Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Disconformitat amb la resolució del recurs presentat contra una sanció imposada per estacionar el vehicle a davant d'un gual mal senyalitzat
2023/DCG/056 - Recomanació ACCEPTADA

El Sr. PJG, presenta una queixa davant aquesta Defensora en relació amb la denúncia que se li va formular per estacionar el dia 1 d’abril de 2022 davant el gual 6713 al carrer Puigsacalm, 42 i la multa imposada de 200 euros. També expressa la seva disconformitat per la retirada del vehicle de la via pública per la grua municipal, quan el gual no està degudament senyalitzat.

La persona que es queixa al·lega el següent:

Que en la façana del número 42 del carrer Puigsacalm no hi ha cap placa de gual visible des de la via pública, com es pot constatar en les fotografies que s’adjunten en l’expedient, el senyal queda amagada rere unes plantes que n’impedeixen la seva visió. 

L’Ordenança reguladora de guals i entrades de vehicles estableix que la placa que senyalitza el gual ha d’estar situada en el lateral dret de la porta o bé damunt l’entrada de vehicles, sempre visible de cara, des de la calçada. Tal com queda demostrat en les fotografies aquesta placa està situada en el cantó esquerre i no és visible des de la calçada, queda totalment tapada per les plantes i a més, essent de nit, encara era menys visible.

Tampoc es pot observar la línia longitudinal groga que, segons també estableix la normativa, hauria d’estar pintada a la calçada. 

També vol fer constar que el que es fa constar en la denúncia “Estacionar en gual correctament senyalitzat” no és cert, perquè el gual no està senyalitzat segons estableix la normativa vigent. 

Atès que la resposta al recurs presentat es desestima fent referència només a la presumpció de veracitat del Policia, presumpció de veracitat que és vàlida sempre que no hi hagi prova objectiva que la contradigui, com és el fet demostrat per les fotografies que s’adjunten a les al·legacions i al recurs, que la plaça de gual no és visible des de la calçada i que no està correctament senyalitzat, doncs hauria d’estar a la part dreta de l’entrada de vehicles. 

Per aquest motiu entenc que la multa imposada al ciutadà que presenta la queixa i la retirada del vehicle per la grua, resulta injusta i desproporcionada, atès que no es va tenir en compte que el ciutadà no podia veure efectivament que hi havia un gual, ni tampoc podia detectar cap senyalització paral·lela a la vorera, i per tant s’havien de tenir en compte aquestes circumstàncies, a part del fet constatat que el titular del gual no està complint amb la seva obligació de col·locar el senyal a la dreta de la porta del garatge, fent-la visible i de tenir correctament pintada i visible la ratlla groga. 
Atès l’exposat i atenent als principis de Bona Administració i d’Eficàcia dels Serveis Públics que contempla la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. 

Per tots aquests motius, formulo la següent: 

RECOMANACIÓ


Que es revisi l’expedient i es deixi sense efecte la sanció imposada al senyor PJP, amb número d’expedient 1423493, i butlletí de denúncia 60052676, amb totes les conseqüències legals i administratives que se’n derivin. 

Que es revisin les proves que té a l’abast la pròpia administració i les que es puguin aportar, per tal d’evitar pèrdues de temps i actuar amb eficàcia, celeritat i garantia, i bona Administració, tal i com estableix la Llei. 

Que s’adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d’errors d’acord amb l’article 106 i 109 de la Llei 39/2015.

Aquesta recomanació pretén garantir l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar