Header: Nadal

Nadal

Ruta de navegació

Tió de Nadal | Nadal

Tió de Nadal

El tió no era, en principi, altra cosa que el tronc que cremava a la llar, al foc a terra. Un tronc que, al cremar, donava béns tan preciosos com l'escalfor i la llum, i que de forma simbòlica oferia presents als de la casa: llaminadures, neules, torrons.

El tió té un mateix objectiu: oferir regals als de la casa. Regals que han variat amb el temps: primer eren bàsicament dolços, neules, torrons, allò que es necessitava per celebrar la festa; avui hi ha una tendència a fer servir el tió per fer presents de més envergadura. Amb tot, cal diferenciar la tradició del tió d'altres costums i personatges nadalencs. El tió no ha estat mai una màquina de portar regals. El tió es fa cagar, segons el costum de cada casa, la nit de Nadal -tradicionalment, després de la missa del Gall- o el mateix dia de Nadal.

A diferència d'altres costums i personatges, procedents de cultures d'altres països, dels quals només coneixem la forma més superficial (arbre de Nadal, Pare Noel, etc.), el tió ha conservat tot un ritual tradicional. Fer cagar el tió és una cerimònia domèstica o de petita comunitat (escola, colla d'amics), que consisteix en el cant d'una o més cançons característiques per acabar finalment colpejant el tronc amb força.

FONT: gencat.cat

Tió, Tió (cançó) | Nadal

Tió, Tió

Tió, Tió, caga torró
d’avellana i de pinyó;
si no vols cagar
et daré un cop de bastó.


Música i lletra: Popular catalana
Arranjament: Jordi Tonietti
Extreta del CD Cançons de Nadal
per cantar tot l’any
Per gentilesa de
ww.jorditonietti.com