Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Disconformitat amb una sanció imposada per no respectar un semàfor en vermell quan anava a urgències a portar la seva esposa que es trobava malament
2022/DCG/018 - Recomanació ACCEPTADA

En data 30 de gener de 2022, el ciutadà AGCA presenta una queixa a la Defensora  de la Ciutadania, per disconformitat amb una sanció imposada per no respectar el llum vermell d’un semàfor, quan anava a portar la seva dona a urgències a l’hospital Trueta.  

Un cop estudiat el contingut de la queixa, i analitzades les dades objectives existents sobre el fet sancionat, i amb la finalitat de deixar constància de les mateixes, a continuació indico tots els fets que s’han pogut comprovar.

Vist que en la butlleta de denúncia D0173335, per part de l’Ajuntament es fa constar el següent:

Data, hora i lloc de la sanció: 13/09/21, a les 21.26, al carrer Barcelona, 68-70

Fet sancionat: No respectar el conductor d’un vehicle, el llum vermell d’un semàfor. 

El senyor AGCA ens explica que va haver de conduir la seva esposa, fins a urgències de l’Hospital Trueta, doncs es va trobar malament. Ell es va espantar molt doncs els símptomes podien ser d’infart o d’atac d’ansietat com va acabar sent segons informe metge amb entrada a les Urgències, el dia 13 de setembre a les 21:46.

Reconeix que es va posar molt nerviós i que va passar el semàfor del carrer Barcelona, quan just s’acabava de posar vermell. 

Atès que el ciutadà va presentar recurs de reposició en data 30 de gener de 2022 contra la sanció i no va obtenir resposta dins el termini d’un mes, i atès que segons la mateixa notificació de la sanció això implica que es produeix la desestimació del recurs per silenci administratiu, es fa viable la intervenció de la Defensora de la Ciutadania, màxim quan per aquest silenci administratiu es fa impossible saber perquè l’Administració no ha considerat cap dels seus arguments, situació que vulnera el seu dret d’obtenir una resolució fonamentada en dret i li causa indefensió.

Atès que els fets queden demostrats amb l’informe d’ingrés a les Urgències el mateix dia 13 de setembre a les 21:46 pocs minuts desprès de produir-se la infracció. 

Considerant que les circumstàncies que envolten el cas del ciutadà queixant, deixen patent que va actuar portat pel nerviosisme de la situació, però que no hi va haver voluntat d’infringir cap norma, i que en aplicació dels principis de justícia, proporcionalitat i equitat, com reiteradament ve propugnant la Defensora per tal de facilitar decisions justes, és procedent recomanar la revisió i anul·lació de la sanció imposada.

D'acord amb els fets acreditats, i partint de la funció que té encomanada la Defensora  de la Ciutadania, es formula la següent:

RECOMANACIÓ

Que previs els tràmits que corresponguin, i en base als arguments i fets indicats i demostrats anteriorment, recomano la revisió de l’expedient número 1402949 i l’anul·lació de la sanció amb totes les conseqüències legals i administratives que se’n derivin.

Que s'adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d'errors d'acord amb l'article 109 i/o 106 de la Llei 39/2015.

Aquesta recomanació garanteix l'aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar