Setmana de les Persones Refugiades 2021 | Solidaritat i Cooperació
Setmana de les Persones Refugiades 2021
L’Ajuntament de Girona commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades, celebrat el 20 de juny, amb l’organització d’una desena de propostes a la ciutat entre el 14 i el 22 de juny.
Durant tota la setmana hi haurà una desena d’activitats de sensibilització per rescatar de l'oblit la situació que viuen milions de persones desarrelades entre refugiats, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d'asil que actualment hi ha al món.
Es podran veure dues exposicions fotogràfiques a la ciutat:
- Del 14 fins al 25 de juny a l’Estació Espai Jove es podrà veure la mostra “Sàhara occidental: la lluita contra l’oblit”, de la Universitat de Girona, una exposició que repassa la història i la cultura d'un poble de persones refugiades que fa més de quaranta anys que reclamen justícia.
- Del 15 al 30 de juny s’exposarà al Centre Cívic Sant Narcís la mostra “Murs a pedaços”, de l’agència Talaia. Aquesta està formada per un recull de fotografies i d’altres materials trobats en diferents punts fronterers de l’Estat Espanyol que han esdevingut entrada a Europa durant els darrers anys i que posen en relleu les violències silenciades dels trajectes migratoris.
A més a més també es podrà veure la representació de l’espectacle de titelles i circ per a tots els públics “Kumulunimbu”, el dia 17 de juny a les 18 hores de la tarda al CC Pla de Palau, amb prèvia inscripció.
El dia 17 de juny, a les 10 h, es farà el webinar “El dret d’asil en risc” en què participaran activistes que treballen amb persones migrants a la Frontera Sud (Ceuta, Melilla i Canàries), als Balcans i a Lesbos. Aquesta activitat es podrà seguir en línia a través de Zoom fent inscripció prèvia o per streaming a través del canal de YouTube del Fons Català de Cooperació,
I per últim el dimarts 22 de juny es podrà assistir a la xerrada “Solidaritat amb les persones refugiades: sobre terreny i des de la distància”, a l’Estació Espai Jove que anirà a càrrec de tres membres d’entitats gironines que treballen i col·laboren amb persones refugiades, la Plataforma Girona Acull i l’ACAPS-Girona. Les voluntàries i activistes d’aquestes entitats ens parlaran sobre les diferents realitats i situacions en que es troben actualment alguns dels camps de refugiats de Grècia, i també els campaments de refugiats de Tindouf de la daira de Farsia (República Àrab Sahrauí Democràtica). Al final de les ponències s’obrirà un torn de paraula al públic assistent perquè pugui formular les preguntes que consideri.