Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Disconformitat amb una sanció imposada per estacionar en càrrega i descàrrega davant la clínica Girona
2022/DCG/329 - Recomanació ACCEPTADA

El senyor SMB presenta una queixa pel que considera un tracte poc ètic de la Policia Municipal perquè el dia 25 de febrer de 2022 el van multar quan va deixar el seu cotxe estacionat al carrer Joan Maragall, a la zona de càrrega i descàrrega davant l’antiga Clínica Girona. Exposa que ell va deixar el cotxe un moment per anar a recollir el seu fill i la seva dona que sortien d’urgències. Segons exposa, un dels seus fills va tenir un accident domèstic i el van haver de dur a urgències a la Clínica Girona (encara era al carrer Joan Maragall), els va deixar allà, i se’n va anar a emportar l’altre fill a la seva activitat extraescolar. 

Un cop la seva esposa li va trucar perquè ja els havien atès, va tornar a la Clínica Girona, va deixar el vehicle aturat a la zona de càrrega i descàrrega, va baixar la rampa d’urgències per veure si eren a la zona d’espera, i després van sortir, amb el nen a coll perquè no duia sabates, i es van trobar dos agents multant-los, tot i que ja sortien amb el fill i marxaven, i no molestaven a ningú. 

Que malgrat que va ser en aquell mateix moment que sortien i van poder trobar els agents que els multaven, que els van explicar la situació, i que van acreditar la realitat de la urgència, els van posar la multa per infracció de l’ordenança per estacionar en zona de càrrega i descàrrega.

Que la persona que es queixa va fer al·legacions exposant el que li havia succeït, que va aportar l’informe d’urgències del fill per acreditar el motiu pel qual havia estacionat en càrrega i descàrrega, que va aportar fotos on es veia la seva esposa amb el menor a coll, descalç sortint d’urgències, i les converses de whatsapp on consta que a les 17.42 h la seva esposa li diu que ja són a dins i que porti a l’altre fill a l’activitat extraescolar, i a les 18.16 li diu que ja han estat atesos i a les 18.22 que ja surten, queda acreditada la causa per la qual va estacionar momentàniament el vehicle, i la situació d’urgència. 

En aquest sentit, no es tracta de cap ciutadà que estacioni el vehicle per una causa gratuïta i marxi, sinó que té una causa justificada, que acredita amb els mitjans de què disposa, i a més no molestava a ningú. Cal tenir en compte a més que l’actuació dels agents es produeix just en el moment que ja sortien de la Clínica Girona amb el seu fill. 

Malgrat aquestes explicacions i les proves aportades, en la resolució que li desestima el recurs de reposició no sembla que li hagin tingut res en compte, ni tan sols s’ha fet referència a aquestes proves que en qualsevol cas haurien de servir per acreditar la inexistència d’intencionalitat i mala fe, per poder aplicar criteris de proporcionalitat i equitat.   

Que a més l’article 35.1 de la Llei 39/2015 de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, estableix que l’Administració està obligada a respondre motivadament els actes, recursos i procediments administratius i en aquest cas que ens ocupa, la resposta al recurs no conté un examen de les proves aportades, ni cap consideració a l’existència d’una causa justificada que pogués tenir-se en compte, sinó que es limita a dir que “les al·legacions formulades en el recurs presentat no aporten cap element de judici ni acrediten cap mitjà de prova fefaent que pugui desvirtuar el contingut de la resolució”. 

Es troba a faltar doncs una anàlisi dels elements de judici i proves aportades, com ara la realitat de la urgència, la presència dels agents en el mateix moment que ja sortien amb el fill menor en braços per marxar, i el fet que no es causava cap molèstia, que s’haguessin pogut considerar per tenir en compte la manca d’intencionalitat de la persona infractora. 

Per tot això, i atenent a principis de proporcionalitat, i equitat, i perquè aquesta defensora considera que hi havia unes raons justificades per les quals el ciutadà va estacionar el vehicle en lloc no autoritzat, que mereixen ser tingudes en compte, formulo la següent:

RECOMANACIÓ


Que previs els tràmits que corresponguin i d'acord amb els arguments i fets indicats i demostrats anteriorment, es revisi i es deixi sense efecte la sanció amb número d’expedient 1420436 derivada de la butlleta 60053033 amb totes les conseqüències legals i administratives que se’n derivin. 

Que s'adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d'errors d'acord amb l'article 109 i/o 106 de la Llei 39/2015.

Aquesta recomanació garanteix l'aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar