Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Recomanació per les molèsties provocades per la ubicació i manca de neteja d'uns contenidors del carrer Pare Coll, davant del número 20
2022/DCG/93- Recomanació ACCEPTADA

La senyora MOS presenta una queixa amb motiu dels contenidors del carrer Pare Coll, a l’alçada del número 20. 

Segons justifica amb aportació de vídeos i fotografies, els quatre contenidors que hi ha davant aquest edifici, just davant el portal de casa seva, es troben en mal estat i, a més, s’hi acumulen una quantitat de residus que no només afecten la salubritat dels veïns en general, sinó que causen una veritable molèstia. S’ha pogut constatar que sovint en aquests contenidors i al seu voltat, s’hi acumulen residus voluminosos, matalassos, caixes, cartons, bosses d’escombraries, fins i tot un wàter, amb les conseqüències de salubritat i d’impediment d’accés al seu portal que això genera als veïns de l’edifici i en general.

L’Ajuntament és coneixedor de la situació i no ha portat a terme cap actuació per resoldre aquest problema. De fet, s’ha hagut d’avisar a l’Ajuntament perquè netegessin els contenidors (s’hi havia arribat a acumular insectes) i s’ha hagut d’avisar perquè retiressin totes les deixalles que es trobaven a la via pública i s’ha demanat el canvi d’ubicació dels contenidors, així com una actuació seriosa per controlar i sancionar les conductes incíviques de molts veïns.

Malgrat les queixes d’aquesta ciutadana, i les moltes peticions que ha fet a l’Ajuntament, aquesta situació lluny de resoldre’s, ha anat empitjorant. Aquesta defensora entén que hi ha ciutadans que tenen conductes incíviques atès que continuen abocant residus i deixalles al carrer amb total impunitat; entén també que caldria buscar una altra ubicació pels contenidors atès que es troben davant la porta d’accés a un edifici d’habitatges i afecten directament als seus veïns; i igualment també crec que s’ha de portar a terme un control exhaustiu d’aquestes conductes incíviques, sancionar-les i obligar la ciutadania a seleccionar les deixalles i reciclar correctament.

Després de les gestions efectuades per aquesta Defensora, d’haver comprovat que els problemes dels contenidors del carrer Pare Coll 20 només s’han solucionat puntualment, però que es reprodueixen i fins i tot es dificulta l’accés a l’edifici per culpa dels residus i a la quantitat de cartons, objectes, mobiliari, i deixalles acumulades, i que no s’ha aconseguit posar fi a aquestes conductes incíviques; atès que els ciutadans d’aquest carrer i especialment els del número 20 no tenen per què suportar aquesta situació, que afecta el seu dret fonamental a la salut i a la integritat física; atès que aquesta situació els discrimina respecte de la d’altres ciutadans que no han de suportar els contenidors ni el seu mal ús davant de casa seva, i tenint en compte els principis de Bona Administració, Bon Govern, i també el principi d’Eficàcia dels Serveis Públics i el Dret a la Protecció del Medi Ambient contemplats en la Carta de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, signada per aquest Ajuntament, aquesta Defensora formula la següent:

RECOMANACIÓ


Que en relació als contenidors del carrer Pare Coll número 20  per tal de posar fi a la situació que ve denunciant la senyora MOS es portin a terme les actuacions següents: 

  1. Increment del control, vigilància i sanció de les conductes incíviques pel mal ús dels contenidors i l’abocament de deixalles a la via pública.
  2. Trasllat dels contenidors del carrer Pare Coll número 20 a un altre part del carrer  o zona propera que estigui més allunyada del portal d’entrada d’un edifici habitat i on afecti en menys mesura la salut dels veïns. 
  3. Mentre no es trobi una altra ubicació on traslladar els contenidors que es prenguin quantes mesures siguin necessàries per evitar aquestes situacions (encerclar els contenidors amb una tanca perquè no es puguin deixar coses al seu voltant, instal·lació de mesures de control per eradicar les conductes incíviques i sancionar els veïns que no reciclin correctament i abandonin deixalles a la via pública). 

Tot això amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin. 

Que s’adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d’errors d’acord amb l’article 106 i 109 de la Llei 39/2015.

Aquesta recomanació pretén garantir l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar