Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Recomanació per la manca d'actuació de la Policia Municipal davant l'ocupació indeguda d'un gual al carrer Caldes de Montbui, davant del número 64
2022/DCG/158 - Recomanació ACCEPTADA

El senyor JQP és titular d’un gual al carrer Caldes de Montbui 64. Aquest gual té el número de registre 2318, i es troba degudament col·locat a la porta d’accés al garatge, i a més al carrer al costat de la vorera d’accés hi ha correctament pintada la franja groga que indica la presència del gual i l’espai de vigència d’aquest gual.

Segons la normativa de guals de l’Ajuntament quan aquest està degudament senyalitzat i autoritzat, no s’hi pot estacionar cap vehicle davant (article 1.1 de l’ordenança) i la longitud mínima del gual és de tres metres (art. 6 de la mateixa ordenança).

Sembla clar doncs que la titularitat d’un gual comporta el dret de poder entrar i sortir sense que cap vehicle s’hi estacioni en aquesta franja de tres metres.

La persona que es queixa senyor JQP manifesta davant d’aquesta defensora que el dia 16 de juny de 2022 va trucar a la Policia Municipal perquè hi havia un vehicle estacionat que ocupava part del seu gual, i per entrar havia de fer maniobra esquivant el vehicle i ocupant part de la vorera que no és del seu gual. Exposa que hi va acudir una patrulla i que li van dir que el vehicle no ocupava el gual, i per tant ni el van treure, ni el van multar.  

Segons el comunicat de novetats de la Policia Local aquesta defensora ha pogut comprovar que l’agent li va manifestar que el vehicle Ford Focus de color blanc 4437HLS estava correctament aparcat i no ocupava el gual.

La persona que es queixa ha aportat a aquesta Defensora les fotos del vehicle Ford Focus 4437HLS de color blanc que estava clarament estacionat ocupant part del seu gual, fora de les línies que delimiten la plaça d’aparcament que hi ha en aquell carrer, i per tant, ocupant part de la franja dels tres metres que delimiten el gual. Les fotografies són clares i és evident que aquest vehicle no estava correctament estacionat. 

Aquesta Defensora entén que el titular d’una reserva d’estacionament té dret a poder entrar i sortir del seu gual sense haver de fer cap maniobra que dificulti la seva entrada i sortida, i que tots els vehicles han de respectar aquest espai reservat.  

Entén que en aquest cas hi ha una invasió clara del seu gual i dels drets que se’n deriven, sense que a l’Ordenança dels guals hi hagi cap excepció, ni cap distinció entre el dret a ocupar una part d’un gual quan el mínim que s’atorga és aquest espai de tres metres que delimita la franja groga. 

En aquest sentit, doncs i a la vista de les fotografies, la persona que es queixa té tota la raó i el vehicle denunciat infringia l’article 15.19 de l'OMC, de manera que, en primer lloc, havia de ser multat, i en segon lloc, si dificultava la maniobra del vehicle per accedir al gual, havia de ser retirar per la grua. 

Per això aquesta defensora considera que l’actuació de la Policia Municipal no va ser la correcta, perquè el ciutadà que es va queixar tenir tota la raó amb relació a l'ocupació del seu gual.

Atès tot el que s’exposa, i a la vista de la situació i dels dubtes que va crear l’actuació de la Policia Local que va donar a entendre que el vehicle estava correctament estacionat i que es pot ocupar parcialment un gual, aquesta defensora efectua la següent:

RECOMANACIÓ


Que es posi en coneixement de la Policia Local que no es va actuar correctament en relació amb la queixa del titular del gual del carrer Caldes de Montbuí, 64, atès que el vehicle Ford focus 4437HLS sí que estava estacionat fora dels límits de la plaça d’estacionament i ocupant parcialment el gual, i que aquest vehicle infringia l’article 15.19 de les OMC, atès que el titular d’un gual correctament autoritzat i indicat té dret a gaudir d’aquest espai de tres metres mínims lliure, sense cap obstacle que li dificulti la maniobra. Que es tingui present aquesta recomanació per posteriors queixes que es puguin produir al respecte, o per casos similars.

Que s’adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, d'acord amb l’article 106 i 109 de la Llei 39/2015 d'1 d’octubre a tals efectes, amb totes les conseqüències legals i administratives que se’n derivin. 

Aquesta recomanació garanteix l'aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar