Header: Jornada de l'Esport Femení

Jornada de l'Esport Femení

Ruta de navegació

Publicador de continguts

La història de l'esport femení a Girona és la protagonista del projecte guanyador de l’última edició de la Beca 8 de Març

Daniela Abreu Pacheco i Dani Font Noguerol presentaran la recerca avui, a les 19 h, al Saló de Descans del Teatre Municipal

La visibilització de la història de les esportistes gironines és el fil conductor del projecte "Les dones també jugaven. Història de l’esport femení a la ciutat de Girona entre 1875 i 1977”, la proposta guanyadora de l'última edició de la Beca 8 de Març (convocatòria 2020-2021). La recerca, elaborada per Daniela Abreu Pacheco i Dani Font Noguerol, es presentarà aquesta tarda (19 h) al Saló de Descans del Teatre Municipal.

En el si de les societats occidentals, hi ha espais d’on les dones han estat històricament excloses, on són mal vistes o no són ben rebudes: un d’aquests espais és l’esport. Amb la finalitat de contribuir a revertir aquesta situació, aquesta recerca pretén visibilitzar el passat silenciat de les esportistes gironines. La investigació s'ha fet a partir de l’anàlisi de la premsa local, així com de documents públics i privats. A més, s'han fet entrevistes a esportistes i entrenadores, amb l’objectiu de potenciar la memòria oral i involucrar les ciutadanes en la reconstrucció del passat històric de la seva ciutat.

El marc cronològic de l’estudi comença a finals del segle XIX, quan sorgeixen les primeres associacions culturals i esportives a Girona, i finalitza el 1977, quan es dissol la Secció Femenina. Aquesta institució va organitzar l’educació física i l’esport femení al llarg de la dictadura franquista, que encotillà la dona en el rol de mare i esposa. 

La Beca 8 de Març d’Estudis Històrics de les Dones a Girona és una iniciativa de l’Ajuntament de Girona per promoure la recuperació del llegat històric gironí a través de l’estudi de la història de les dones que han contribuït a escriure-la al llarg dels segles.

L’acte d'avui, que serà obert a tota la ciutadania, serà presentat per la coordinadora de la Jornada de l’Esport Femení, Olga Praderas, i comptarà amb la presència de la històrica jugadora de bàsquet gironí Lolita Iglesias; la cofundadora de la primera Secció d'Atletisme del GEiEG, Teresa Saló, i la remera del Club Natació Banyoles Aina Arteman.

Tornar
— 20 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 20 de 31 resultats.