Header: Cooperació

Cooperació

Agermanament: Bluefields | Solidaritat i Cooperació

Bluefields (Nicaragua)

Data de l'agermanament: 9 de desembre de 1987

La voluntat destablir vinculacions d'amistat i cooperació entre els dos municipis, mitjançant la recerca permanent de formes mútues de col·laboració i cooperació cultural, social i tècnica.

Localització

Bluefields està situada a la costa del Carib nicaragüenc i és la capital de la Regió Autònoma del Carib Sud. Té una superfície de gairebé 5.000 km2 i una població de 44.000 habitants.

Context

Bluefields està caracteritzada per una gran diversitat ètnica, lingüística i cultural. Es parla el castellà, el crioll de base anglesa, el mískitu, el rama, etc. Pel que fa a les religions, hi trobem la morava, la catòlica, diverses confessions evangèliques i d’altres més minoritàries.

L’agermanament

El 1984 va néixer el Comitè de Solidaritat amb Nicaragua de Girona, amb l’objectiu de defensar la pau, la revolució i el dret de cada poble a decidir el seu destí.

El 9 de desembre de 1987 es va signar l’agermanament de Girona amb Bluefields com a símbol del desig popular de suport al poble de Nicaragua.

El 1994 el Comitè de Solidaritat es va transformar en una ONG anomenada Girona Solidària.

Posteriorment es crea la Comissió d’Agermanament Girona Bluefields, espai en què es regulen totes aquelles accions que es desenvolupen en el marc d’aquest agermanament.

L’agermanament solidari amb Bluefields, després de tres dècades, ha representat un vincle d’amistat i col·laboració entre els dos municipis, que ha permès el suport a projectes especialment pensats per al desenvolupament local
d’aquesta zona de la mà i amb el compromís de les entitats de la ciutat.

Projectes actius actualment

  1. L’extensió de l’alfabetització en comunitats indígenes, cercant una Nicaragua Indígena Lliure d’Analfabetisme, desenvolupat per l’Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador i que rep el suport de la seva contrapart gironina, l’AEPCFA-Girona.
  2. El Centro de Atención Psicosocial de Bluefields i la Xarxa d'Atenció a la Salut Mental, que facilita l’accés a la població del municipi a serveis d’atenció en salut mental, dut a terme pels ministeris de Salut i Educació nicaragüencs i que rep el suport de la Comunitat Terapèutica del Maresme, l’Institut d’Assistència Sanitària, la Fundació Drissa i la Facultat d’Infermeria de la UdG.
  3. L’Agenda Llatinoamericana Mundial, que difon el seu missatge a la població de Bluefields mitjançant la dinamització de la campanya a través d’un programa setmanal de ràdio, grups de lectura i activitats en els centres educatius.