Notícies | Servei Municipal d'Ocupació (SMO)
L’Ajuntament de Girona impulsa accions de capacitació digital per a persones en situació d’atur o de millora d’ocupació
El Programa Treball als Barris, subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, ha permès dur a terme tres accions de capacitació en competències informàtiques i digitals per a persones residents als barris de Santa Eugènia i Can Gibert del Pla.
Durant el transcurs del programa de “Treball als Barris”, finançat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, en el marc del dispositiu de suport a la inserció laboral de col·lectius amb dificultats especials, s’han ofert tres accions de capacitació digital: alfabetització informàtica i internet, duta a terme entre els mesos d’abril i maig amb una durada de 25 hores; seguit de competències digitals bàsiques d’un total de 60 hores i cursada al juny; i, finalment, una formació en competències digitals avançades, realitzada al setembre amb una durada de 60 hores.
Aquestes accions formatives s’han programat de manera consecutiva amb la finalitat de poder oferir a les persones participants la possibilitat de desenvolupar un procés de millora de caràcter gradual i, així, facilitar-los-hi l’adquisició de coneixements, capacitat i habilitats digitals relacionades amb:
- Aspectes bàsics i generals sobre la iniciació a la informàtica.
- Internet: protocols, serveis i aplicacions.
- Ús del sistema operatiu.
- Tractament de la informació i dades.
- Comunicació.
- Creació de contingut.
- Seguretat.
- Resolució de problemes: manteniment del sistema operatiu, pautes i recomanacions per a la detecció, protecció i eliminació de programari maliciós.
La finalitat principal d’aquestes accions ha estat, per una banda, facilitar l'accés a les noves tecnologies de les persones participants del dispositiu de suport a la inserció, per tal de millorar la la seva ocupabilitat i proporcionar-los-hi recursos per facilitar el desenvolupament del seu itinerari de cerca de feina. Per altra banda, adquirir les competències digitals bàsiques o avançades per afavorir l’aprofitament de la riquesa de les noves possibilitats associades a les tecnologies digitals, aquesta última d'acord amb la Recomanació 2006/962/CE del Parlament Europeu i del Consell sobre les competències clau per a l'aprenentatge permanent.
S’ha comptat amb la participació d’un total de 31 persones, 23 de les quals 23 han obtingut, com a mínim, un certificat d’aprofitament en competències digitals i 11 persones han cursat dues o totes les accions de capacitació.
El 57,70% de les persones participants han estat dones i el 42,30% restant homes. Respecte a la franja d’edat, el 34,60 % han estat dones d’entre 31 i 49 anys, a diferència del gènere masculí en què ha predominat la franja d’edat de més de 50 anys, amb un 23,07% respecte al total de persones participants. També, destacar que el cas de les dones ha predominat la situació d’atur, mentre que la distribució entre aturats i ocupats en actiu, en el cas dels homes, ha estat equilibrada.
Finalment, esmentar que la majoria de les persones participants disposen de graduat d’Educació Secundària Obligatòria o equivalent; seguit del batxillerat i de persones sense formació reglada. Finalment tres persones disposen d’estudis universitaris homologats o bé cursats en el seu país d’origen pendents d’homologació.
Mitjançant les enquestes de valoració, que les persones participants han omplert en finalitzar cada una de les accions, s’han conegut els aspectes més ben valorats, que han estat els següents:
- L’organització i programació de les sessions.
- La durada de les sessions.
- La metodologia utilitzada.
- Els materials didàctics i la documentació lliurada.
També, han valorat de manera molt satisfactòria la implicació del formador en el procés d’aprenentatge, així com la seva expertesa en la matèria.
“Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als barris.”