Header: Cooperació

Cooperació

Agermanament: Bluefields | Solidaritat i Cooperació

Bluefields (Nicaragua)

Data de l'agermanament: 9 de desembre de 1987

La voluntat destablir vinculacions d'amistat i cooperació entre els dos municipis, mitjançant la recerca permanent de formes mútues de col·laboració i cooperació cultural, social i tècnica.

Localització

Bluefields està situada a la costa del Carib nicaragüenc i és la capital de la Regió Autònoma del Carib Sud. Té una superfície de gairebé 5.000 km2 i una població de 44.000 habitants.

Context

Bluefields està caracteritzada per una gran diversitat ètnica, lingüística i cultural. Es parla el castellà, el crioll de base anglesa, el mískitu, el rama, etc. Pel que fa a les religions, hi trobem la morava, la catòlica, diverses confessions evangèliques i d’altres més minoritàries.

L’agermanament

El 1984 va néixer el Comitè de Solidaritat amb Nicaragua de Girona, amb l’objectiu de defensar la pau, la revolució i el dret de cada poble a decidir el seu destí.

El 9 de desembre de 1987 es va signar l’agermanament de Girona amb Bluefields com a símbol del desig popular de suport al poble de Nicaragua.

El 1994 el Comitè de Solidaritat es va transformar en una ONG anomenada Girona Solidària.

Posteriorment es crea la Comissió d’Agermanament Girona Bluefields, espai en què es regulen totes aquelles accions que es desenvolupen en el marc d’aquest agermanament.

L’agermanament solidari amb Bluefields, després de tres dècades, ha representat un vincle d’amistat i col·laboració entre els dos municipis, que ha permès el suport a projectes especialment pensats per al desenvolupament local
d’aquesta zona de la mà i amb el compromís de les entitats de la ciutat.

Projectes actius actualment

 1. L’extensió de l’alfabetització en comunitats indígenes, cercant una Nicaragua Indígena Lliure d’Analfabetisme, desenvolupat per l’Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador i que rep el suport de la seva contrapart gironina, l’AEPCFA-Girona.
 2. El Centro de Atención Psicosocial de Bluefields i la Xarxa d'Atenció a la Salut Mental, que facilita l’accés a la població del municipi a serveis d’atenció en salut mental, dut a terme pels ministeris de Salut i Educació nicaragüencs i que rep el suport de la Comunitat Terapèutica del Maresme, l’Institut d’Assistència Sanitària, la Fundació Drissa i la Facultat d’Infermeria de la UdG.
 3. L’Agenda Llatinoamericana Mundial, que difon el seu missatge a la població de Bluefields mitjançant la dinamització de la campanya a través d’un programa setmanal de ràdio, grups de lectura i activitats en els centres educatius.

Fons Documental de Bluefields

L’any 2021 l’Ajuntament de Girona formalitza una donació d’un fons documental de Bluefields cedit per el Sr. Sebastià Parra Nuño. 

El Sr. Sebastià Parra Nuño és un mestre de persones adultes jubilat, que ha estat vinculat a la Universitat de Girona com a professor associat. Des de l’any 1979 ha tingut una estreta relació amb Nicaragua, i va col·laborar des del primer moment per portar a terme l’agermanament que Girona manté amb la ciutat de Bluefields des de 9 de desembre del 1987, així com per impulsar el desenvolupament material, cultural i social de les seves comunitats més desfavorides, especialment de les comunitats indígenes. 

Durant les tres últimes dècades, ha treballat per als projectes de cooperació internacional vinculats amb l’agermanament de Bluefields. Des de l’any 1993, com a responsable de l’Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador, amb la que es treballa el desenvolupament des de l’educació, la salut i el medi ambient; i també com a membre del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona.

Aquest Fons el podeu trobar i consultar a l’Espai de Solidaritat de l’Ajuntament de Girona, situat al carrer del Mestre Francesc Civil 3. Està compost per als següents materials:

 • 166 llibres 
 • 144 exemplars de 56 revistes: 
 • 85 exemplars de 28 revistes editades a Nicaragua 
 • 59 exemplars de 28 revistes editades fora de Nicaragua amb informació sobre Nicaragua. 
 • 208 opuscles i publicacions d’1 a 49 pàg. 
 • 336 objectes diversos: 
 • 12 mapes i plànols 
 • 324 díptics, postals, fotos paper, octavetes, altres,... 
 • 99 exemplars de 72 cartells 
 • 69 unitats de 67 vídeos: 
 • 17 exemplars de 15 VHS pendents conversió 
 • 52 vídeos DVD 
 • 16 arxius DVD música: 
 • 8 cassets pendents conversió 
 • 8 DVD 
 • 22 DVD amb 9.857 fotos 
 • 21 DVD altres documents

A través del següent enllaç podreu veure la relació detallada del Fons Documental.