Header: Nadal

Nadal

Ruta de navegació

Història dels personatges de la Cavalcada | Nadal

Història dels personatges de la Cavalcada

Rei Blanc - Melcior

El Rei Blanc és el primer dels tres reis. Diu la llegenda que era el rei més jove dels tres, però que a l’arribar a Betlem per adorar al nen Jesús, tenia tanta pressa que va intentar de qualsevol manera passar per davant de l’altra gent. Degut això, el nen Jesús el va castigar amb l’aspecte més envellit. El Rei Blanc té un caràcter del centre d’Europa i està considerat el rei més ordenat i organitzat. De fet, la seva comitiva és la més ordenada i sembla provinent d’un castell medieval amb els siebans, els acròbates, els malabaristes, etc. El seu color principal és el vermell i el seu element l’or. El Rei Blanc desprèn olor de muntanya, arbres i xiprers.

Rei Ros - Gaspar

El Rei Ros és el segon dels tres reis i és el que organitza i convida als altres reis al seu campament. Aquest campament està organitzat pels seus ajudants i el munten als jardins de fora la muralla d’entrada a Girona, com cada any des de l’existència de la ciutat. Allà hi podem trobar tots els seus criats, patges, mags, preparats per l’arribada dels altres dos reis. És un Rei poc seriós i molt juganer. La seva comitiva està bastant desordenada, però alhora té una certa organització. És el més bufó de tots els reis i li agrada molt la bona vida. És per això que s’endú els cuiners de casa seva perquè els serveixin durant el llarg viatge. El Rei Ros, aprofitant que disposa de cuiners, convida als infants a les galetes i a la xocolata en el seu campament. És l’encarregat de fer tots els encàrrecs, però alhora també fa totes les bromes. Ve d’un orient més asiàtic i té un aire persa amb robes més tirades, amb estampats més vistosos, el predomini del color blau i els barrets alts. Els músics que porta a la seva comitiva tenen un aire més oriental i és per això que en comptes d’un vent metall com el rei blanc és un vent fusta. L’olor que desprèn és l'encens i el seu metall és la plata.

Rei Negre - Baltasar

El Rei Negre és el tercer dels Reis. És el més exòtic i ve de les zones berbers de l’Àfrica. La comitiva del rei negre està formada per uns personatges berbers que van amb robes molt amples, però que venen vestits de diumenge. Els colors que predominen en aquest cas són els terrossos, càlids, les pells, els cuirs i el seu metall és el bronze. La seva olor com a obsequi és la mirra. Com el blanc era el més ordenat, el ros més bufó juganer, en el cas de negre és molt més dispers, també juganer però sense ser ordenat. Porta els bastoners que representen un entremig entre danses africanes i balls tradicionals d’aquí.

Naj-Mandin

En Naj-Mandin representa la llum de la cavalcada que il·lumina el camí als tres reis. És per això que sempre va amb el fanalet i els seus patges i el seu seguici són els que reparteixen les espelmes i encenen els fanalets. És un personatge central a la ciutat de Girona, ja que il·lumina tot el camí a través de prèviament haver vist els fanalets dels infants encesos a les cases. En aquest cas Naj vol dir home, Mandi vol dir llum. La llum agafada també com a saviesa, no és un rei mag, però també és un savi en aquest sentit, ja que Mandi vol dir saviesa en hebreu. “L’home de la saviesa, l’home de la llum, la saviesa entesa com a llum”. Dóna inici a tota la cavalcada per il·luminar la ciutat juntament amb tota la seva comitiva. No té cap metall propi, però hi predomina el color blanc com a símbol de llum i de puresa. Prové de la zona de l’est del mediterrani, de zones turques.

Carters

Els magistrats amb els seus secretaris són les persones encarregades de recollir totes les cartes dels nens i nenes, fer llistes i passar-ho als reis perquè no s’oblidin de cap regal. També s’encarreguen de mirar si s’han portat bé, si s’ho mereixen o no, repassar-se les cartes, etc. Els carters són les persones encarregades de recollir les cartes el dia de la cavalcada i fer-les arribar als magistrats.

Caramelers

Els caramelers són qui reparteixen un dolç com a símbol d’amistat i agraïment dels bons comportaments.

Tamponers

Els tamponers són els qui segellen els nens que s’han portat bé per tal que els reis ho vegin i els identifiquin. Aquest segell acredita que aquell infant s’ha portat bé, ha fet la carta i aquesta ha arribat als magistrats.

Cuiners

Són els cuiners del rei ros. Al Rei Ros li encanta el bon viure i és per això que s’emporta els seus cuiners a la ciutat de Girona. El cuiner ve a representar la bona vida, la vida de l’alimentació sana, equilibrada i alhora amb dolça i divertida. Són els encarregats de cuinar per ses majestats durant la seva estada a Girona. Per això com a obsequi de la trobada dels 3 reis aquí a Girona obsequien cada un dels tres reis amb un tall de coca feta per ells. També són qui s’encarreguen de fer els caramels per repartir durant la nit màgica.