Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Disconformitat amb la resolució del recurs presentat contra una sanció imposada al Barri Vell, tenint autorització per fer-ho
2023/DCG/182 - Recomanació ACCEPTADA

El senyor TLC, presenta una queixa perquè va ser multat el dia 11 de gener de 2023, butlleta de denúncia 60065176, per infracció de l’article 15.14 de l’Ordenança Municipal de Circulació, per estacionar en zona reservada per a residents del Barri Vell amb distintiu, que es correspon en realitat a l’article 15.17 segons rectificació posterior de l’agent, amb una sanció de 100 euros.
El ciutadà no es va acollir al pagament bonificat, malgrat ser-li avantatjós, perquè va considerar que aquesta multa era injustificada i que hi havia hagut algun error, atès que ell porta el distintiu al vehicle, des que li van concedir l’autorització en data 20 de desembre de 2021, amb validesa fins a 20 de desembre de 2023.

El ciutadà, doncs, va fer al·legacions i posteriorment recurs de reposició i va explicar que ell sí que té autorització, i que té distintiu per estacionar al Barri Vell, que el porta col·locat al vehicle, al lloc on es demana a l’autorització (a baix a l’esquerra), que és perfectament visible, i insisteix en el fet que sempre l’ha dut i que aquell dia també, i que no vol acceptar la imposició de la multa per un error de l’agent actuant que no devia mirar prou bé i no va veure el distintiu. Aporta fins i tot fotografies, tot i que no són del mateix moment exacte, sí que són del seu vehicle, on es veu que el distintiu està degudament col·locat i vigent.

El ciutadà és resident al Barri Vell, està empadronat al carrer Mercaders, i per aquest motiu se li va donar l’autorització, tal com també consta a l’expedient, de manera que l’autorització i el distintiu del vehicle eren totalment vigents a la data de la multa, i cal tenir en compte a més, que aquesta autorització no era recent sinó que feia ja més d’un any que li havien concedit. 
Segons l’expedient, es va demanar ratificació a l’agent, que va dir “quan es denuncia en aquesta zona, primer s’intenta localitzar l’adhesiu en alguna de les quatre cantonades del vidre, inclús enganxat en un paper damunt el tablier, i tot seguit es procedeix a denunciar. Considero que si el vaig denunciar era per no tenir visible cap tipus d’autorització” (ratificació de l’agent denunciant el dia 2 de febrer de 2023). 

Malgrat aquesta explicació, considera aquesta defensora que tampoc no se li va preguntar pel cas concret, ni se li van ensenyar les fotografies aportades pel ciutadà, de manera que no és suficient per aclarir si hi va poder haver algun impediment de visió, ni el motiu pel qual, si es va fer una inspecció tan detallada no va poder veure el distintiu, quan a més a la butlleta inicial això no es diu, i només s’aclareix amb la ratificació de l’agent, quan diu que el va denunciar per “no tenir visible“ cap tipus d’autorització. 
Tot i la presumpció de veracitat dels agents, entén aquesta defensora -com ja ha dit altres vegades- que les actuacions de la Policia Municipal s’haurien de completar amb proves gràfiques que els mitjans tecnològics actuals faciliten, per tal que es donessin majors garanties de la seva actuació, tant pels agents com pels ciutadans, com es fa quan es retira un vehicle per la grua per deixar constància de l’estat del vehicle. 

En aquest cas a més hi ha una sèrie d’indicis que no s’han tingut en compte i fan pensar que hi ha pogut haver un error involuntari de l’agent, que s’esvairia si, com vinc recomanant, els agents deixessin més constància gràfica dels fets motiu de denúncia. 

En aquest sentit, precisament el ciutadà, que va fer al·legacions i que va fer recurs de reposició, en lloc d’acceptar el pagament bonificat, exposa que ell portava el distintiu correctament exposat dins el vehicle, i aporta una fotografia, que tot i que no és del mateix moment, acredita que duu el distintiu, que té una autorització concedida des del 21 de desembre de 2021 fins al 21 de desembre 2023, i que està empadronat al carrer Mercaders. Tot fa pensar, doncs, en primer lloc, que no és cert que no tingués autorització com es diu en la denúncia, perquè sí que en té i que simplement l’agent no l’hauria vist; que no té altres denúncies per estacionar en lloc reservat a veïns del Barri Vell, tot i que és veí del Barri Vell des que s’hi va empadronar i té l’autorització; i, per tant, no resulta lògic pensar que tot i tenir autorització i estar empadronat des del 21 de desembre de 2021 circulés sense el distintiu i no se l’hagués multat mai abans del dia 11 de gener de 2023.

És més lògic pensar que l’agent es pogués haver confós per una visibilitat insuficient, perquè tal com es veu en les fotografies hi havia un ninot de peluix al tablier del vehicle molt a prop del distintiu, o que fins i tot només hagués mirat al costat esquerre on es va deixar la butlleta, però no tan meticulosament com diu després en la seva ratificació, en la que ja parla de ”no tenir el distintiu visible”, o que per raons del sol, de les ombres de les fulles, etc. no hagués pogut observar el distintiu correctament. 

És injust que el ciutadà no tingui manera de demostrar, ni de contradir el que diu l’agent -que no ve reforçat per cap prova gràfica- però, en canvi, no es tinguin en compte tots els indicis que aporta el ciutadà denunciat, que farien entendre que sí que duia la targeta al vehicle, i que probablement una sèrie de circumstàncies haurien pogut provocar un error d’apreciació a l’agent denunciant. 
Atès tot el que exposo, i per raons d’equitat, i atenent els principis de Proporcionalitat, Bon Govern, i d’Eficàcia dels Serveis Públics, contemplats en la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, formulo la següent:

RECOMANACIÓ


Que es revisi l’expedient, es deixi sense efecte i s’anul·li la sanció amb número de butlleta 60065176, i expedient 1449737 imposada al senyor TLC per estacionar al Barri Vell, estant degudament autoritzat per fer-ho. Tot això amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin.  

Que s'adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d'errors d'acord amb l'article 109 i/o 106 de la Llei 39/2015.

Aquesta recomanació garanteix l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania. 

Tornar