Header: Nadal

Nadal

Ruta de navegació

Història dels personatges de la Cavalcada | Nadal

Història dels personatges de la Cavalcada

Rei Blanc - Melcior

El Rei Blanc és el primer dels tres reis. Diu la llegenda que és el rei més jove delstres, però que en arribar a Betlem per adorar al nen Jesús, tenia tanta pressaque va intentar de qualsevol manera passar per davant de l'altra gent. Degut això, el nen Jesús el va castigar amb l'aspecte més envellit. El Rei Blanc té un caràcter del centre d'Europa i és considerat el rei més ordenat i organitzat. De fet, la seva comitiva és la més ordenada i sembla provinent d'un castell medieval amb els siebans, els acròbates, els malabaristes, etc. El seu color principal és el vermell i el seu element l'or. El Rei Blanc desprèn olor de muntanya, arbres i xiprers.

Rei Ros - Gaspar

El Rei Ros és el segon dels tres reis i és el que organitza el campament reial i convida als altres dos reis a formar-ne part. Aquest campament està organitzat pels seus ajudants: criats, patges, mags, alquimistes, músics, etc. És un Rei poc seriós i molt juganer. La seva comitiva està bastant desordenada, però alhora té una certa organització. És el més bufó de tots els reis i li agrada molt la bona vida. És per això que s’endú els cuiners de casa seva perquè els serveixin durant el llarg viatge. El Rei Ros, aprofitant que disposa de cuiners, convida als infants a menjar quelcom en el campament. És l’encarregat de fer tots els encàrrecs, però alhora també fa totes les bromes. Ve d’un orient més asiàtic i té un aire persa amb robes més tirades, amb estampats més vistosos, el predomini del color blau i els barrets alts. Els músics que porta a la seva comitiva tenen un aire més oriental i és per això que en comptes d’un vent metall com el rei blanc és un vent fusta. L’olor que desprèn és l'encens i el seu metall és la plata.

Rei Negre - Baltasar

El Rei Negre és el tercer dels Reis. És el més exòtic i ve de les zones berbers de l’Àfrica. La comitiva del rei negre està formada per uns personatges berbers que van amb robes molt amples, però que venen vestits de diumenge. Els colors que predominen en aquest cas són els terrossos, càlids, les pells, els cuirs i el seu metall és el bronze. La seva olor com a obsequi és la mirra. Com el blanc era el més ordenat, el ros més bufó i juganer, en el cas de negre és molt més dispers, també juganer però sense ser ordenat. Porta els bastoners que representen un entremig entre danses africanes i balls tradicionals d’aquí.

Naj-Mandin

En Naj-Mandin representa la llum de la cavalcada que il·lumina el camí als tres reis, és per això que sempre va amb el fanalet. Els seus patges i el seu seguici són els que reparteixen les espelmes i encenen els fanalets. És un personatge central a la ciutat de Girona, ja que il·lumina tot el camí a través de prèviament haver vist els fanalets dels infants encesos a les cases. En aquest cas Naj vol dir home, Mandi vol dir llum. La llum agafada també com a saviesa, no és un rei mag, però també és un savi en aquest sentit, ja que Mandi vol dir saviesa en hebreu. “L’home de la saviesa, l’home de la llum, la saviesa entesa com a llum”. Dona inici a tota la cavalcada per il·luminar la ciutat juntament amb tota la seva comitiva. No té cap metall propi, però hi predomina el color blanc com a símbol de llum i de puresa. Prové de la zona de l’est del mediterrani, de zones turques.

Carters

Els magistrats amb els seus secretaris són les persones encarregades de recollir totes les cartes dels nens i nenes, fer llistes i passar-ho als reis perquè no s’oblidin de cap regal. També s’encarreguen de mirar si s’han portat bé, si s’ho mereixen o no, repassar-se les cartes, etc. Els carters són les persones encarregades de recollir les cartes el dia de la cavalcada i fer-les arribar als magistrats.

Caramelers

Els caramelers són qui reparteixen un dolç com a símbol d’amistat i agraïment dels bons comportaments.

Tamponers

Els tamponers són els qui segellen els nens que s’han portat bé per tal que els reis ho vegin i els identifiquin. Aquest segell acredita que aquell infant s’ha portat bé, ha fet la carta i aquesta ha arribat als magistrats.

Cuiners

Són els cuiners del rei ros. Al Rei Ros li encanta el bon viure i és per això que s’emporta els seus cuiners a la ciutat de Girona. El cuiner ve a representar la bona vida, la vida de l’alimentació sana, equilibrada i alhora dolça i divertida. Són els encarregats de cuinar per ses majestats durant la seva estada a Girona. Per això com a obsequi de la trobada dels 3 reis aquí a Girona obsequien cada un dels tres reis amb un tall de coca feta per ells. També són qui s’encarreguen de fer els caramels per repartir durant la nit màgica.

Tem-Noch

La Tem-noch, és la carbonera major, la figura central de la comitiva del carbó. És una dona envellida, amb les arrugues marcades i els cabells canosos. La comitiva del carbó és un grup de dansaires, músics i carboneres que vénen de Sibèria. Serà la comitiva que tancarà el seguici reial. El carbó, en l’imaginari de la llegenda dels Reis d'Orient a Girona, representa el nen trapella que portem dins, la il·lusió que hem perdut i hem de recuperar. Els seus colors s'inspiren en els colors del carbó: el negre i els colors del foc (coures). La carbonera major i els seus 10 criats seran els encarregats d'anar embrutant la cara dels espectadors. La comitiva anirà acompanyada d'una banda musical. Aquest any la comitiva del carbó està formada per un personatge central, que és la carbonera major (Tem-Noch), 10 carboners (que són els criats de la Tem-noch) i 5 músics que sonen amb acordions la cançó dels tres Reis a l'estil de l'Europa de l'est.