Header: La Mercè

La Mercè

Ruta de navegació

Professorat de l’Escola Municipal d’Art de Girona | EMA

Professorat de l’Escola Municipal d’Art de Girona

L’Escola Municipal d’Art ofereix una experiència docent i cultural singular, pel fet que el professorat està format per artistes del territori, la qual cosa afavoreix que els tallers siguin molt interessants i enriquidors tant des del punt de vista educatiu, com cultural.

Els professors de l’escola són Manel Bayo (Dibuix), Josep Maria Bernabeu (Tapís), Pep Camps (Pintura), Provi Casals (Ceràmica), Clara Oliveras (Pintura), Tomàs Pons (escultura i art digital), Cesc Pujol (EMAxics i il·lustració), Sebi Subirós (Gravat) i Imma Viñals (Joieria).

Manel Bayo Rigau

Dibuix clàssic I i II
Dibuix de model en viu
Dibuix artístic

De formació variada, Manel Bayo va començar a estudiar magisteri i arquitectura, però es va acabar llicenciant en Educació Social. El 2002 va estudiar disseny i noves tecnologies.

A partir del 2004 va orientar la seva producció cap als formats digitals, el vídeo i l’art en xarxa. El 2006 va guanyar el premi VAD del Festival Internacional de Vídeo i Arts Digitals. És membre de l’IGAC, del qual és responsable del disseny, i ha col·laborat amb diferents artistes per a la realització de projectes d’art en xarxa “ned art”, com són Carles Congost, Quico Estivill, Paco Torres Monsó, Alabern, Narcís Gironell, Clara Oliveras, entre altres.

L'any 2010 va estrenar la pel·lícula Raza Remix, que va participar en el Festival Internacional de Cinema de Gijón. I l’any 2013 va guanyar la setena Biennal d’Art de Girona amb la peça Setze bales per a l’Assemblea Democràtica d’Artistes de Girona.

A Girona ha exposat al Bòlit, al Centre Cultural La Mercè, a la galeria Espais, al Museu d’Història i a la Casa de Cultura. A Catalunya, ha exposat al Museu de la Pell de Vic, a l’Espai Tretze de Mataró i al Museu de l’Ebre de Tortosa, entre altres. La seva obra també ha viatjat pel món: a l’Havana (Cuba), a Lingen i Regensburg (Alemanya) i a Lamppaaranta (Finlàndia).

Actualment, combina la seva faceta d’artista visual amb la de mestre al taller de dibuix de l’Escola Municipal d’Art i en diverses activitats de gestió, promoció i/o reivindicació culturals.

Instagram: @manelbayo
Facebook: @manel.bayo
Twitter: @ManelBayo
Web: manelbayo.com

Josep Maria Bernabeu i Serret, Babeus

Tapís

Va començar l’aprenentatge del tapís el 1987 a l’Escola Municipal d’Art de Girona. Paral·lelament, va participar en l’elaboració de tres tapissos de Joan Josep Tharrats (1988-1989). Tot seguit va continuar la seva formació durant sis anys al taller de Carles Delclaux on va elaborar 17 tapissos de grans dimensions.

A continuació, comença a impartir classes als centres cívics de Vidreres (1993-2010) i Celrà (1992-2001). Més tard també va participar en el projecte Horitzó de l’INS Vescomtat de Cabrera d’Hostalric (2006-2009). A partir del 2002 i fins al 2019 va donar classes al taller de Can Simon, al barri de Pont Major a Girona.

Durant el 2007 i 2008 va elaborar dos tapissos de dissenys de Carles Delclaux per al Palau Centelles, seu del Consell Consultiu de la Generalitat de Catalunya a Barcelona. Té obra en col·leccions privades a Alemanya, França i al museu de la casa natal de Pablo Gargallo a Maella, Saragossa. Ha exposat al Castell de la Bisbal i al Castell de Vilopriu, entre altres.

Instagram: @artextilbabeus
Facebook: @babeus.artextil
Web: artextilbabeus.blogspot.com

Pep Camps

Taller obert de pintura

A principis dels anys 80 va començar a realitzar instal·lacions i performances. Gràcies a una beca de la Generalitat de Catalunya va fer una estada a Berlín. A partir d’aquí la pintura i el dibuix van prendre protagonisme en el seu treball. Des del 1987 fins al 1992 va fer diverses estades al continent asiàtic, fet que ha exercit una forta influència en la seva vida i obra.

La seva obra figura en diverses col·leccions públiques i privades. Ha exposat a ciutats com Girona, Figueres, Barcelona, Madrid i València, i a països com Tailàndia, França, Itàlia i Suïssa. Sempre ha estat molt vinculat al territori com demostren les seves darreres exposicions a Olot, a Castell d’Aro-Platja d’Aro, a Tossa de mar, a Vallgrassa, a Salt, a Banyoles, a Torroella de Montgrí, al Castell Palol de Revardit i a l’Escala.

Des de l’any 2000 imparteix cursos de pintura a l’Escola Municipal d’Art de Girona. I també col·labora il·lustrant els escrits de Ramon Carbó- Dorca al Diari de Girona i al llibre Sis octets d’octets. La darrera exposició, data del 2017: "Variacions 1992-2016" al Centre Cultural de la Mercè de Girona.

Instagram: @pepcampspainter1
Web: pepcamps.com

Providència Casals Masferrer

Ceràmica I i II
Iniciació al torn ceràmic

Es va formar com a ceramista a l’Escola Massana entre el 1983 i el 1988 i posteriorment va continuar els seus estudis a l’Escola Llotja de Barcelona. Entre el 2011 i el 2015 va cursar estudis de ceràmica a l’Escola d’Art Pau Gargallo de Badalona. Des del 1997 fins al dia d'avui és professora de ceràmica a l'Escola Municipal d'Art de Girona. En paral·lel també ha realitzat diversos cursos de ceràmica a Olot, Barcelona, la Bisbal i Tarragona, entre altres.

Des del 1990 fins a l’actualitat, ha participat en diverses exposicions individuals i col·lectives a pobles i ciutats com Barcelona, Girona, Caldes de Malavella i Arbúcies. Entre les sales on ha exposat destaca la Galeria Dual, la Cambra de la Propietat i el Centre Cultural La Mercè a Girona, i la sala Xefo Guash de Barcelona. El setembre de 2023 participa en la sisena edició del festival internacional Art & Gavarres i té prevista una estada al Japó on exposarà la seva obra, entre octubre i novembre, a la ciutat de Kyoto.

Instagram: @provicasals
Facebook: @providencia.casalsmasferrer

Clara Oliveras i Valentí

Pintura I i II
Iniciació i experimentació de tècniques pictòriques
Aquarel·la

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Ha impartit classes d’art a instituts d’ensenyament secundari de Girona, Blanes, Salt, Figueres, Olot i Banyoles. També ha impartit classes d’art a l’Escola de la dona de la Diputació de Barcelona i ha estat 10 anys directora de l’Escola Municipal d’Art del Pasteral de la Cellera de Ter.

Ha treballat en dibuix, pintura i escultura, i també s’ha endinsat en la fotografia, la instal·lació i la ceràmica. La seva obra artística ha estat exposada a diferents museus, fundacions i associacions com el Museu d’Art de Girona, la Fundació Miró de Barcelona, la Sala Blanquerna de Madrid i el Museu d’Art Modern de Tarragona, entre altres. També ha exposat a països com Bèlgica, Suïssa, Itàlia, França i Dinamarca, i té obra escultòrica pública a Girona, Banyoles, Santa Coloma de Farners i Amasseno (Itàlia).

Ha estat seleccionada en diversos concursos i biennals d’art. Ha guanyat el primer premi de dibuix a la Mostra d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya (1989) i el primer premi d’escultura Bayer de Banyoles (2000). També ha obtingut la Beca de Creació i Pensament Contemporani de la Generalitat de Catalunya (2005 i 2014) i la Beca de Creació en Ceràmica del Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona, en col·laboració amb l’Escola Municipal d’Art de Girona (2015).

Entre el 2008 i el 2014 va formar part del Consell de les Arts de Girona i del jurat de les beques KREAS de l’Ajuntament de Girona, i és membre fundadora de l’associació Girona Art Contemporani.

Instagram: @clara_oliveras_art
Facebook: @clara.oliverasvalenti
Twitter: @clara_oliveras

Tomàs Pons

Escultura I, II i III
Art digital per a joves

Va compaginar la carrera universitària de la Facultat de Ciències Empresarials de la Universitat de Girona amb diversos cursos a l’Escola d’Art Municipal de Girona, on va començar com a alumne al taller d’escultura. Va ser allà on va descobrir que aquesta era la seva autèntica passió.

Va decidir llançar-se al món de l’art i anar a estudiar el grau d’art i humanitats, amb especialització en art, a The Florence Academy of Art, a Florència, Itàlia. Després d’un any allà, va fer les proves d’accés a l’Academia di Belli Arti di Firenze, a la mateixa ciutat, on després de ser-hi admès, va cursar-hi els cinc anys de carrera, i es va llicenciar cum laude.

Va continuar estudiant a la Universität für Künstlerische und Industrielle Gestaltung (Universitat de Disseny de Linz), a Alemanya. Va ser llavors quan va començar la seva trajectòria artística internacional, amb col·laboracions i mostres a Itàlia, Tailàndia, França i Holanda.

Arran d’una exposició a Girona que va decidir tornar a casa, on actualment combina la seva feina com a professor d’escultura a l’Escola Municipal d’Art i la creació artística al seu taller. Fa poc ha estudiat un cicle formatiu de grau superior en Motlles i reproduccions a l’Escola d’Art d’Olot. I, recentment, ha finalitzat el màster d'Impressió 3D i fabricació digital per la Universidad Antonio de Nebrija i Euroinnova.

Actualment, té peces en diferents col·leccions privades d’art d’arreu del món: Espanya, els Estats Units, Itàlia, Àustria, Tailàndia, Holanda, Suïssa i Sud-àfrica.

Instagram: @tompepart

Cesc Pujol

Il·lustració. Entre el mot, el concepte i la imatge
EmaXics i EmaJoves

És llicenciat en Història per la Universitat de Girona. També cursà l’especialitat d’il·lustració a l’Escola de la dona de la Diputació de Barcelona, diversos tallers d’art digital a l'Escola de Disseny i Art de la Llotja, a Barcelona, i la disciplina de gravat a l’Escola Municipal d’Art de Girona. 

El 2011 va gaudir de la Beca de Creació en Gravat del Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona, en col·laboració amb l’Escola Municipal d’Art de Girona, sota la direcció tècnica de Sebi Subirós i la direcció artística d’Àlex Nogué. El 2018 va ser guardonat amb el IV Premi Modest Prats de conte il·lustrat.

Actualment, compagina la tasca docent a l’Escola Municipal d’Art amb la feina d’il·lustrador, que comprèn camps tan diferents com la senyalització arqueològica i patrimonial o el món editorial.

Instagram: @cesc.pujol
Web: www.cescpujol.cat

Sebi Subirós

Gravat I i II
Serigrafia I i II
Xilografia japonesa
Mokuhanga I i II

L’any 1986 s’inicia en les tècniques de gravat al taller de Tristan Barbarà a Figueres. Fins al 1996 va formar part de l’equip del Taller Ediciones Tristan Barbarà com a gravador assessor i posteriorment com a estampador, on va treballar amb artistes com Antoni Tàpies, Miquel Barceló, Jaume Plensa i Emil Schumacher. També va participar en l’execució de diversos llibres d’artista amb gravats d’Oteiza, Moisés Villelia, Rafa Forteza, Riera i Aragó i Víctor Mira.

El 1996 va inaugurar el Taller Calcogràfic Lupusgràfic Edicions a Girona, un taller obert als artistes. I el 2015 va obrir l’Espai U, un espai expositiu especialitzat en gràfica, poesia visual i objectual.

Imparteix de forma continuada cursos i monogràfics de gravat a l’Escola Municipal d’Art de Girona, al Taller Antonio Saura de Fuendetodos de Saragossa, al Taller Manera Negra de Barcelona, al Taller La Seiscuatro de València, a la Fundació Miró de Barcelona, a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma i al Taller del Museo del Grabado de Marbella, entre altres.

Té obra a les col·leccions públiques de la Biblioteca Nacional de Catalunya, la Fundació Vila Casas, la Fundació Miró de Palma de Mallorca i el Museo del Grabado de Fuendetodos de Saragossa.

Ha exposat a galeries i sales d’exposició de ciutats com a Girona, Màlaga, Oviedo, Alemanya i la seva obra ha viatjat a Marroc i Japó, entre altres.

Instagram: @lupusgrafic_edicions
Facebook: @sebi.subiros
Web: www.lupusgrafic.cat/sebi-subiros

Imma Viñals

Joieria I, II i III

Formada en escultura i joieria a l’Escola Massana de Barcelona i diplomada en Educació Social per la Universitat de Girona.

Ha treballat com a joiera al taller de Joan Ayuso de Girona i com a educadora a Servei de Teràpia Ocupacional d’Arts Sumptuàries de Barcelona TEAS i al Servei de Teràpia Ocupacional de la Fundació Astrid 21, on ha portat el taller d’expressió plàstica. Ha impartit classes de joieria a l’Escola d’Art de Cassà de la Selva i actualment compagina la tasca de docent al taller de joieria de l’Escola Municipal d’Art de Girona amb la feina de tallerista amb la companyia La Sal.

Guanyadora de la beca d’arts plàstiques i disseny d’Olot l’any 1994, ha participat en exposicions col·lectives a la Capella de l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, al Museu Comarcal de la Garrotxa, als Tresors de la Barca de Girona, a la Galeria Hipòtesi de Barcelona i al Museu del Coure de les Masies de Voltregà. També ha exposat la seva obra al Museu Comarcal de la Garrotxa i a la Galeria Canaleta de Figueres.

Instagram: @imma_vinyals_taller