Header: Promoció de la Salut

Promoció de la Salut

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona i l’Associació Contra el Càncer marquen els entorns dels centres cívics com a espais lliures de fum

Aquest migdia s’ha col·locat una placa al Centre Cívic Pla de Palau amb aquest motiu. A través d’una enquesta oberta a tota la ciutadania s’ha escollit la ubicació de l’acció

Imatges de la descoberta de la placa a l’exterior del Centre Cívic Pla de Palau

L’Ajuntament de Girona i l’Associació Contra el Càncer a Girona han començat a marcar els entorns dels centres cívics de la ciutat com a espais lliures de fum. Aquest matí s’ha descobert la placa “entorn sense fum” que s’ha instal·lat a l’exterior del Centre Cívic Pla de Palau i la Biblioteca Ernest Lluch perquè la gent no fumi al voltant d’aquest equipament. Una placa que també es col·locarà als centres cívics Onyar, Barri Vell-Mercadal, Santa Eugènia i Pont Major.

L’acte ha comptat amb la participació de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; la regidora de Salut de l’Ajuntament de Girona, Eva Palau, i la secretària del Consell Provincial de l’Associació Contra el Càncer a Girona, Julieta de Masdevall. 

Hem compartit amb l’Associació contra el Càncer una iniciativa de participació ciutadana, perquè els veïns i veïnes de Girona decidissin on volen tenir uns nous espais sense fum. A partir d’ara, els entorns dels centres cívics seran espais lliures de fum, com les escoles o els voltants dels centres sanitaris. Els centres cívics són punts importants perquè, per exemple, l’any passat s’hi van organitzar més de 5.600 activitats, per tant, és un volum enorme de persones que passen per aquests equipaments. A partir d’ara tota aquesta gent veurà que hi ha nous espais lliures de fum, i això ajudarà segur a treballar contra el tabaquisme”, ha afirmat l’alcaldessa Marta Madrenas.

“Estem treballant per aconseguir espais exteriors lliures de fum a tota la província de Girona, per protegir la població en general, i els menors en particular. Estem molt agraïts que l’Ajuntament de Girona s’hagi sumat a aquest projecte en pro del benestar saludable dels gironins i gironines”, ha afirmat la secretària del Consell Provincial de l’Associació Contra el Càncer a Girona, Julieta de Masdevall.

La decisió s’ha pres arran d’una consulta popular que es va posar en marxa el passat mes de novembre a la pàgina web de l’Ajuntament. Un total de 847 persones van respondre l’enquesta, a través de la qual es van recollir 911 respostes. D’aquestes, 284 van especificar que s’havien de convertir en espais sense fum els entorns dels centres cívics o espais on es realitzin activitats col·lectives; 261, l’entorn d’espais esportius com pavellons i camps de futbol municipals; 246, les zones enjardinades, i 120, altres punts com terrasses de bars i restaurants, parcs infantils o parades d’autobús. 

L’objectiu d’aquesta campanya és conscienciar la població sobre la importància d’evitar el fum del tabac en zones de convivència comuna per afavorir la preservació de la salut. La intenció és remoure consciències a favor de dur una vida saludable i de posar el fre a l’impacte del tabac, sobretot pels menors. El següent pas serà treballar amb l’objectiu que els entorns dels centres esportius municipals es converteixin també en espais lliures de fum. 

L’Associació Contra el Càncer va engegar aquesta campanya en àmbit nacional el passat mes de maig, coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac que té lloc cada 31 de maig. L’acció forma part d’una proposta l’objectiu final de la qual és impulsar l’ampliació de l’actual Llei antitabac i assolir que el 2030, en la línia amb la Unió Europea, s’aconsegueixi la primera generació lliure del fum del tabac.

Segons l’associació, cada any al món moren més de 8 milions de persones a causa del tabac, de les quals 7 milions ho han fet per consum directe i al voltant d’1,5 milions mai havien encès una cigarreta. El fum del tabac conté més de 70 substàncies cancerígenes i perjudica les persones que hi estan exposades, especialment els i les menors de dotze anys, que són una població molt vulnerable i està indefensa enfront del fum del tabac. El 72% dels menors estan exposats al fum del tabac i el 43% inhalen més de 70 substàncies cancerígenes, el que multiplica el risc de desenvolupar càncer de pulmó durant l’edat adulta.

Tornar