Notícies i continguts multimèdia | Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona
Centre d'Art Contemporani. Girona
El Bòlit, Centre d’Art Contemporani seguirà abordant les idees de diàleg i ecosistema en la nova temporada 2023-2024
S’han programat vuit propostes al llarg dels propers mesos per donar visibilitat a les arts visuals i als i a les artistes, tant del territori local, com català i internacional.
La nova temporada del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona mantindrà com a eixos estructurals les nocions de “diàleg” i “ecosistema”, idees que es treballaran a partir de quatre grans espais discursius: pensament tàctic i esfera pública; materialismes; territori i zonificació, i desplaçaments i memòria.
La programació de la tardor del 2023 i l’any 2024 inclourà vuit propostes i començarà aquest octubre tractant la relació entre el cervell, les imatges i el control amb “L’ombra sota la parpella. Anatomia del cos excèntric”, de Pep Admetlla, i la recerca de la idea de migració i trajectòria amb “The Bluebird Call”, de Mal Pelo. En els propers mesos s’abordaran també els temes de la institució i les convencions amb “L’idiota”, de Martí Peran; la sostenibilitat, els ecosistemes i l’ètica climàtica amb la mostra col·lectiva “Apories sobre l’aire”; la memòria democràtica a través de les fosses comunes amb “Vint-i dos forats per fer un rèquiem”; la relació entre el turisme i el franquisme amb “Vacances amb Franco”, i la Girona de finals dels vuitanta i principis dels noranta amb “Infralocus. Les gironines del 1985-95”. La programació també inclourà l’exposició resultant del projecte educatiu Bòlit Menor.
Aquest migdia, el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura, Quim Ayats Bartrina; el vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; la directora del Bòlit Centre d’Art Contemporani. Girona, Íngrid Guardiola, i l’artista Pep Admetlla, han presentat els detalls de la proposta artística per a aquest nou curs.
“Estic molt orgullós del treball que es fa des del Bòlit, així com des dels altres espais culturals, per fer arribar la cultura a tothom, amb una programació de qualitat i els 365 dies de l'any. El Bòlit permet lligar la cultura als nous temps i als reptes del món actual i futur”, ha assenyalat el tinent d’alcaldia i regidor de Cultura de l’Ajuntament, Quim Ayats.
Per la seva banda, el vicepresident quart i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps, destaca que “A la Diputació de Girona apostem pels projectes transversals, comunitaris i educatius per tal de fer arribar la Cultura arreu. I el Bòlit treballa amb els recursos educatius, amb les visites guiades adaptades, i amb el projecte d’art a les diferents entitats del territori” i afegeix “La programació del Bòlit. Centre d’Art Contemporani cada any es converteix en un referent al país. Un punt de trobada d’art contemporani a Girona que té la capacitat de fer-nos redescobrir l’art en la nostra vida quotidiana”.
El Bòlit dóna visibilitat a les arts visuals i als i a les artistes, tant del territori local, com català i internacional, mitjançant la difusió de les arts visuals a través d’un programa d’exposicions, que aborda temes d’interès general i específic del món contemporani, que sempre va acompanyat d’un programa públic, que divulgui, eduqui, doti d’eines, judici crític i exercicis de memòria col·lectiva.
Cada exposició del Bòlit vertebra una constel·lació d’activitats, pròpies o en col·laboració, com conferències, seminaris o diàlegs que permeten entendre’n millor els continguts (Bòlit Pensament) o activitats familiars que ajuden a entendre millor el món en el qual vivim (Miticultor). A més es despleguen altres activitats de mediació, com poden ser recursos educatius per escoles o visites adaptades per a persones amb diversitat funcional i tallers, per poder entendre els conceptes des de la pràctica.
Programes educatius i comunitaris
El Bòlit ha inclòs des dels seus inicis una variada oferta de programes educatius i comunitaris, destinats a infants i adolescents, famílies, professionals de l’art i públic en general. Ho fa a través dels recursos educatius, amb les visites guiades adaptades a la comunitat de sords, amb el projecte Bòlit Mentor i amb els projectes d’educació i mediació “Segona Residència”, un treball d’art a les places els vespres d’estiu (en col·laboració amb La Volta i les Bernardes), i “Nexes”, un projecte d’art a les escoles, en col·laboració amb l’escola Carme Auguet i la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Girona.
En paral·lel, el projecte de residències d’artistes es manté com un espai de recerca, investigació i creació, que obre la possibilitat d’intercanvi de projectes amb altres centres nacionals, de l’Estat i internacionals que disposin de residències. En els 15 anys de trajectòria ha acollit més de 100 artistes d’arreu del món.
Per al 2023 es mantenen les col·laboracions amb La Chambre Blanche, de Québec; Rad’Art, de l’Associazione Arteco d’Itàlia; l’EMA, de Girona, o Lo Pati. Centre d’Art de les Terres de l’Ebre (Amposta). També es realitzen intercanvis com és el cas de l’espai nyam-nyam de Mieres, o la nova col·laboració d’aquest 2023 amb Arbar, centre d’art i cultura a la Serra de Rodes. Els resultats dels processos d’investigació es presenten en forma d’Open Studio o de petites intervencions als aparadors del Bòlit_PouRodó.
Per altra banda, el Bòlit té un projecte d’arxiu i documentació, vinculat tant a les activitats i programacions del centre, com a propostes, projectes i artistes del territori. Així mateix, a finals del 2023 arrenca una nova col·lecció editorial dedicada a les llargues trajectòries artístiques i que traurà un llibre a l’any.