h
Dijous i divendres: 10 a 14 h i de 17 a 19 h
Dissabtes: 11 a 14 h i de 17 a 19 h
Diumenges i festius: 11 a 14 h