Header: Cooperació

Cooperació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

El 68% de catalans/es desconeixen que el seu ajuntament fa polítiques de cooperació

La primera gran enquesta sobre cooperació realitzada pel Fons Català de Cooperació determina que 7 de cada 10 catalans i catalanes estan d'acord en el fet que el seu ajuntament i la Generalitat dediquin una part dels seus recursos al desenvolupament de països empobrits, també amb una situació de crisi com l'actual

El Fons Català de Cooperació (FCCD) ha presentat recentment els resultats de l'enquesta sobre quina percepció té la població de Catalunya sobre la cooperació en el context actual, realitzada per l'empresa YouGov gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona.
L'enquesta vol ser una eina de treball però també un aval a les polítiques de cooperació al desenvolupament del municipalisme català. Preguntant a la població per aspectes com la cooperació en temps de pandèmia o l'acollida de persones refugiades, el document final inclou un bloc sobre el paper de les administracions públiques en matèria de cooperació (veure el resultat de l'enquesta).

Cooperar i sumar sinergies entre administracions

La primera gran enquesta sobre cooperació realitzada pel Fons Català de Cooperació determina que 7 de cada 10 catalans i catalanes estan d'acord en el fet que el seu ajuntament i la Generalitat dediquin una part dels seus recursos al desenvolupament de països empobrits, també amb una situació de crisi com l'actual. Un 57% del total diu que veuria amb bons ulls augmentar la despesa en cooperació de les administracions locals i el Govern fins a assolir el 0,7% del seu pressupost l'any 2030. La gran majoria dels enquestats són partidaris que els ajuntaments i la resta d'administracions destini diners propis per donar respostes a crisi humanitàries d'urgència que es produeixen als països del Sud que són els que tenen menys recursos per donar-hi resposta.

Tot i tenir-ne una opinió majoritàriament favorable cal fer esforços per explicar la cooperació municipalista, segons es desprèn de l'enquesta. Un 68% dels enquestats desconeixen que el seu ajuntament fa polítiques de cooperació davant del 12% que diuen saber-ho. El 63% dels enquestats tampoc saben si en els darrers anys els recursos destinats han augmentat o disminuït, tot i que creuen que municipis i Generalitat han de fer-hi aportacions.

El desconeixement de la població arriba també als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i a l’objectiu de destinar el 0,7% del PIB a la cooperació al desenvolupament. En aquest sentit, només el 21% dels catalans i catalanes saben què són els ODS i un 34% coneix l’objectiu del 0,7%. Tot i això, en tots dos casos, el 90% de les persones que diuen conèixer aquests dos conceptes estan d’acord en què les administracions els incorporin entre les seves prioritats.
El suport de la població a les polítiques de cooperació és real però també crític, ja que el 59% consideren que les polítiques d'ajuda al desenvolupament s'implementen més per afavorir interessos econòmics, comercials i estratègics dels països desenvolupats. Els enquestats demanen que els ajuntaments haurien de prioritzar sumar recursos amb altres municipis per executar projectes de major dimensió.

Enquesta
Tornar