Header: Cooperació

Cooperació

Ruta de navegació

Agermanament: Farsia | Solidaritat i Cooperació

Farsia (República Àrab Sahrauí Democràtica)

Data de l'agermanament: 28 de març de 1997

Les vinculacions d'agermanament amb la daira de Farsia s'estableixen el 28 de març de 1997, després de dos anys de celebració a Girona de colònies per a nens i nenes sahrauís organitzades per part de la delegació gironina de l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí ACAPS. La motivació és el manteniment de lligams d'amistat i solidaritat per tal d'avançar en el camí de la pau, la llibertat i el progrés mitjançant la col·laboració i la cooperació en el desenvolupament material, cultural i social de les dues comunitats.

Localització

Farsia està situada en els campaments de refugiats de Tindouf, al sud d’Algèria. És una daria de la wilaya de Smara de la República Àrab Sahrauí Democràtica. Té una superfície de 4 km2 i una població de 6.000 habitants.

Context

Farsia està condicionada com la resta de daires dels campament per la seva ubicació en mig del desert del Sàhara. Els seus habitants viuen en tendes de lona (haimes) d’uns 25 m2 de superfície o en petites construccions de tova que serveixen de cuina i per protegir-se del fred a l’hivern. S’hi parla el hassania, dialecte de l‘idioma àrab, a més del castellà, herència de la colonització espanyola. Pel que fa a les religions, hi conviuen dues formes de veure i practicar l’islam: la que deriva de la teologia i el dret islàmic i la que deriva de les creences populars arrelades des dels temps de nomadisme pel desert buscant pastures i aigua.

L’Agermanament

El 1995 s’inicia la relació de Girona amb el Sàhara Occidental arrel del primer acolliment d’onze nens i nenes sahrauís en el marc del projecte Vacances en Pau. Arran d’aquella primera experiència organitzada per l’Ajuntament de Girona i de l’anada als campaments de refugiats d’un grup de gironins, es va crear la delegació gironina de l’ACAPS (Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí).

El 28 de març de 1997 es va signar l’agermanament amb la daira de Farsia com a símbol de la vinculació de la ciutat amb la causa sahrauí.

Aquell mateix any, l’Ajuntament de Girona i l’ACAPS-Girona, van signar un conveni de col·laboració per crear i posar en funcionament la Comissió d´Agermanament Girona-Farsia.

L’agermanament solidari amb Farsia, després de dues dècades ha representat un vincle d’amistat i col·laboració entre els dos municipis, permetent el suport a projectes que garanteixen l’accés a drets tan bàsics com la salut i l’educació en un context tan inhòspit com el dels campaments de refugiats de Tindouf, de la mà i el compromís de les entitats de la ciutat. Actualitat

Projectes actius actualment

  1. El programa Vacances en Pau, que dona l’oportunitat a infants sahrauís de sortir durant dos mesos dels campaments de refugiats, en l’època de l’any en què les condicions de vida són més dures, i se’ls ofereix conèixer una nova cultura i rebre una atenció mèdica completa.
  2. El projecte educatiu de la Tarbia i a la madrassa de Farsia, que garanteixen l’accés a l’educació dels infants de Farsia.
  3. El dispensari de Farsia, que garanteix l’accés a la sanitat dels seus habitants.
  4. El taller de confecció de bates, que dona una oportunitat laboral a les dones de Farsia.