Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Manca d'intervenció davant els perjudicis i molèsties causades pels usuaris d'una pista de bàsquet que incompleix la normativa, situada al mig de dos vivendes al barri Vilaroja
2023/DCG/169 - Recomanació ACCEPTADA

La senyora LMP va presentar davant aquesta defensora una queixa per la situació que viu des de fa temps a casa seva, que afecta al seu dret a la salut, a la seva intimitat i a la seva seguretat.

El que exposa és el següent: 

Que viu al carrer Torrent 27 i que  entre aquest carrer i el carrer Guadiana hi ha una pista de bàsquet en un lloc on, inicialment, no hi havia planejat cap equipament esportiu sinó un carrer. 

Aquesta pista de bàsquet ha quedat situada entre dues edificacions, casa seva i un altre edifici de pisos, que  reben constantment els cops de les pilotes. Ella, a més, es veu doblement perjudicada perquè totes les pilotes cauen al seu jardí, i constantment li piquen al timbre per anar-la a busca i, si no hi és, salten al seu jardí i hi entren a buscar la pilota. D’aquesta manera s’ha trobat amb vidres trencats i plantes malmeses al seu jardí.  

També exposa que fa temps hi havia hagut una xarxa que cobria la pista per dalt i així les pilotes no saltaven, però ara només hi ha la tanca i les pilotes hi passen per damunt i cauen al seu jardí. Ella va posar la seva pròpia tanca al jardí, però no és prou alta perquè no li van autoritzar, i la salten igualment per entrar-hi.

Que fins i tot ha rebut amenaces dels pares dels nois que hi juguen, quan els va dir que no podia ser que estiguessin constantment picant a casa seva i saltant al jardí per recuperar les pilotes, perquè era una molèstia constant, que afectava el seu dret a la salut, a la intimitat i a la seguretat. 

Aquesta defensora va demanar informació sobre aquesta situació a l’Àrea d’Esports, de la qual resulta: 

Que la pista existeix i que és utilitzada regularment pels nois del barri, que xuten les pilotes molt amunt, perquè no juguen a bàsquet sinó a futbol, i que moltes vegades fan servir la paret com a frontó.

Que aquest espai no està considerat com a pista i que de fet no apareix a la llista de pistes esportives. 

Que l’any 2018 el servei d’esports va encarregar els treballs de la tanca de 4 metres d’alçada per evitar que li entressin les pilotes al jardí a la senyora LMP.

Que a l’altre lateral de la pista hi ha un bloc de pisos i els administradors de la comunicat de propietaris han presentat queixes perquè les pilotes colpegen constantment la façana lateral de la comunitat. 

Que tenen coneixement que la tanca que va posar l’Ajuntament encara hi és i que està en bon estat, però que igualment els nois salten a la finca de la veïna per buscar les pilotes. 

Que la xarxa que hi havia estava posada feia molts anys, en tot cas abans que fessin el bloc de pisos, i ara no es podria posar perquè no tenen on subjectar-la. 
Així ho varen informar Des del Servei d’Esports, la xarxa no es podia posar i caldria buscar solucions, però que no era senzill resoldre-ho. 

Que atès que aquest problema no s’ha resolt, i que tant la senyora LMP com els veïns de l’altre edifici continuen patint totes les molèsties descrites, aquesta defensora considera que l’Ajuntament no ha actuat per tal de posar-hi fi,  i no ha atès les peticions dels veïns, de manera que, atenent els principis de Bona Administració i Bon Govern, i el Dret a la Intimitat, al Descans i a la Salut, contemplats en la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, formula la següent:

RECOMANACIÓ

  1. Que s’elimini aquesta instal·lació atès que no forma part dels equipaments esportius de la ciutat, i que tampoc compleix els requisits que ha de tenir una pista esportiva, tant per la situació com per la proximitat a dos edificis confrontants, es procedeixi a la seva urbanització i es destini a carrer, tal com està previst en l’ordenament.
  2. Que mentre no s’elimini aquesta pista i es destini l’espai que en resulti a carrer, es prenguin amb caràcter urgent les mesures necessàries i tècnicament eficients per evitar les molèsties que causen a les edificacions que hi confronten per garantir el dret a la salut, a la intimitat i a la seguretat dels veïns. 

Tot això amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin. 

Que s'adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d'errors d'acord amb l'article 109 i/o 106 de la Llei 39/2015.

Aquesta recomanació vol garantir l'aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar