Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Disconformitat per com ha quedat el cablejat del Cinema Modern
2022/DCG/283 - Recomanació ACCEPTADA

Davant la queixa de la ciutadana, veïna del carrer Nou del Teatre, i de les notícies publicades als mitjans, la queixa particular d’una veïna del carrer, i les comprovacions que aquesta Defensora ha efectuat al carrer nou del Teatre a l’edifici recentment restaurant del cinema Modern, davant la plaça del Pallol, constato que les obres efectuades i no acabades han deixat el cablejat de la llum i telèfon, així com la caixa de connexió, penjant al carrer. 

En un tram concret, abans de les escales, pengen de façana a façana a l’abast de qualsevol acció humana voluntària o involuntària, de qualsevol acte vandàlic o fins i tot a mercè de circumstàncies climatològiques com la pluja o el vent, o d’altres incidències. A més, es troben a una alçada que infringeix clarament la normativa referent a alçades mínimes de cablejat elèctric i telefònic.
Aquesta defensora ha comunicat a l’Ajuntament aquesta situació i ha demanat explicacions a les àrees implicades, que han pogut comprovar l’estat dels cables, i la resposta que n’ha obtingut ha estat sempre que aquesta situació no es pot resoldre fins que no s’iniciï la segona fase de les obres del Modern, atès que amb la primera no es va fer perquè, segons diuen els serveis jurídics adverteixen que estaríem davant un fraccionament de contracte.

Aquesta Defensora desconeix si la situació en la que s’han deixat aquests cables suposen algun risc que es pugui materialitzar en danys a la via pública, edificis o persones, però considera que com a mínim s’haurien d’haver deixat com estaven anteriorment i al menys subjectar-les a la façana i buscar un sistema perquè no pengin a l’alçada en la que estan actualment.

Aquesta Defensora entén que si qualsevol particular que hagués fet unes obres hagués deixat els cables penjant a la via pública, en la mateixa situació que estan els de la façana del cinema Modern, infringint la normativa, hagués estat advertit i sancionat. L’administració pública no només ha de vetllar pel respecte de les lleis sinó que és la primera obligada a complir-les en aplicació del que estableix l’article 103 de la CE, i ha d’actuar amb plena submissió a la llei i al dret.

Per tot això aquesta Defensora entén que l’Ajuntament no pot deixar que la situació exposada que es produeix a l’edifici del cinema Modern, al tram entre el carrer Nou del Teatre després de la plaça del Pallol, continuï tal com està, i que té obligació de solucionar-ho, motiu pel qual formulo la següent:

RECOMANACIÓ


Que l’Ajuntament per si mateix o per mitjà de requeriments als tercers responsables adopti una solució d’urgència en relació al cablejat del carrer Nou del Teatre per tal que situï el cablejat a l’alçada correcta i degudament subjectat a la façana per evitar riscos i per donar compliment a la normativa, que posi fi a la situació actual, amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin, sens perjudici de la solució definitiva que calgui adoptar amb l’execució de la segona fase de les obres del cinema Modern. 

Que s’adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d’errors d’acord amb l’article 106 i 109 de la Llei 39/2015.

Aquesta recomanació pretén garantir l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.
 

Tornar