Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions d'ofici (títol) | Defensora de la Ciutadania

Recomanacions d'ofici

Publicador de continguts

Modificació de l'Ordenança Fiscal de l'IVTM per tal que puguin aplicar les bonificacions concedides amb efecte retroactius
2023/DCG/249-O- Recomanació REBUTJADA

La senyora PCS exposa una situació que no només l’afecta a ella sinó a totes les persones a qui se’ls reconeix una discapacitat i sol·liciten la bonificació de l’impost de l’IVTM, prevista a l’article 3.1 d) de l’Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, però no se’ls aplica amb caràcter retroactiu. 

Aquesta ciutadana en el seu moment va tramitar davant la Generalitat la situació de discapacitat, i tot i que li van reconèixer al cap d’un any, se li va concedir amb efectes de 22 d’agost de 2022, i no li van notificar fins al mes de març de 2023.

L’Ajuntament li va cobrar l’IVTM tant del 2022, com del 2023, i quan va demanar la bonificació posteriorment, per l’any 2023 i la devolució del pagat, se li va reconèixer però per l’any 2024, i per tant no se li va acceptar els efectes retroactius, ni la devolució de l’impost pagat el 2023.  
La ciutadana considera que, un cop reconeguda i notificada la seva discapacitat l’any 2023, hauria de tenir dret a la bonificació de l’impost a partir del 2023, com a mínim, i no dependre del temps que trigui l’administració a notificar la seva decisió. 

Aquesta defensora considera que les ordenances fiscals hauríem de preveure aquest supòsit, atès que la ciutadania, com el cas concret que ens ocupa, no té per què patir el retard dels efectes favorables d’una resolució, en funció del que trigui l’administració a notificar, tenint en compte que si la notificació s’hagués fet uns mesos abans hagués pogut obtenir-la bonificació.

En aquest sentit, no és just ni equitatiu que no es pugui beneficiar dels efectes retroactius favorables d’una resolució administrativa que li permet obtenir una bonificació, i per tant considero que caldria una modificació de les ordenances en el sentit de preveure l’aplicació retroactiva de la bonificació, i en el seu cas la devolució de l’import que s’hagués pagat. 

En conseqüència i tenint en compte els principis d’equitat, proporcionalitat i Bon govern, i Eficàcia dels Serveis Públics, contemplats en la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, formulo la següent:

RECOMANACIÓ


Que es modifiquin L’ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L’IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA en l’apartat art. 3.1d) dels beneficis fiscals i s’introdueixi la possibilitat d’aplicació retroactiva de la bonificació de l’ITVM en els casos de reconeixement de situacions de discapacitat de la persona titular del vehicle, notificada amb posterioritat a la meritació de l’impost.

Tornar