Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions d'ofici (títol) | Defensora de la Ciutadania

Recomanacions d'ofici

Publicador de continguts

Revisió sobre els mals usos, molèsties i conductes incíviques al parc Núria Terés
2023/DCG/174-O - Recomanació ACCEPTADA

Aquesta defensora fa un temps que rep queixes sobre mals usos, molèsties i conductes incíviques al parc Núria Terés.  

En aquest parc hi ha dues instal·lacions esportives, la pista de futbol i la pista de bàsquet coberta, així com un parc infantil, a més s’hi està construint la propera comissaria de la Policia Municipal, que no sembla que hagi de finalitzar i entrar en funcionament a curt termini. 

La primera problemàtica deriva de les molèsties que pateix una veïna, l’habitatge de la qual queda davant la pista de futbol, justament on acaba la protecció de les xarxes, i que rep més immissions a conseqüència dels cops de pilota a la porta del garatge i per l’entrada de pilotes al seu pati. 

La segona problemàtica, constatada per l’entrevista amb els veïns, i per la visita efectuada al lloc amb el regidor de Sostenibilitat, i el president de l’Associació de Veïns, entre d’altres, deriva de l’afluència de gent i del mal ús que es fa de la pista de futbol, reservada preferentment a menors de 16 anys segons el rètol que hi ha a la mateixa instal·lació, però que, en canvi, és utilitzada majoritàriament per gent més gran, el que fa que els menors acabin jugant al carrer al costat de la pista davant de casa d’aquesta veïna, amb cops constants de pilota a la porta del garatge, pèrdues de pilota que van al pati de la casa i continus reclams per recuperar-la (timbre, cops a porta, etc). A més es queixen del soroll que fa el terra de la pista de bàsquet perquè el paviment no està tractat per esmorteir-lo així com el fet que no hi ha limitació horària, de manera que seria convenient plegar les cistelles a segons quines hores. 

La tercera problemàtica denunciada pels veïns són els comportaments incívics en general tant per part de persones que s’hi concentren a la nit i no respecten el descans dels veïns com per determinades activitats que podrien ser delictives, i que requereixen, segons ells més presència policial.  

Després de la intervenció d’aquesta defensora, de la reunió amb els veïns i de la reunió amb els regidors, tornem a rebre queixes de sorolls, vandalisme, pintades a instal·lacions públiques, etc. 

Aquesta defensora considera del tot legítimes i justificades les queixes dels veïns i veïnes, en allò que afecta el seu descans i a la seva salut, i a la bona convivència en el barri. Entén també que la ciutadania ha de poder gaudir de les instal·lacions del parc amb respecte de les normes d’ús i als horaris, i que en aquest sentit cal treballar per trobar fórmules per conciliar els drets d’uns i d’altres que no passin per tancar les instal·lacions, per la dificultat tècnica que suposaria, i perquè en el seu moment ja es van substituir els tancaments metàl·lics per xarxes de roba per evitar els sorolls. Per tant és inútil voler tancar la pista perquè s’hauria de posar tot el tancament metàl·lic i la solució seria pitjor que el que es vol evitar. Tampoc no considero pràctic tancar les pistes després de l’horari permès per la dificultat de portar-ho a terme i dels dubtes sobre qui hauria de poder fer aquesta funció i amb quins recursos. 

En aquest sentit, i fruit de la reunió mantinguda el dia 5 de juny de 2023 amb els diferents regidors de les àrees implicades, i amb l’intendent de la Policia Municipal, es va acordar que de moment s’havien de prendre solucions immediates per pal·liar els efectes de totes aquestes molèsties, i en aquest sentit es parlà de solucions diverses:

