Header: Nadal

Nadal

Ruta de navegació

Gran Tió de Girona

El tió de Girona

Gran festa del tió de Girona, el dissabte 10 de desembre

El tió de Girona arriba a la ciutat! El dissabte 10 de desembre, celebrarem la seva festa al Parc de les Pedreres, i tots els nens i nenes hi esteu convidats.

Hem preparat una tarda plena de sorpreses: farem un taller de tions on les nenes i nens podreu construir el vostre tió i portar-lo cap a casa; el grup Ding Dang Rock acompanyarà la tarda amb una actuació musical que us animarà a tots i a totes; farem una xocolatada; i, per descomptat, tots els nens i nenes podreu fer cagar el tió!

El tió és un tronc que s’alimenta durant dies i la nit de Nadal es fa cagar picant amb un pal per tal que doni regals a tota la família. Tradicionalment, es va a buscar al bosc o arriba a la porta de casa el dia de Santa Llúcia (13 de desembre) i cada vespre se li donen les restes del menjar o bé galetes, neules o mandarines i l’endemà al matí la mainada s’adona que només n’ha deixat engrunes o les peles. 

La nit de Nadal (24 de desembre) per fer-lo cagar, s’ha d’abrigar amb una manta i es van a mullar els pals en una altra habitació, tot cantant cançons o resant. Quan la mainada torna es pica al tió tot cantant la seva cançó. Es va repetint fins que el tió caga ous, que vol dir que ja no té cap més regal. 

El tió simbolitza el lligam amb la natura i la seva abundància. Els recursos que podia donar el bosc passaven des dels fruits fins a llenya per cremar i escalfar les cases.

Us esperem a tots i a totes el dia 10 de desembre al Parc de les Pedreres a les 16 h. El tió de Girona us rebrà amb molta il·lusió!

Díptic informatiu

Activitats tió | Nadal

Fem cagar el tió!

 

Taller de tions | Nadal

Taller de tions

 

Tió de Nadal | Nadal

Tió de Nadal

El tió no era, en principi, altra cosa que el tronc que cremava a la llar, al foc a terra. Un tronc que, al cremar, donava béns tan preciosos com l'escalfor i la llum, i que de forma simbòlica oferia presents als de la casa: llaminadures, neules, torrons.

El tió té un mateix objectiu: oferir regals als de la casa. Regals que han variat amb el temps: primer eren bàsicament dolços, neules, torrons, allò que es necessitava per celebrar la festa; avui hi ha una tendència a fer servir el tió per fer presents de més envergadura. Amb tot, cal diferenciar la tradició del tió d'altres costums i personatges nadalencs. El tió no ha estat mai una màquina de portar regals. El tió es fa cagar, segons el costum de cada casa, la nit de Nadal -tradicionalment, després de la missa del Gall- o el mateix dia de Nadal.

A diferència d'altres costums i personatges, procedents de cultures d'altres països, dels quals només coneixem la forma més superficial (arbre de Nadal, Pare Noel, etc.), el tió ha conservat tot un ritual tradicional. Fer cagar el tió és una cerimònia domèstica o de petita comunitat (escola, colla d'amics), que consisteix en el cant d'una o més cançons característiques per acabar finalment colpejant el tronc amb força.

FONT: gencat.cat

Tió, Tió (cançó) | Nadal

Tió, Tió

Tió, Tió, caga torró
d’avellana i de pinyó;
si no vols cagar
et daré un cop de bastó.


Música i lletra: Popular catalana
Arranjament: Jordi Tonietti
Extreta del CD Cançons de Nadal
per cantar tot l’any
Per gentilesa de
ww.jorditonietti.com