Header: Girona, ciutat educadora

Girona, Ciutat Educadora

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Girona reivindica el paper de la dona en la ciència i la tecnologia

L’Ajuntament de Girona celebra per quart any consecutiu el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. La Setmana de la Dona i la Nena en la Ciència es farà del 7 al 12 de febrer i contindrà conferències, tallers en línia o projeccions.

L’Ajuntament de Girona se suma per quart any consecutiu al Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència i ha preparat diverses activitats per commemorar-lo del 7 a l’11 de febrer. El programa d’actes, que prioritzarà el format presencial atesa la situació pandèmica actual, té com a objectiu reivindicar aquesta iniciativa, que pretén sensibilitzar la ciutadania i contribuir a facilitar l’accés i la vocació de les nenes i les dones en la ciència i la tecnologia per assolir, alhora, la igualtat de gènere. 

Mitjançant la col·laboració amb entitats i associacions, l’Ajuntament ha planificat una setmana plena de propostes  gratuïtes i adreçades a tots els públics. Una de les iniciatives es localitzarà a les Biblioteques de Girona, que durant aquests dies faran un recull de llibres i materials audiovisuals per fomentar la visibilitat de les grans aportacions que han fet les dones en l’àmbit de les disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Disseny i Matemàtiques).

La primera de les activitats programades és una jornada en línia adreçada a professionals de l’orientació laboral i educativa, que porta per títol “Orientant la Matilde. Intervenció  sociolaboral amb perspectiva de gènere”, fent referència a l’efecte Matilde, un biaix en contra del reconeixement dels èxits de les dones científiques, el treball de les quals al llarg de la història ha estat menystingut o, fins i tot, atribuït als seus col·legues homes. La jornada es portarà a terme en dues sessions, el 8 i 10 de febrer, i anirà a càrrec de la cooperativa feminista Kalidoscopia. L’objectiu serà reflexionar sobre la construcció social del gènere i com ens afecta en relació amb l’elecció de les professions, així com proporcionar eines per corregir estereotips i promoure la igualtat d’oportunitats entre homes i dones.

El dimecres 9 de febrer a les 19.30h, el Cinema Truffaut projectarà el film La doctora de Brest, d’Emmanuelle Bercot, una activitat que forma part del cicle “STEAM en pantalla” i que es realitzarà amb la col·laboració del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona. 

El divendres dia 11, Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, s’ha programat la conferència web “Dones STEAM, pioneres i oblidades” a càrrec d’ENGINY-era. La sessió s’adreça a tots els públics i té per objectiu donar a conèixer les contribucions de les dones en el món científic i tecnològic al llarg de la història, amb l’objectiu de visibilitzar-les i posar-les en valor. La falta de referents femenins en aquestes disciplines és, precisament, un dels principals factors que expliquen la manca d’interès de les nenes per les disciplines STEM.

Enguany, l’Institut Català de les Dones se suma a la Setmana de la Dona i la Nena en la Ciència  mitjançant l’organització de la jornada virtual “Les dones STEM en minoria. Analitzem les causes i proposem solucions”. L’acte s’adreça a famílies i ciutadania en general i té per objectiu analitzar la poca presència de les dones en professions STEM a fi i efecte de detectar com es perpetuen els estereotips de gènere i donar eines per educar en igualtat.

La setmana finalitza el dissabte dia 12 amb l’espai STEMLab, que inclou un conjunt de tallers virtuals per iniciar-se i divertir-se en el món de les STEM dirigits a nenes i nenes i famílies. En concret s’han programat els següents tallers: “Dones científiques de la NASA” i “Salvem el planeta amb la tecnologia”, a càrrec d’Innova’t Educació; “Escape School: 60 minuts per escapar amb ciència i tecnologia”, a càrrec de Femme Inline; i “Descobrim la màgia de la llum”, “Cuinem la ciència” i “Al·lucina amb la química!”, a càrrec d’ENGINY-era. 

Objectius de la Setmana

En el marc de l’Assemblea General celebrada l’any 2015, les Nacions Unides van escollir el dia 11 de febrer com la data per celebrar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, una jornada commemorativa que des de llavors s’ha reivindicat arreu del món. A Girona, a través de la Setmana de la Dona i la Nena en la Ciència, es persegueixen diversos propòsits, com ara la sensibilització i reivindicació de les dones i les nenes en els sectors científics i tecnològics; la promoció i el foment d’una major participació plena i efectiva de la dona en les carreres tècniques; la divulgació i la visibilitat de les tasques i rols femenins en els àmbits cientificotecnològics o l’apoderament de les dones i la cerca de la igualtat de gènere real.

Podeu consultar tota la informació de l’esdeveniment, el cartell i el programa d’activitats al web municipal: https://web.girona.cat/promocio/setmanadonaciencia/2022 

Tornar