Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions d'ofici (títol) | Defensora de la Ciutadania

Recomanacions d'ofici

Publicador de continguts

Que es revisi el sistema d'accés a la plaça de Josep Pallach i que s'anul·lin les sancions per aquest concepte
2023/DCG/138-O - Recomanació PENDENT

Fa uns mesos l’Ajuntament va adoptar la decisió de posar a l’accés a la Plaça Josep Pallach un lector de matrícules com a solució per regular-hi l’accés i evitar la problemàtica derivada de la instal·lació de la pilona que hi havia anteriorment, atès que aquesta s’espatllava sovint i no evitava l’estacionament de vehicles que impedien l’accés dels veïns al seu garatge. 

Aquesta decisió suposava l’obligació de cada veí de comunicar el nombre de matrícules que entrarien a la seva plaça d’aparcament, el que ja va suposar moltes queixes veïnals atès que consideraven que això era una restricció als seus drets, al gaudiment de la seva propietat i a la seva intimitat. 

Malgrat que l’Ajuntament va ampliar el nombre de matrícules que podia sol·licitar cada veí, i es van anar autoritzant totes les que es demanaven, el cert és que al no haver-se fet cap notificació personal als veïns sinó que aquesta es va limitar a la Comunitat de Propietaris, que és la que consta com a titular dels pàrquings, sense que l’Ajuntament notifiqués personalment a cada propietari registral   aquesta restricció a l’accés a la seva propietat, molts veïns i veïnes no es van assabentar correctament d’aquesta condició per poder accedir al seu pàrquing i del risc de ser sancionats.

Aquesta defensora considera que l’Ajuntament tenia mitjans per a poder conèixer qui era el titular de cada plaça d’aparcament, i que en qualsevol cas havia d’assegurar-se que la Comunitat de Propietaris feia les comunicacions personalment als titulars de cada pàrquing, cosa que no es va fer, sota risc de nul·litat de les actuacions per infracció de normes essencials del procediment.

Això a més, va provocar que molts propietaris no s’assabentessin d’aquesta situació, alguns per motius de malaltia i d’altres perquè per motius diversos no van tenir coneixement de la notificació que la Comunitat de Propietaris va fer amb caràcter genèric amb avisos al mateix pàrquing, sense assegurar-se que havia fet notificacions personals. 

A conseqüència d’aquesta defectuosa actuació molts veïns han estat multats per accessos sense autorització a les seves propietats, en reiterades ocasions i amb multes excessives. Si bé és cert que des de l’Ajuntament es va mirar d’avisar els veïns que ja acumulaven multes i hi seguien accedint, la qüestió és que fins aquest moment han estat sancionats per cada accés que han efectuat, i han acumulat un import considerable amb motiu d’aquestes sancions. 

Aquesta defensora, un cop examinat el procediment seguit per l’Ajuntament i ateses les conseqüències que ha suposat per totes les persones afectades considera que amb aquest sistema d’accés, els veïns que entren a la seva plaça d’aparcament s’han vist obligats a demanar permís a l’Ajuntament facilitant les seves matrícules, el que suposa una restricció del dret a la propietat privada i una vulneració del dret a la intimitat, sense habilitació normativa, ni justificació suficient; que al final han estat els màxims perjudicats perquè són els que reben les multes per haver accedit al seu propi aparcament sense autorització de l’Ajuntament, quan a més a més, ja paguen un gual que els ha de garantir l’entrada al garatge. 

Aquesta defensora considera que amb la decisió que va prendre l’Ajuntament de regular l’accés a la Plaça Josep Pallach amb el sistema de lectura de matrícules i sanció a les no autoritzades, s’ha perjudicat els veïns a qui en principi això hauria d’afavorir. En primer lloc, el fet d’haver de comunicar a l’Ajuntament qui entra i qui surt de la propietat privada de cadascú, essent les matrícules de vehicles una dada de caràcter personal i sensible atès que permet saber qui n’és el propietari o propietària, i per tant saber qui entra o surt en el lloc concret, suposa una restricció d’aquest dret, que no està justificada. En segon lloc, el dret a la intimitat també es veu afectat pel fet d’obligar els veïns a donar una informació que és personal i privada, com el nombre de vehicles que volen accedir al pàrquing. I finalment també la llibertat de circulació, la lliure entrada i sortida. Són els propietaris del pàrquing qui poden decidir qui entra i qui surt, i no el fet d’haver de notificar aquestes dades, cosa que no sembla massa compatible amb els seus drets. 

A tot això cal afegir-hi altres problemàtiques com la d’aquelles persones que no tenen cap vehicle sinó que quan en necessiten el lloguen, i es troben que han de comunicar-ho cada vegada a l’Ajuntament, cosa que no sembla massa respectuosa amb els seus drets.

Atès tot el que he exposat i les queixes rebudes de diversos usuaris d’aquest aparcament que tenen multes acumulades amb uns imports desproporcionats, aquesta defensora formula d'ofici la següent:

RECOMANACIÓ


Que es revisi el sistema de regulació de l’accés de vehicles a la plaça Josep Pallach per tal d’evitar que els veïns que accedeixen al seu aparcament es vegin obligats a facilitar les matrícules de qui hi vol entrar, i es busqui un altre sistema que no afecti els seus drets. 

Que es deixin sense efecte i s’anul·lin les multes imposades a les persones que s’han queixat d’aquestes multes, i que es relacionen en aquesta recomanació, i a les que es puguin haver vist afectades per haver fet accessos sense autorització, atesa la manca de notificació personal i la manca de garanties en el procés que es va seguir per adoptar i notificar aquesta decisió.

Que es notifiqui directament a tots els propietaris dels aparcaments la decisió que prengui l’Ajuntament al respecte, per evitar que es tornin a produir aquests fets. 

Tornar