Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Queixa per disconformitat amb la resolució del recurs presentat contra una sanció que ha esta anul·lada per rectificació de l'agent denunciant, però no es retorna l'import de la grua
2023/DCG/100 - Recomanació ACCEPTADA

En relació amb el Decret dictat en data 19 d’abril de 2023 corresponent a la resolució de l’expedient sancionador número 1453887, constatem que, vistos els antecedents es decreta deixar sense efecte una denúncia formulada contra la senyora ACC, en no ratificar la denuncia i rectificar l’agent denunciant, el contingut de la mateixa, afirmant que, no hi havia cap senyal marcant la zona de seguretat en l’estacionament del vehicle sancionat, i que per errada, va ser retirat per trobar-se en la zona de seguretat del dispositiu de futbol. 

Atès que en aquest mateix decret es deixa sense efecte la denuncia formulada però s’especifica el següent:

La present resolució no implica que sigui procedent la devolució de la taxa pel servei de grua, immobilització i dipòsit municipal de vehicles, en el cas que s’hagi satisfet l’import.

Aquesta defensora creu totalment injust que quedant la denúncia anul·lada, es faci recaure les conseqüències d’una errada, reconeguda pel mateix agent, que no es ratifica, sinó que la rectifica, reconeixent que no hi havia motiu de denúncia, i per tant, tampoc hi havia justificació per la intervenció de la grua que va retirar el vehicle per ordre del mateix agent. 

Aquesta defensora creu que una vegada es declara la nul·litat d’un acte administratiu -la denúncia- tots aquells actes que se’n deriven, en aquest cas l’actuació de la grua i la taxa cobrada, també resulten nuls de ple dret perquè està viciat l’acte originari del que deriven i en virtut del qual es justifiquen. Aquest és un principi bàsic del nostre dret i de les garanties que han d’observar-se en qualsevol procediment sancionador, altrament entesa com la teoria de la fruita de l’arbre enverinat, en base a la qual els efectes de la il·licitud o la nul·litat d’una prova o acte arrossega a la resta d’actuacions. Per tant, no retornar l’import de la taxa de retirada de vehicle per la grua municipal, havent estat anul·lada la sanció per un error reconegut per l’agent i, per tant, que invaliden la denúncia, suposa un desconeixement injustificable de la legalitat, i una mala actuació administrativa, perquè sense aquesta primera mai s’hagués pogut produir l’actuació de la grua ni cobrar la taxa. No s’entén doncs aquesta reticència de l’Ajuntament a retornar la taxa de la grua un cop anul·lada la sanció. 

La ciutadana cap responsabilitat pot tenir degut a l’error reconegut per l’agent. I, en canvi, aquesta errada li causa un perjudici, que és haver de pagar un servei que ella no ha sol·licitat (taxa de grua 104.65 €) i també haver de pagar un taxi per anar a recollir el vehicle al dipòsit (8.30 €).

Per tot el que s'ha exposat i atenent els principis de justícia, equitat i Bon Govern formulo la següent:

RECOMANACIÓ


Que es retorni a la senyora ACC, l’import corresponent a la taxa pel servei de grua realitzat, amb motiu d’una sanció que ha estat anul·lada per error reconegut de l’agent, atès que els mateixos motius que justifiquen l’anul·lació de la denúncia, justifiquen la devolució d’aquests imports pels efectes que arrossega aquesta nul·litat. 

Tot això amb totes les conseqüències legals i administratives que se’n derivin.

Que s'adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d'errors d'acord amb l'article 109 i/o 106 de la Llei 39/2015.
Aquesta recomanació garanteix l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania. 

Tornar