Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Disconformitat amb la resolució del recurs presentat contra una sanció imposada per estacionar al Barri Vell, un vehicle no autoritzat que si que ho està i té distintiu visible
2023/DCG/071 - Recomanació ACCEPTADA

La ciutadana MCF presenta una queixa davant la Defensora de la ciutadania, per disconformitat amb una sanció imposada per “estacionar un vehicle no autoritzat al Barri Vell”. 
 
En la butlleta de sanció, de data 7 d’octubre de 2021 i número de butlleta 60031875 s’hi fa constar el següent:

Lloc: Pl. Sant Josep, s/n Hora: 11:40 Fets: “estacionar al Barri Vell un vehicle no autoritzat”. 

La ciutadana va formular al·legacions, adjuntant justificant d’autorització d’accés al Barri Vell i fotografies, en data 8 d’octubre de 2021, que varen ser desestimades, i recurs de reposició en data 1 de desembre de 2021, desestimat en data 28 de març de 2023. 

Segons documentació aportada i fotografia la senyora MCF fa constar:

  1. Que disposa de l’autorització d’ocupació de via pública per accedir i circular pel Barri Vell fins al dia 24 de setembre de 2024. 
  2. També adjunta una fotografia en la qual es pot observar que porta el distintiu de Barri Vell enganxat a la forquilla de la motocicleta, del tot visible. 
  3. Es desestima el recurs d'acord amb la presumpció de veracitat de l’agent denunciant. 

Aquesta defensora fa valer que la presumpció de veracitat de l’agent denunciant, ha de ser justificable i amb valor probatori. En aquest cas l’agent diu en la butlleta i també es ratifica, vistes les al·legacions de la persona denunciada, en el sentit que “la motocicleta no disposa del distintiu del Barri Vell”, quan no és així. 

Si la Policia Municipal pogués accedir a una base de dades de permisos d’accés al Barri Vell, l’agent fàcilment hagués pogut comprovar que la motocicleta disposa de permís d’accés i per tant de distintiu per poder circular i estacionar pel Barri Vell. 

Però si aquest no és el cas, perquè de moment els agents de la Policia Municipal no disposen de mitjans per poder comprovar aquestes dades, i atès que l’article 33 apartat 3 de l’Ordenança municipal de circulació estableix entre d’altres que per regular l’accés o l’estacionament en àrees de vianants es podrà exigir la col·locació en els vehicles d’un distintiu i que el vehicles que tinguin parabrisa l’hauran de portar a la part inferior esquerra i haurà de ser visible des de l’exterior, i la resta de vehicles, a la part davantera en un lloc visible, sense determinar-ne la ubicació exacta. 

Atès que el vehicle de la senyora Crespo és una motocicleta i que aporta una fotografia segons la qual es pot observar que porta el distintiu de Barri Vell en la part davantera de la moto, enganxada a la forquilla, per tal que no es deteriori amb la pluja, de forma visible, tal i com estableix la normativa. 

Atès que aquesta defensora creu que la presumpció de veracitat en aquesta cas, pot quedar desvirtuada amb la prova de la fotografia i les pròpies dades del Departament de Mobilitat que deixen constància que la senyora MCF disposa de l’acreditació per poder accedir i circular pel Barri Vell. 

Considerant tot l’exposat i també tenint en compte que la ciutadana ha rebut resposta al recurs presentat en data 1 de desembre de 2021, el dia 28 de març de 2023, un any i tres mesos després. 

Ateses totes aquestes circumstàncies i recordant els principis de Bona Administració i Eficàcia dels Serveis Públics contemplat en la Carta de Salvaguarda de Drets Humans a la Ciutat, aquesta defensora formula la següent:

RECOMANACIÓ


Per les raons abans exposades i atès que sí que disposa d’acreditació per poder circular pel Barri Vell, fàcilment visible, que es revisi i es deixi sense efecte la sanció amb número de butlleta 60031875 i expedient 1405227 amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin.

Que s’adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o la rectificació d’errors d’acord amb l’article 109 i/o 106 de la Llei 39/50 de 1 d’octubre.

Aquesta recomanació garanteix l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar