Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Disconformitat amb la resolució d'una sanció imposada per estacionar en un carril de circulació, sense senyalitzar la prohibició
2023/DCG/091 - Recomanació ACCEPTADA

El senyor JSA presenta una queixa davant aquesta Defensora perquè va ser sancionat per estacionar el seu vehicle al carrer Serres, on no hi ha ni delimitació de carrils, ni senyals de prohibició d’estacionament, ni tampoc hi ha guals, ni ratlles grogues a l’entrada dels garatges.

Explica que aquest carrer és pròxim al camp de Montilivi i que quan hi va estacionar només hi havia un lateral del carrer amb vehicles aparcats i, per tant, no perjudicava ni afectava la circulació.

Aquell dia, el 17 de febrer de 2023, coincidint amb partit del Girona FC a Montilivi, es van multar tots els vehicles estacionats en aquell carrer. A la butlleta de denúncia s’hi fa constar que s’ha infringit l’article 15.5 de les OMC per estacionar en carril de circulació. 

L’article 15 de les OMC diu:

Es prohibeix l’estacionament:

5. En carril de circulació, tant si és en paral·lel amb un altre vehicle, com si ho és amb un
contenidor d’escombraries, de recollida selectiva, d’obres o similars; o al davant de tanques no fixes, o altres senyals de balisa col·locats per garantir una mesura circulatòria o de seguretat.

Aquesta Defensora va sol·licitar informació sobre els criteris que se segueixen per sancionar   i la Policia Municipal va informar que se segueixen el que estableix les ordenances, sempre que hi hagi disponibilitat d’efectius per controlar-ho, se sanciona quan existeix una prohibició d’estacionament indicada amb senyals verticals o horitzontals. 

En aquest cas ens trobem amb una problemàtica que s’ha produït en altres zones de la ciutat -com a la part de darrera de la nova Clínica Girona- en la que no hi ha senyals que indiquin explícitament la prohibició d’estacionar, i en aquest cas a més s’hi afegeix el fet que es tracta de carrers que no es troben senyalitzats com a calçada de dos carrils de circulació, de manera que porten a molts conductors a pensar que poden estacionar a un costat o altre perquè no pertorben la circulació, i perquè no hi ha cap senyal que ho prohibeixi. 

Tornant a l’exemple de la nova Clínica Girona, i en aquest cas encara era més clar perquè la calçada de darrera està degudament senyalitzada com a carril de circulació de dos sentits, finalment s’hi va posar un senyal de prohibició d’estacionament, ateses les multes que va generar i les queixes ciutadanes.  

Considero que en el cas de la multa que es va posar al vehicle del senyor Joel Silvestre Alonso, s’ha produït aquesta mateixa situació, és a dir, que no es percep per part dels conductors que estiguin estacionant en una calçada, i per tant en un carril de circulació, fet que s’agreuja perquè no hi ha senyals de prohibició d’estacionament, ni verticals, ni a terra, i el fet que estacionar a un lateral no dificulti la circulació de vehicles, contribueix a pensar que es pot estacionar i que no s’infringeix cap normativa. 

Atès tot l’exposat i tenint en compte que una major claredat de les normes contribueix a la seguretat jurídica de la ciutadania i evita que pugui haver-hi aquestes actuacions en que es multen a molts conductors perquè tots fan el mateix, i per tant evitaria la imposició d’aquestes multes i ajudaria al compliment de les normes per part dels ciutadans, sens perjudici de la senyalització que es pugui fer en aquests casos i que seria totalment aconsellable, i atenent a raons de proporcionalitat i equitat i als principis d’Eficàcia dels Serveis Públics, Transparència i Dret a la Informació, aquesta defensora formula la següent: 

RECOMANACIÓ


Que es revisi l’expedient, es deixi sense efecte i s’anul·li la sanció derivada de l’expedient 1454385 i butlletí de denúncia 60055445, per estacionar un vehicle en carril de circulació imposada al senyor JSA, al carrer Serres. Tot això amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin.  

Que s’adoptin les mesures que calguin per a evitar que Correus continuï amb aquesta mala praxi, pel que fa a les notificacions de l’Administració Pública.  

Que s'adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d'errors d'acord amb l'article 109 i/o 106 de la Llei 39/2015.

Tornar