Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Que l'Ajuntament resolgui la situació pel que fa a la manca de manteniment i neteja d'una zona, entre l'Av. Sant Narcís i el C. Oviedo, de titularitat del Patronat de la Santa Creu, però d'ús públic
2021/DCG/211 - Recomanació ACCEPTADA

La Sra. EPT presidenta de la Comunitat de Propietaris de l’avinguda Sant Narcís 89, denuncia la manca de neteja i manteniment de l’espai existent entre les edificacions del mateix conjunt d’edificis, conegut com a “interblocs”, entre els carrers Oviedo i Avinguda Sant Narcís. Aquest espai, tot i ser privat i titularitat del Patronat de la Santa Creu, és del tot d’ús públic, perquè tothom hi accedeix lliurement.

Aquest espai que hi ha entre els blocs és una zona verda, i molts veïns i gent que no són veïns dels blocs hi porten els gossos a passejar. També hi ha un espai d’esbarjo infantil que normalment està inutilitzable per culpa de la brutícia i als excrements de gossos que ningú recull. A més, el passadís que connecta els carrers Oviedo i Av. Sant Narcís és molt utilitzat per no haver de donar la volta, fins i tot s’hi va haver de posar una cadena per impedir el pas de vehicles. Aquest passadís a més és una font de brutícia i deixadesa.

Degut a la queixa d’aquests veïns i a la intervenció d’aquesta Defensora l’Ajuntament va requerir al Patronat de la Santa Creu per tal que procedís a fer les tasques de neteja i manteniment de la zona, cosa que han procedit a fer, inclosa la poda d’arbres.

El problema però, és que la zona continua essent accessible per a tothom, que la gent hi continua portant els gossos i no en recullen els excrements, de manera que tornarà a presentar un estat de brutícia i deixadesa en breu, atès que la propietat no es vol fer responsable d’haver de netejar diàriament a causa de l’ús públic que es fa de l’espai, ni l’Ajuntament vol assumir la responsabilitat del manteniment d’una zona d’ús públic, però que no els pertany.

Pel que fa al passadís que utilitzen els vianants com a espai públic que connecta un carrer amb l’altre, és cert que sempre s’ha fet servir de pas de vianants.

Aquesta Defensora considera que s’ha de buscar una solució definitiva al problema d’aquest espai que conciliï els drets dels veïns de gaudir d’un espai en les degudes condicions de salubritat i seguretat i també de la resta de ciutadans i ciutadanes.

En aquest sentit la propietat, el Patronat de la Santa Creu, que és en principi l’obligada al manteniment i la cura d’aquest espai es podria plantejar impedir l’accés públic a tots aquests espais, i així evitar que terceres persones alienes a la propietat malmetin aquesta zona. Aquesta solució posaria fi a les queixes dels veïns dels edificis, però afectaria el dret de pas del que gaudeixen els vianants que creueu del carrer Oviedo a l’Avinguda de Sant Narcís.

Una altra solució seria que l’Ajuntament assumís el manteniment de tot aquest espai, i en portés a terme la neteja i el manteniment, a més de les funcions de vigilància respecte a l’ús de l’espai i de seguretat, ja sigui amb més vigilància policial o la destinació d’un vigilant de la zona per garantir que es compleix la normativa sobre tinença de gossos, recollida dels seus excrements i en general de l’Ordenança de civilitat. És per tots aquests motius i circumstàncies que es formula la següent:

RECOMANACIÓ


Que l’Ajuntament de Girona assumeixi el manteniment, neteja, conservació, i vigilància de l’espai existent entre els blocs del carrer Oviedo i Avinguda de Sant Narcís, propietat del Patronat de la Santa Creu, i del passadís que uneix els dos carrers, amb totes les conseqüències legals i de control policial que això suposa, ja sigui amb un conveni amb la propietat, ja sigui amb una cessió per part d’aquesta dels espais que actualment són d’ús públic; que en cas contrari, es permeti la clausura de l’accés a aquests espais al públic en general i que el Patronat de la Santa Creu pugui decidir la forma d’accés per ús exclusiu dels veïns, i en aquest cas sigui la que assumeixi íntegrament la cura, neteja i manteniment de tot aquest espai.

Aquesta recomanació garanteix l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar