Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions d'ofici (títol) | Defensora de la Ciutadania

Recomanacions d'ofici

Publicador de continguts

Manca de tramitació de la resolució d'una DECISIÓ de l'antic defensor, que recomana que es revisi l'expedient sancionador i taxa de grua municipal, per estacionar en zona reservada per a transport públic
2023/DC G/153-O - Recomanació REBUTJADA

En data 9 de juny de 2014, el ciutadà, JVB, es persona a l’Oficina de Defensoria de la Ciutadania i presenta queixa contra una sanció per disconformitat amb la mateixa, tot al·legant diverses raons i motius.

Vist que segons la butlleta de denúncia, núm. 146035175, les circumstàncies justificants de la mateixa són les següents:

  • Dia, hora i lloc: 10 de maig de 2014, a les 07:58 h al Passeig José Canalejas s/n.
  • Fet denunciat: estacionar un vehicle en una zona senyalitzada com a reserva de transport públic de viatgers.

Vist que el ciutadà va presentar al·legacions que es poden resumir en les següents: durant tot el dia 9 de maig, havent vingut des d’Igualada per participar en el guarniment floral de la casa Masó juntament amb altres persones, va tenir el seu vehicle correctament aparcat. Cap a les 20:30 h es va haver de desplaçar a Barcelona per acompanyar a un membre de l’equip de treball, un tal Toni, perquè tenia reunió amb la seva colla sardanista. A la una de la nit, ja del dia 10 de maig, aparca on troba un forat constatant que hi ha un senyal informatiu de temps limitat per estacionament del bus a Fontajau, però en cap moment va veure cap senyal de prohibició. Reinicia la feina floral i en acabar-la, a les 8 del matí, es dirigeix a recollir el seu vehicle per tornar a Igualada, i es troba que ha estat retirat per la grua municipal, pocs minuts abans.

Considerant que tot i estar ajustada a la normativa l’actuació policial, és obligació d’aquesta oficina analitzar totes les circumstàncies concurrents per humanitzar les conseqüències d’una rigorosa aplicació de la normativa i valorar aspectes que en la relació social s’han de considerar. I en aquest cas concret no hem d’oblidar que un ciutadà d’una llunyana ciutat havia estat treballant, desinteressadament, moltes hores, en una lloable tasca com és la de participar en el guarniment floral d’una emblemàtica icona de Girona, com és la Casa Masó.

Considerant a més que, efectivament, per on va entrar a aparcar el referit ciutadà, segons indica en el seu escrit, i que aquest Defensor ha pogut constatar personalment, no hi havia cap indicació de prohibició, el que possiblement va induir a error a una persona que visitava per primera vegada Girona, i per motius de col·laborar a una tasca cívica cultural.

Considerant que en aquest cas concret, tractant-se d’una persona jubilada, procedent d’una ciutat llunyana, que venia a participar desinteressadament en una tasca d’embelliment de la nostra ciutat amb motiu de l’exposició floral del mes de maig, i la carència d’una senyalització clara i inequívoca respecte al lloc on havia aparcat.

Atès que des de l’any 2014 aquest ciutadà ha estat demanant a l’Oficina de la Defensora resposta a la recomanació que ja li van adreçar en el seu dia, amb els arguments fins aquí exposats.

Atès que existeix una proposta de Decret pel qual s’acceptava la recomanació d’aquesta Institució i s’acordava anul·lar i deixar sense efecte l’expedient sancionador 1115752 i procedir a la devolució de l’import corresponent a la taxa del servei de grua i atès que aquesta proposta per motius aliens a l’Oficina de Defensoria de la Ciutadania, va quedar pendent de finalitzar la seva tramitació.  

Des de l’Oficina de Defensoria de la Ciutadania, es formula D’OFICI la següent:

RECOMANACIÓ


Que, en atenció als motius i fets exposats en aquest escrit, és procedent finalitzar la tramitació de la proposta de Decret d’Alcaldia 2015017198 en l’expedient 2014010706 i procedir a deixar sense efecte la sanció imposada amb número de butlleta 146035175  i es retorni l’import abonat per aquest concepte, i també es retorni la quantitat pagada per la retirada del vehicle per la grua municipal (control 0168126/0). 

Que s’adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d’errors d’acord amb l’article 106 i 109 de la Llei 39/2015.

Aquesta recomanació pretén garantir l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

    Tornar