Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Disconformitat amb la legalització d'una caldera que aboca els fums i vapors cap a una terrassa d'un veí
2021/DCG/178 - Recomanació ACCEPTADA

El Sr. LLH exposa que fa anys va presentar una queixa davant el Defensor de la Ciutadania amb motiu de la instal·lació a la finca del costat, carrer Miquel Hernández xx, d’una sortida de fums d’una caldera, i que això es va resoldre perquè li van fer canviar la ubicació per no complir amb la normativa i va poder fer passar el tub per la finca superior sense cap problema (sembla que el pis era propietat de la filla). 

Ara es queixa perquè el desembre de 2019 els mateixos veïns han instal·lat una nova caldera amb sortida de fums aquesta vegada al nivell de la seva terrassa, i no amb la sortida a més alçada, de manera que els molesta perquè els entren els vapors a casa seva.

El 18 de desembre de 2019 ho van posar en coneixement de l’Ajuntament, registre d’entrada 2019097198, i no va obtenir cap resposta. En data  16 de gener de 2022 va tornar a fer al·legacions per tal que no es legalitzés la sortida de fums perquè sí que hi havia una altra solució tècnica, que era posar-ho a més alçada  com en l’anterior instal·lació o en tot cas a l’altre costat de façana, que no molesta a ningú perquè no confronta amb cap terrassa ni balcó.

El 15 de març de 2022 se li va contestar que s’havia  procedit a la legalització de la instal·lació, i que es considerava que la instal·lació era correcta, amb l’argument que cap més solució tècnica era possible. Malgrat això el ciutadà que presenta la queixa insisteix que es podia posar la sortida de fums al pis superior o a l’altre costat de la façana, com anteriorment, per evitar les molèsties que reben i que no entenen per què l’Ajuntament no ha fet cas de la seva petició. 

Atès que efectivament consta que en el moment que els veïns del carrer Miquel Hernández xx van fer, anteriorment, una instal·lació amb sortida de fums, que l’Ajuntament va fer ubicar per alçada, perquè tenien el permís de la finca superior.

Atès que l’article 133.3 de l’Ordenança vigent estableix:

En edificacions existents només s’admet l’evacuació per façana o patis/celoberts mixtes, de conductes de calderes individuals, sempre que es justifiqui i s’accepti, la seva necessitat tècnica i impossibilitat d’una altra solució, d’acord amb la normativa vigent. 

Atès que en aquesta ocasió es dona el mateix supòsit i circumstàncies i que hi havia una altra solució tècnica com era fer passar la sortida de fums pel pis superior o en el seu cas traslladar aquesta sortida a l’altre costat de la façana.

Atès que l’Ajuntament ha legalitzat la instal·lació sense considerar la possibilitat d’aquestes dues solucions, i com a mínim la de poder fer la sortida de fums a l’altre costat de la façana.
Atès que cal tenir en compte les molèsties exposades pels veïns queixants i que efectivament aporten fotografies que demostren que la sortida d’aquest fum o vapors que ara els molesta perquè van directes a la seva terrassa, es podria fer a l’altre costat. 

Atenent criteris d’equitat, i convivència veïnal, entenc que la petició que van fer els queixants en data  25 de gener de 2022 per tal que aquesta sortida de fums aboqués per sobre del pis superior o a l’altre costat de façana, era una solució tècnica possible que no s’ha contemplat, aquesta defensora creu que aquesta petició havia de ser atesa, i en consideració a tot això formulo la següent:

RECOMANACIÓ


Que s’atengui la petició que va formular la persona interessada en data 15 de gener de 2022, i amb relació a la instal·lació d’extracció de fums que es va legalitzar al carrer Miquel Hernández xx, es revisi i, tal com estableix la normativa, s’acordi que es faci passar o bé pel pis superior o bé que es traslladi a l’altre costat de façana. Tot això amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin.  

Que s’adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d’errors d’acord amb l’article 106 i 109 de la Llei 39/2015.

Aquesta recomanació pretén garantir l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar