Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Disconformitat amb una sanció imposada per deixar un voluminós al contenidor, quan en ser avisada, se'l va emportar.
2022/DCG/099 - Recomanació ACCEPTADA

La Sra. YDA formula una queixa en relació a la sanció que li van imposar per deixar voluminosos al carrer, acta 2021/6417, expedient sancionador 2022002118, va fer al·legacions que li van desestimar, i ha hagut de pagar una multa de 600 euros.

La ciutadana exposa que ella va baixar un moble que tenia -petita calaixera de fusta de color marró- que és cert que uns agents li van indicar que no podia deixar els mobles allà, que havia d’avisar el servei de recollida de l’Ajuntament, i que un cop informada d’aquest extrem se’n va endur el moble a casa seva. A l’acte de formular la queixa m’exhibeix unes fotos del suposat moble que torna a tenir a l’habitació.

La seva queixa deriva del fet d’haver rebut després la notificació de la incoació d’un expedient sancionador a resultes de l’acta de la Policia Local, i del fet que va fer al·legacions i no es va tenir en compte el que va explicar.

Certament, examinada l’acta que va fer la Policia Local recull que la ciutadana ha infringit l’Ordenança municipal, i en concret l’acció comesa es descriu com a “deixar voluminosos a la via pública sense avisar al servei de recollida”. Però cal tenir en compte que en la mateixa acta, a la pàgina 2 on diu “informe complementari de la intervenció dels agents” diu literalment:

que els agents actuants, realitzant patrullatge preventiu pel carrer Riu Güell número 170 han vist com la persona esmentada a la capçalera deixava al costat dels contenidors del rebuig, un moble de fusta de casa seva, per tal que es recollís directament. Que la Sra. D desconeixia la normativa de residus de Girona, i que no ha posat impediments en tot moment. Que els agents l’informen de l’acta i es lliura còpia (de l’acta). Que la Sra. D s’emporta el moble”.

Per tant, i segons consta en la mateixa acta, quan la policia veu a la Sra. D estava deixant un moble, l’avisen de seguida, li diuen que no ho pot fer, i ella s’acaba emportant el moble a casa seva. 

A més, la ciutadana va fer al·legacions i va manifestar que ella s’havia endut el moble, extrem constatat per la pròpia Policia que amb la seva actuació no només va informar a la Sra. D del que no podia fer, sinó que va aconseguir que desistís de la seva intenció de manera que no va abandonar el moble a la via pública.
Atès totes aquestes consideracions, atès que aquest extrem no s’ha tingut en compte a l’hora de resoldre les seves al·legacions, atès que realment la Sra. D no va “deixar voluminosos a la via pública sense avisar el servei de recollida” i, per tant, no va cometre el fet descrit com a infracció a l’article 73 de l’Ordenança Municipal de Residus, que consisteix en abandonar efectivament a la via pública un residu, aquesta Defensora considera que l’actuació de la ciutadana no podia ser sancionada, per motius de legalitat, justícia i equitat, motiu pel qual aquesta defensora formula la següent:

RECOMANACIÓ

Que es revisi, s’anul·li i deixi sense efecte la sanció que li van imposar per deixar voluminosos al carrer, acta 2021/6417, expedient sancionador 2022002118, amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin.

Que s’adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d’errors d’acord amb l’article 106 i 109 de la Llei 39/2015.

Aquesta recomanació pretén garantir l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar