Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Disconformitat amb la resolució de dos recursos contra dues sancions imposades per estacionar darrera el Mercat de la plaça del LLeó i per fer-ho a la placeta que queda al carrer Santa Clara, prop del CAP, ambdues amb targeta de reserva d'estacionament per a persones amb mobilitat reduïda.
2022/DCG/076 - Recomanació ACCEPTADA

La senyora MPG, presenta una queixa en relació amb dues multes:

La primera, número de butlletí 60044415, de data 26 de gener de 2022, expedient 1416228, per estacionar darrera la plaça del Mercat, dificultant la maniobra de gir dels camions. Va fer al·legacions, que han estat desestimades i ha pagat una multa de 200 euros.

La segona, número de butlletí 60076735, de data 30 de març de 2022, per estacionar el vehicle en un lloc destinat a pas de vianants al carrer Santa Clara. Va fer al·legacions i les van desestimar. Ha pagat una multa de 200 euros.

La ciutadana que presenta la queixa manifesta que no està conforme amb aquestes dues multes i exposa el següent:

Que ella té una discapacitat i que té autorització per accedir a Santa Clara per anar a l’ICAS, de manera que quan hi accedeix pel Mercadal, truca al CAP i li obren l’accés, anant directament a la placeta existent entre el Mercadal i Santa Clara. Així, deixa el cotxe prop de l’ICAS, quan ha d’anar-hi de visita. En relació amb la data que va ser sancionada, diu que no estava damunt de cap pas de vianants, aporta documentació que justifica que aquell dia va anar al ICAS de Santa Clara. Això en relació a la multa del 30 de març de 2022.

En relació a la multa del 26 de gener de 2022 al·lega que ella pot estacionar on ho va fer perquè el lloc destinat a estacionament per minusvàlids estava ocupat, i que no molestava a ningú, de fet no va ser necessari avisar a la grua per retirar el vehicle perquè els vehicles podien passar.

Atès que la Sra. MPG efectivament és titular d’una targeta d’estacionament per persones amb discapacitat o mobilitat reduïda; atès que l’article 21.2 de l’Ordenança municipal de circulació diu que “si a prop de la destinació del conductor no hi ha cap tipus de zona reservada, es permet l’estacionament en aquells llocs on no es destorbi la circulació de conformitat amb l’establert amb la normativa sectorial.”

Atès que la ciutadana ha acreditat d’una banda que el dia 30 de març es dirigia a l’ICAS de Santa Clara, on hi acudeix sovint, tal com demostra amb els recordatoris de visita aportats a l’expedient, que a més accedeix per la plaça Mercadal, on el CAP li facilita l’accés; atès que no consta que allà hi hagi cap pas de vianants -no consta que n’hi hagi cap al carrer Santa Clara- ni tampoc consta que obstaculitzés la circulació, al menys l’agent denunciant no ho indica.

Atès que en relació a la multa del dia 26 de gener de 2022 si no va poder estacionar al lloc reservat per a persones amb mobilitat reduïda, és perquè estava ocupat i ho va fer, segons el que diu l’article 21.2 de l’OMC en la zona més propera sense que consti que el vehicle hagués de ser retirat per al grua municipal, perquè impedís el pas dels vehicles.

Aquesta defensora considera que, en ambdues ocasions, l’actuació de la ciutadana no tenia cap intencionalitat, ni mala fe, que respon a la necessitat de poder desplaçar-se amb el seu vehicle, degut a la seva minusvalidesa, que no tenia cap alternativa per estacionar el vehicle en no haver-hi cap lloc a l’efecte, en el cas del dia 30 de març i en l’altre cas, el del dia  26 de gener, no va trobar cap plaça per a minusvàlids, lliure.

Atenent a criteris de justícia i equitat, i bona Administració i sens perjudici que l’Ajuntament pugui estudiar alternatives en aquests casos en que persones amb autorització per estacionar a llocs reservats no en troben, formulo la següent:  
 

RECOMANACIÓ

Que s’anul·lin i deixin sense efecte les sancions imposades a la ciutadana senyora  MPG, número de butlletí 60044415, de data 26 de gener 2022, expedient 1416228, per estacionar a la plaça del Mercat, i també la sanció amb número de butlletí 60076735, de data 30 de març de 2022, per estacionar el vehicle en un lloc destinat a pas de vianants al carrer Santa Clara, i se li retornin els imports que hagués satisfet. Tot això amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin.

Que l’Ajuntament estudiï com solucionar la problemàtica de les persones amb mobilitat reduïda i la seva autorització d’estacionament, davant la manca de places reservades, per tal d’evitar aquestes situacions.

Que s’adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d’errors d’acord amb l’article 106 i 109 de la Llei 39/2015.

Aquesta recomanació pretén garantir l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar