Header: Bòlit

Bòlit
Centre d'Art Contemporani. Girona

Ruta de navegació

Temps variable i petons de Medusa - Exposicions 2015 | Bòlit

Temps variable i petons de Medusa

Del 28 d'octubre de 2015 al 31 de gener de 2016

Bòlit_LaRambla, Sala Fidel Aguilar i Bòlit_StNicolau


Artista: ORLAN

Comissària: Jackie-Ruth Meyer
Adaptació a cura de Carme Sais

Temps variable i petons de Medusa aplega les obres digitals d'ORLAN, i l'exposició fa a Girona la segona parada d'una gira internacional que va començar a Albi i que continuarà al Centre des Arts d'Enghien, al FRAC Basse Normandie de Caen i al Sungkok Museum de Seül per viatjar posteriorment a San Francisco i a Mèxic.

L'exposició s'ha concebut de manera que pugui circular sense necessitat de transport i que sigui prou flexible per adaptar-se a diferents punts de vista i contextos; es tracta d'una mostra, en definitiva, ajustada als temps i als mitjans actuals.

Fruit d'una proposta de Jacqueline-Ruth Meyer, comissària i directora del Centre d'Art Le LAIT, aquesta selecció inèdita de vídeos d'èpoques diverses, a la qual s'afegeix una nova instal·lació interactiva en 3D que integra un videojoc, qüestiona així la noció de temps mitjançant la posada en evidència de les diferents temporalitats contingudes en les imatges i les referències que evoquen les obres i a través de la diversitat dels ritmes visuals, les músiques i els sons creats o utilitzats per acompanyar-les.

L'artista

ORLAN és una de les artistes franceses vives més importants del panorama actual. La seva obra, en plena maduresa, destaca per una perspicàcia inusual en el context dels grans temes artístics i socials.

Des del 1964, ORLAN sotmet a examen l'estatus del cos i les pressions socials, culturals, polítiques i religioses que hi incideixen. Qüestiona els descobriments científics, tecnològics i mèdics i defensa la hibridació, la tolerància i els drets de l'ésser humà a través d'identitats nòmades, canviants i mutants. I per fer-ho, recorre a un ampli ventall de tècniques: fotografia, vídeo, escultura, dibuix, instal·lació, performance, biotecnologia, realitat augmentada, etc.

ORLAN ha convertit el seu cos en el suport, la matèria primera i l'eina visual del seu treball. Transformat en "espai de debat públic", interroga la societat i activa i planteja com a problemes unes formes i uns valors que s'oposen al determinisme natural, social i polític, a totes les formes de dominació, a la religió, a la supremacia masculina, a la discriminació cultural, a la coacció de les normes...

La llibertat, que ORLAN representa sovint en les seves creacions mitjançant el conegut gest del braç alçat, manllevat de l'estàtua de la Llibertat de Bartholdi, és el punt de partida i la meta final de la seva recerca. La integritat de la seva obra només es veu igualada per la inventiva d'unes formes que es renoven incessantment per potenciar la capacitat intrínseca de l'art, la de "muscular" el món imaginari, agusar la vista i aprofundir en la consciència de la realitat.

Jackie-Ruth Meyer, comissària de l'exposició i directora del Centre d'Art Le LAIT