Header: Promoció de la Salut

Promoció de la Salut

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona compta amb 31 desfibril·ladors instal·lats en diferents equipaments

Recentment, s’ha col·locat un aparell al Centre Cultural La Mercè i aviat se’n posarà un al Local Social de Campdorà

Imatge de la façana del Local Social de Campodrà on s’instal·larà un desfibril·lador. 

L’Ajuntament de Girona ha ampliat la xarxa de desfibril·ladors de la ciutat, que ja té 31 aparells fixos instal·lats en diferents equipaments i 10 de mòbils per a quan es desenvolupen activitats. Recentment, i juntament amb la col·laboració de Dipsalut, s’ha col·locat un nou aparell a la part exterior del Centre Cultural La Mercè i a l’abril se n’instal·larà un altre al Local Social de Campdorà. L’objectiu és dotar la ciutat amb els mitjans necessaris per poder actuar de manera ràpida en cas que una persona pateixi una aturada cardiorespiratòria, per reduir així els casos de mort sobtada. 

“En el Pla de Salut incorporàvem moltes mesures per millorar les condicions de salut a la ciutat. Afegir desfibril·ladors a la xarxa que tenim ens ajuda a ser un territori cardioprotegit, i és important que estiguin repartits entre el conjunt de barris i equipaments de Girona, de manera que tothom els tingui a pocs minuts en cas de necessitat”, explica la regidora de Salut de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau. 

Per la seva banda, la regidora de Ciutadania, Participació i Dinamització del Territori, M. Àngels Cedacers i Hervàs, destaca que “es farà realitat la demanda dels veïns i veïnes de Campdorà de poder disposar d'un desfibril·lador al barri, perquè el temps compta en una parada cardiorespiratòria i el bé més preuat és la vida”. 

La iniciativa forma part del programa “Girona, territori cardioprotegit” que duu a terme Dipsalut, l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona. L’Ajuntament de Girona va signar amb l’entitat el 2014 el primer conveni de cessió d’ús, en el qual s’estipulava que Dipsalut mantindria la propietat dels aparells de la xarxa de desfibril·ladors del municipi. 

A Catalunya, cada any perden la vida entre 3.000 i 4.000 persones per mort sobtada cardíaca, és a dir, després que el cor –per un problema elèctric- deixi de bombar sang. Afecta persones de totes les edats i sexes, i és imprevisible. L’única manera de salvar la vida de la persona és intervenint amb un desfibril·lador, un aparell que dóna una descàrrega elèctrica per tal que el cor torni a bategar de forma normal. Per recuperar la víctima sense seqüeles és vital utilitzar el desfibril·lador en els primers minuts de l’aturada.

Fins fa poc, però, els desfibril·ladors només estaven disponibles en espais molt concrets i el seu ús quedava restringit a persones amb formació en la matèria. Per posar-los a l’abast de tothom i facilitar la ràpida intervenció en casos extrahospitalaris de mort sobtada cardíaca Dipsalut impulsa el programa “Girona, territori cardioprotegit”.

El programa ha suposat la implantació d’una xarxa de desfibril·ladors arreu de les comarques gironines. Es tracta d’aparells automàtics, d’accés lliure, situats al carrer i altres espais públics, com façanes d’edificis municipals. També se n’ha cedit als cossos policials i equips d’emergències, que els duen dins els seus vehicles. A més, se’n deixen temporalment per cardioprotegir actes culturals, esportius, festes populars... Per donar-los a conèixer i explicar quan i com s’han d’utilitzar, Dipsalut duu a terme nombroses accions divulgatives, com cursos, xerrades o tallers.

L’objectiu del “Girona, territori cardioprotegit” és facilitar una ràpida intervenció en els casos d’aturada cardíaca extrahospitalària. Amb aquesta iniciativa, s’aspira a reduir entre un 25 i un 30% la mortalitat per aquesta causa.

Tornar