Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Disconformitat amb la resolució a les al·legacions i recurs presentat contra una sanció imposada
2024/DCG/146 - Recomanació PENDENT

La senyora Maria Angeles Alcañiz Comas, en nom i representació de l’associació Elsa Associació Sociocultural per Joves amb Minusvalía, presenta una queixa davant aquesta defensora per una sanció per infracció de l’OMC que considera del tot injusta, atès que no es va cometre amb cap intencionalitat ni mala fe, sinó en exercici de les funcions pròpies que desenvolupa aquesta associació.

Exposa que el dia 6 de març de 2024 un agent de la Policia Local va denunciar el conductor del vehicle matrícula 7712KXX propietat de l’associació per “estacionar un vehicle on destorbi greument la circulació” per mitjà de la butlleta 60105844, i posterior expedient sancionador 1495075.
La persona que es queixa exposa que la seva associació es dedica de fa anys al transport de persones amb mobilitat reduïda i gent gran que van des de casa seva als centres residencials o de dia, que a l’Ajuntament li consta aquesta tasca, que la furgoneta multada va degudament identificada amb el nom de l’Associació, i que mai no han tingut cap problema quan han de parar un moment per ajudar-les a baixar, perquè  precisament és la seva feina.

Que no es nega que el dia de la denúncia el conductor aturés el vehicle davant el número 20 del carrer del Carme on viu la senyora que portava i que venia del centre de dia, persona que té problemes de mobilitat. Que el conductor no tenia possibilitat de parar enlloc a prop al carrer del Carme, i no podia deixar a aquesta persona sinó a davant del número 20, pels problemes de mobilitat indicats. Per aquest motiu va aturar-se i va baixar un moment per ajudar a baixar a la senyora i acompanyar-la a la porta de casa seva just davant, sense que hi estigués massa estona ni provoqués cap problema de trànsit, moment en el qual va ser denunciat per l’agent de la Policia Municipal.

Que el conductor va  intentar explicar-li a l’agent el motiu que s’hagués aturat i el servei que es trobava fent, però aquest no va atendre les seves raons, va cursar la  denúncia, i quan la van rebre van fer al·legacions i després recurs, però la sanció ha estat confirmada. 

Examinat l’expedient, analitzat el contingut de la denúncia  i les explicacions de la representant de l’associació, aquesta defensora entén que, en efecte,  l’agent denúncia i fa una butlleta en la qual indica que el vehicle es trobava aturat al carrer del Carme 20 i,  per tant, amb possibilitats d’estar dificultant la circulació. Consta que aquesta butlleta no es va notificar al conductor -que explica que havia acompanyat a la senyora que portava des del Centre de Dia a casa seva- i va ser posteriorment quan es va notificar a la titular del vehicle que va fer al·legacions i recurs. 

És cert que l’agent té presumpció de veracitat i qui presenta la queixa davant aquesta defensora no ho nega, ni nega els fets, el que demana és que es consideri que hi ha una causa de força major, o una causa exculpatòria, atès el servei concret que estava prestant i que va motivar la detenció del vehicle. En definitiva, que es tingui en consideració que la voluntat de l’infractor no era capriciosa ni molt menys intencionada, sinó que obeïa al compliment de la tasca social a la qual es dedica aquesta associació. 

A l’expedient sancionador consten les al·legacions que en aquest sentit van fer el conductor i l’associació afectada per  la denúncia. Per la seva banda  l’agent confirma el contingut de la denúncia, però no se li pregunta sobre si és cert, com diu l’associació en la seva queixa davant aquesta defensora, que el conductor li va voler donar una explicació del motiu pel qual havia aturat el vehicle; tampoc se li pregunta sobre si va poder veure si la furgoneta era d’aquesta associació, ni s'hi va veure que el conductor venia d’acompanyar la senyora amb problemes de mobilitat a l’entrada de l’habitatge del carrer del Carme 20, cosa que hagués pogut aclarir la veracitat de la versió de l’associació i  del conductor. 

Atès tot això i per raons estrictament de proporcionalitat, justícia i equitat, aquesta defensora considera que existeix una raó que s’ha de tenir en compte  que no és altra que el vehicle denunciat es va aturar al carrer del Carme 20, però amb una finalitat que no és la d’infringir la normativa de la circulació ni per menyspreu a aquesta normativa, sinó per complir amb aquesta tasca que porta a terme des de fa anys, i que hagués valgut la pena que l’agent de Policia hagués confirmat aquestes circumstàncies més enllà de ratificar la denúncia. Per tots aquests motius i consideracions, i també atenent els principis d'Eficàcia dels Serveis Públics i Bona Administració, contemplats en la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, aquesta defensora formula la següent:
 

RECOMANACIÓ


Que es pugui revisar l’expedient per comprovar l’existència de les raons que al·lega l’Associació que presenta la queixa, per tal que, de resultar així, es pugui anul·lar la sanció derivada de la butlleta 60105844, expedient sancionador 1495075, per concurrència d’una causa justificada i per raons de justícia i equitat. 

Amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin. 

Que s'adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d'errors d'acord amb l'article 109 i/o 106 de la Llei 39/2015.
Aquesta recomanació vol garantir l'aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar
— 100 articles per pàgina
S'estan mostrant 1 - 100 de 102 resultats.