Notícies | Promoció Econòmica
El Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona presentarà 81 artistes en 24 atraccions inèdites a Europa
L’esdeveniment acollirà disciplines noves com els malabars amb gerros gegants, acrobàcia en màstils oscil·lants o la manipulació de tridents.
Més de 80 artistes d’una vintena de països competiran en 24 atraccions inèdites dins la pista d’un circ a Europa occidental davant d’un jurat internacional format per importants directors i experts en circ vinguts de tot el món. Es tracta del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or de Girona que tindrà lloc del 22 al 27 de febrer a la ciutat de Girona. Les dues semifinals (espectacles Blau i Vermell, totalment diferents) i la final (espectacle Or) es realitzaran en 16 representacions sota la gran carpa amb capacitat per a 2.314 persones, plantada al camp de Mart de La Devesa, al costat del Palau de Fires.
Aquest migdia ha tingut lloc la presentació de la 12a edició del festival amb la vicealcaldessa i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Gemma Geis i Carreras; la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas; el director general de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Josep Ferran Vives Gràcia; i el director del Festival Internacional del Circ Elefant d’Or, Genís Matabosch.
"Avui hem presentat a Girona la Lliga de Campions del circ. Per la nostra ciutat el Festival és un esdeveniment únic, de primer nivell i àmpliament reconegut al món de l'art del circ que cal posar en valor. Representa autenticitat en un món massa digitalitzat i té la capacitat d'atraure un talent excepcional reconegut arreu i que ha arrelat al nostre territori. Aquest vessant cultural i artístic del món del circ cal viure’l en primera persona, sobretot també pensant en l'àmbit educatiu de la nostra mainada. És una bona iniciativa a l'abast de tothom i una oportunitat per tal que deixin els dispositius mòbils de banda i coneguin de primera mà la cultura i la mirada apassionant que ofereix el circ de primer ordre. Representa un gran motor econòmic i aporta oferta i dinamisme fora de temporada perquè Girona és viva 365 dies l'any i ens enriqueix com a ciutat. Des de l'Àrea de Promoció Econòmica hi continuarem donant suport perquè representa tenir un talent excepcional que amb l'art circense, ens enriqueix com a ciutat i com a societat", ha exposat la vicealcaldessa Gemma Geis i Carreras.
La vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, M. Àngels Planas, ha destacat que “les sinergies creades tots aquests anys entre les administracions, l’empresariat, l’esfera cultural i Circus Arts Foundation, han permès tenir aquí, a Girona, el major esdeveniment circense d’Europa”. “El Festival ha esdevingut un punt de trobada d’espectacles procedents de tradicions culturals diverses que ens enriqueixen, ens emocionen i ens il·luminen. Una cita de referència que, cada any, ens permet descobrir nous talents, amb atraccions mai vistes a territori europeu, i que alhora projecta el nostre territori arreu del món”, ha afegit.
Per al director general de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat, Josep Vives, aquest festival és “un exemple del lideratge cultural de ciutats que, com la de Girona, aposten per la qualitat en les seves propostes culturals”. “Des del Departament de Cultura el suport a aquest festival referma la voluntat de continuar potenciant la programació de circ a Catalunya, tant en les programacions estables com els festivals i fires específics així com també a partir de les accions que es derivaran del nou Pla d'Impuls del Circ”, ha afirmat.
En la programació 2024 destaquen nombroses atraccions grupals i col·lectius d’artistes arribats de la Xina (30 malabaristes amb barrets, 10 malabaristes de gerros gegants o 19 manipuladors de tridents), Xile (14 trapezistes volants en la primera participació d’un trapezi triple en un festival de circ) i Yakutia (7 acròbates als màstils oscil·lants). Al seu costat s’hi mostraran les diferents disciplines circenses: comicitat, malabars, il·lusionisme, acrobàcia a terra (mà a mà, icaris i volteig), equilibris (verticalisme, perxa, patinatge o bicicleta acrobàtica) i d’altres modalitats d’acrobàcia aèria (cintes, cercle, anelles i teles aèries).
En total seran 16 representacions amb un aforament per funció de 2.314 butaques. Les 4 representacions exclusives per al públic escolar, programades als matins dels dos primers dies, han pràcticament exhaurit les seves localitats. El dilluns 26 de febrer serà novament el Dia de l’Espectador del Festival amb totes les categories de butaca al preu únic de 18 euros (excepte llotja VIP central, llotja VIP frontal i butaca bronze). Serà la quarta vegada que el Festival proposa aquesta jornada i l’única ocasió en què es podran veure el mateix dia les dues semifinals d’Elefant d’Or: els espectacles Vermell i Blau.
Les entrades oscil·len entre els 11 i els 95 euros. El canal per adquirir-les segueix essent el web oficial www.festivaldelcirc.com tot i que les entrades també poden adquirir-se presencialment a la taquilla del Teatre Municipal de Girona (de dimecres a divendres de 13 h a 17 h) i a la taquilla del Festival al Palau de Fires de Girona (a partir del 15 de febrer, cada dia d’11 h a 21 h).
Un any més Elefant d’Or pretén acostar el circ de primera divisió internacional a tots els segments de públic. En aquest sentit, el Festival, els serveis socials de l’Ajuntament de Girona i el programa Apropa Cultura han treballat perquè més de 600 persones en risc d’exclusió gaudeixin d’alguna de les representacions programades sota la gran vela del Camp de Mart.
A més, els infants menors de 2 anys paguen una entrada simbòlica d’un euro i el públic està convidat a donar un euro en adquirir les seves entrades. La suma de les dues quantitats es destina anualment a una entitat social que centra la seva activitat a Girona. Enguany la beneficiària d’aquesta acció serà Pallapupas.