Revisió de l’horari de tancament dels llums de les pistes, i revisar els cartells que com a màxim senyalitzin l’horari de les 22.00 hores i l’hora d’obertura a les 9.00 h; pujar i baixar les cistelles de la pista de bàsquet per evitar que s’hi pugui jugar fora de l’horari establert, sempre que alguna persona de l’AAVV se’n faci responsable; estudiar la possibilitat de moure les dues porteries del camp de futbol, del llarg al través, per deixar un camp més petit; i fer dos camps més petits per facilitar que hi juguin els infants i no tant els joves; fer un pati obert a l’escola més propera que inclogui dinamització, neteja i reposició de material malmès; parlar amb l’Ajuntament de Salt per coordinar mesures perquè al final molta gent que fa ús de la pista és d’aquesta població; posar bancs que entorpeixin l’ús del joc de pilota a l’espai públic entre les pistes (especialment per evitar afectació a la casa de la veïna que es queixa d’això), posar un cartell que adverteixi de la prohibició de jugar a pilota fora dels espais destinats a fer-ho, per evitar molèsties als habitatges; i posar elements per impedir que les pilotes afectin a aquests elements privatius; potenciar l’ús del parc infantil que hi ha més enllà de la pista de futbol i que sembla estar infrautilitzat; pel que fa a mesures de seguretat ciutadana es proposa reforçar el patrullatge, incrementar el control dels usos il·lícits i fer complir l’Ordenança de civisme i sorolls, si el mal ús de la plaça suposa infracció d’aquestes ordenances. 

Aquestes propostes són fruit de la reunió mantinguda amb els regidors de les àrees afectades i l’intendent de la Policia Municipal, de manera que, atès que es reconeix l’existència d’aquesta problemàtica, atès que s’ha constatat per aquesta defensora i pels regidors implicats, atès que hi ha una sèrie de problemes urgents que es poden resoldre amb actuacions immediates, sens perjudici de la resta de solucions a llarg termini, i atès que és obligació dels poders públics actuar perquè es respectin els drets de la ciutadania continguts en la Carta de Salvaguarda dels Drets humans a la Ciutat, formulo la següent:

RECOMANACIÓ


RECOMANACIÓ en funció de cada àrea implicada i proposo:

A ESPORTS
Revisar l’horari de tancament dels llums de les pistes, i revisar els cartells que com a màxim senyalitzin l’horari de tancament a les 22.00h, i el d’obertura a les 09.00h, amb advertiment a les dues pistes esportives de l’ús preferent pels menors de 16 anys. 
Entregar les claus de les cistelles de la pista de bàsquet a l’AAVV, per pujar i baixar les cistelles de la pista de bàsquet entre les 22.00 h i les 09.00h.
Estudiar i moure les dues porteries del camp de futbol, del llarg al través. Deixant un camp més petit. Si funciona, estudiar fer dos camps més petits, per facilitar el joc dels infants i no tant dels joves.

A EDUCACIÓ
Obrir un pati obert que inclogui dinamització, neteja i reposició del material malmès.

A SERVEIS SOCIALS
Parlar amb l’Ajuntament de Salt per coordinar mesures conjuntes.

A VIA PÚBLICA
Posar bancs que entorpeixin l’ús del joc de pilota a l’espai públic entre les pistes que afecten la casa de la veïna que rep les molèsties i immissions de les pilotes.
Col·locar un cartell que prohibeixi jugar a pilota, per molèsties als habitatges
Posar elements dissuasius i tancaments extres per evitar que el possible ús de pilota afecti a habitatge, portes, finestres de garatge, etc.

A POLICIA
Reforçar patrullatge.
Controlar usos il·lícits (venda estupefaents, consum, etc...)
Control per Ordenança civisme i de sorolls els usos que puguin generar mala convivència amb els veïns i el dret al descans.
També seria convenient reforçar la figura dels dinamitzadors que ja disposen l’Associació de Veïns però només per un temps determinat, per tal que fos una figura que estigués present al parc tot l’any durant les hores de més afluència dels menors que volen jugar a futbol o a bàsquet, i garantir que hi ha una distribució equitativa del gaudiment de les instal·lacions esportives. 

    Tornar