Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Queixa amb motiu de dues multes imposades al seu fill menor d'edat, una per circular amb bicicleta fent ús del telèfon mòbil i l'altre per circular amb bicicleta per la vorera
2021/DGC/217 - Recomanació ACCEPTADA

La senyora MVR formula una queixa amb motiu de dues multes imposades al seu fill en les dates de la comissió dels fets encara menor d’edat, AMV, expedients números 1395340 i 1398517.

El primer expedient és per una multa el dia 8 de juny de 2021 per circular amb bicicleta fent ús del telèfon mòbil i l’import de la sanció 200 euros.

El segon expedient és per una multa el dia 23 de juliol de 2021 per circular amb bicicleta per la vorera amb una sanció d’import 200 euros.

Aquestes denúncies li van ser notificades al seu fill i li ha arribat ara l’exigència de les multes per la via de constrenyiment. 

La senyora V manifesta i acredita que el seu fill té reconegut un grau de discapacitat del 33% amb efectes del dia 27/10/2016 segons la declaració del Departament de Treball, Afers Socials i Família adjunt i el resum del dictamen tècnic en el qual consta descrita la deficiència com a trastorn cognitiu i trastorn de l’aprenentatge.

S’aporta també un informe de l’IAS de 7 de gener de 2020 en el que es deixa constància que presenta un Trastorn per Dèficit d’Atenció amb Hiperactivitat amb predomini d’hiperactivitat i el tractament que ha rebut, així com el procés que ha seguit.

Considerant aquests fets i que ja hi va haver una recomanació de l’anterior defensor de la ciutadania, en expedient 2020026854 que va ser estimada per Decret d’Alcaldia 2021007062, en un cas similar en relació amb les sancions imposades a un menor amb un grau de discapacitat d’un 43% per un trastorn de l’espectre autista, la defensora entén que hi ha una causa objectiva com és la discapacitat reconeguda a AMV per un trastorn cognitiu i de l’aprenentatge, TDH, valorada en un 33 %, que limita la seva capacitat cognitiva i de valoració de conseqüències de les seves accions i que això està degudament acreditat amb l’informe de valoració de la Generalitat i per l’informe assistencial de l’IAS.

Atès que els agents que van actuar es van limitar a denunciar una infracció i sancionar, sense tenir en compte la causa justificativa de la seva actuació, que només s’ha pogut saber a posteriori amb les proves aportades per la mare. 

Atès que els motius de salut mental i situacions com la del menor AMV, s’haurien de tenir en compte a l’hora de fixar les responsabilitats derivades de les accions comeses, i que les sancions han de ser proporcionals, equitatives i han de tenir en compte també criteris d’intencionalitat i de proporcionalitat. 

Atès que en aquest cas ateses les circumstàncies del menor demostren que té problemes cognitius, un trastorn i un grau de discapacitat que afecta la seva conducta, per tot el que s’ha dit i en base als raonaments i circumstàncies exposades, la defensora formula la següent: 

RECOMANACIÓ

Que en atenció al problema de conducta del fill - menor d’edat en el moment dels fets- de la ciutadana que presenta la queixa, afectat d’un TDAH, amb una discapacitat del 33%, amb una deficiència de trastorn cognitiu, es reconsiderin les sancions imposades, s’anul·lin i es retornin en el seu cas els imports abonats per la persona que es queixa. Tot això amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin.

Que s’adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o la rectificació d’errors d’acord amb l’article 109 i/o 106 de la Llei 39/50 d'1 d’octubre.

Aquesta recomanació garanteix l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar