Pantalles. Conducta addictiva | Centre Jove de Salut
Pantalles
Els mòbils, els ordinadors, les videoconsoles, les tauletes, les televisions... Les pantalles han vingut a la nostra vida per quedar-s’hi. Des de l’oci a la feina, passant per la comunicació, les gestions personals, les compres, l’educació, etc. tot gira al voltant de les TIC. Per això, com potser ja hauràs notat, de vegades se’ns escapa el control del temps que hi passem. Quan fem un abús de les pantalles, podem acabar sentint ansietat, inquietud, aïllament, irritabilitat... I com que les fem servir per quasi qualsevol cosa, és més difícil veure-ho com un problema, adonar-nos que aquests sentiments venen d’aquí. Com amb el cas de les apostes, no és fàcil controlar l’impuls de mirar el mòbil o l’ordinador. I l’adolescència i la joventut són etapes en què encara és més complicat. Per tant, les pantalles també poden acabar suposant un problema.
Coses que has de saber:
- L’abús de pantalles afecta negativament a la teva salut: sedentarisme, insomni, malestar emocional, dificultats de concentració...
- És important fer descansos de les pantalles, i combinar-ho amb altres formes d’oci i d’interacció social.
- És millor no mirar cap pantalla des d’una hora abans d’anar dormir.
- Recorda que alguns elements dels videojocs, com ara les “caixes sorpresa” o les “ruletes”, són molt addictius. Si a més el joc és en línia, encara és més addictiu.
- No cal que tinguis un problema greu amb les pantalles per demanar ajuda i revisar quin ús en fas.