Lost | Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona
Centre d'Art Contemporani. Girona
Lost
Art Collaboratif de Rosa Pascual
Del 14 de desembre de 2017 al 14 de gener de 2018
Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona
Videoinstal·lació
Milers de casos de nens robats a l'Estat Espanyol des dels anys quaranta fins a principis dels noranta. Nens, mares, germans. Alguns es busquen, d'altres no saben que existeixen o es donen per morts, i d'altres que no podran trobar-se mai.
Bebès robats de mares solteres o indesitjables, a les quals es notificava la defunció del seu nadó, per després vendre'l a famílies exemplars o favorables al règim franquista.
Tot això, organitzat i protegit per l'Església catòlica, una xarxa d'hospitals privats, públics i maternitats, el franquisme i l'actual Estat i el Ministeri de Justícia, on encara ara segueix havent-hi una lluita legal; amb certificats de naixement i defunció, funerals i enterraments falsos, i tots ells es van assegurar que no es pogués contactar mai amb les mares biològiques, fent desaparèixer els seus noms de qualsevol registre. I tot això, en nom de la llei i el bé social.
És un fet que, en diverses circumstàncies i matisos, s'ha donat i es dona a nivell internacional. També a través de l'Església, els conegudíssims casos d'Irlanda, així com al Regne Unit, on clausuraven les mares solteres embarassades, les maltractaven i sotmetien a treballs forçats, i els fills, donats com a "desapareguts". Les moltísssimes adopcions també forçades a Austràlia on, si més no, el govern actual ho reconeix i demana disculpes als afectats. I en altres països, com Rússia, on també es maltracta tant mares com fills no donats en adopció; i un dels casos més inversemblants, el dels Estats Units, on actualment és legal a la majoria d'estats revendre un fill adoptat en cas de no estar-ne satisfet.
LOST és una videoinstal·lació basada en aquesta problemàtica, se centra sobretot en els nens robats a l'Estat espanyol, dels quals també es troben casos repartits internacionalment.
S'hi projecten, horitzontalment, els noms, cognoms i dates de naixement dels nens robats que han facilitat les seves dades. Així com, verticalment, els de mares, pares i familiars que cerquen "nens morts" i la data de desaparició que se'ls va donar en el seu moment. Dates que no sempre coincideixen. Tot això coordinat a través de diverses associacions nacionals representants d'afectats i possibles retrobaments, així com: SOS Niños Robados, SOS Raíces, ANADIR, Todos los Niños Robados Son También Mis Niños i X-24, coordinadora de les associacions a l'Estat espanyol.
Des de la inauguració internacional a la ciutat de Girona, LOST estarà de gira al llarg dels propers dos anys per Europa, els EUA i Espanya; i les dades s'aniran ampliant i actualitzant, a mesura que el projecte avanci. Tot això es fa amb la intenció de sensibilitzar, fer-ne difusió, aconseguir més notorietat i pressió. El gran somni seria que es donés algun retrobament. Amb un de sol, ja valdria la pena!