Header: Defensora de la Ciutadania

Defensora de la Ciutadania

Ruta de navegació

Recomanacions (títol) | Defensora de la ciutadania

Recomanacions

En l’exercici de les seves funcions d’estudi i tramitació d’una queixa, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot formular a les autoritats i al personal de l’Ajuntament, les recomanacions, els suggeriments i els recordatoris adients, si bé no pot modificar ni anul·lar resolucions o actes administratius. Igualment, el Defensor o Defensora de la Ciutadania pot proposar fórmules de conciliació o acord als interessats.

Recomanacions a instància del ciutadà/ana (títol) | Defensora de la Ciutadania

A instància del ciutadà/ana

Publicador de continguts

Desestimació d'unes al·legacions presentades per una sanció imposada per la Policia Municipal per estacionar el vehicle a la vorera
2021/DCG/210 - Recomanació ACCEPTADA

En data 4 de novembre de 2021 el ciutadà senyor MBF formula queixa per una sanció imposada per la Policia Municipal per estacionar el vehicle a la vorera, amb arguments que ja va exposar a l’agent actuant que segons diu no el va voler escoltar. Ha fet al·legacions, però l’Ajuntament tampoc ha atès els motius que explica el ciutadà per justificar la seva actuació i demanar que li retirin la sanció. 

Segons el que consta a l’expedient el dia 18 de setembre de 2021 l’agent 10219 va denunciar-lo perquè tenia el vehicle estacionat a la vorera  al C/ Valentí Almirall i Llozer, s/n a les 12.09 hores. L’import de la multa és de 200 euros.

El ciutadà va fer al·legacions on explicava que té 72 anys i la mobilitat reduïda, amb una discapacitat reconeguda del 43 % i necessitat de tercera persona, tot i que pot conduir. Exposa també en el seu escrit d’al·legacions que diàriament va a recollir el menjar preparat al restaurant que hi ha a la Rambla Xavier Cugat, per a ell i uns quants llogaters del centre Joan Suñer, on hi viuen ell i un col·lectiu de gent gran que, a causa del Covid-19, s’han quedat sense servei de menjador i  han de recórrer a aquest restaurant proper.

Segons el ciutadà, diu que va fer tres o quatres voltes amb el cotxe i no va trobar cap estacionament a prop, que la plaça d’aparcament que hi ha a prop per minusvàlids estava ocupada i no podia deixar el cotxe lluny ateses les dificultats que té per caminar. Per tot això va deixar el cotxe a la vorera, a la part de darrera del restaurant, per poder carregar i marxar, en un lloc que a més és molt ample i no molestava a ningú. Això es demostra amb les fotografies aportades a l’expedient. 

Vist que la resposta donada per l’Ajuntament al ciutadà, com a  contesta a  les proves i al·legacions fetes, es limita, lacònicament, a indicar de forma rutinària que ”atès que les actuacions practicades permeten donar per provada la realització dels fets denunciats, que el procediment seguit ha sigut l’adequat a la normativa vigent i que no es consideren pertinents proves addicionals, s’han desestimat les al·legacions presentades en el seu moment”.

Atès que es tracta d’una formula tipus que es reprodueix en molts expedients, i per tant  no compleix amb el deure de motivació, considerant que  les resolucions administratives, especialment les que resolen temes relatius a sancions o obligacions, i que limiten els drets de la ciutadania o representen una càrrega, s’han de motivar i s’han d’argumentar de forma clara i objectiva, tot donant resposta a les al·legacions i fets oposats per la persona afectada, per garantir que es respecti el contingut de l’article 24 de la CE,  és a dir, que tothom té dret  a un procediment amb totes les garanties, a obtenir la tutela judicial efectiva, a utilitzar mitjans de prova, i a que no se li produeixi indefensió, dret que es trasllada a tot procediment sancionador i que a més comprèn el de la motivació de les decisions, per tal que el ciutadà conegui els motius pels quals es desestimen les seves al·legacions.

Considerant que la persona queixant te reconeguda una disminució de la mobilitat del 43%, la condició de discapacitat, amb validesa indefinida i que a més necessita de tercera persona, segons consta en la targeta acreditativa del departament de Benestar  Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

Considerant que el vehicle no molestava a ningú, que es tracta d’una vorera ampla, i que les raons per les quals el ciutadà hi va deixar el cotxe són raons perfectament justificades sense que hi hagués conseqüències perjudicials per ningú, l’agent denunciant ho havia de tenir en compte per no sancionar-lo.

Considerant el document, aportat pel ciutadà, que signat pel titular del restaurant, constata que el senyor MBF va anar, com cada dia, a buscar el dinar dels usuaris del Centre Joan Suñer. 

Considerant que no hi ha cap element de judici ni circumstància que fonamenti el manteniment de la sanció imposada, ni tant sols des del punt de vista legal, però que a més, tal com en d’altres ocasions ha posat de manifest l’Oficina de la Defensora, no podem deixar de valorar i considerar l’element humà i les circumstàncies al·legades pel ciutadà als efectes d’adoptar finalment decisions equitatives i justes.

En atenció a tots els fets i arguments precedents, i atenent als principis d’equitat i Bona Administració, la Defensora de la Ciutadania formula la següent:

RECOMANACIÓ

Que es deixi sense efecte la sanció imposada al ciutadà MBF dimanant del  butlletí de denuncia número 60038064, expedient  1403823, pels motius indicats en les consideracions abans exposades, adoptant-se les mesures pertinents, ja que incomprensiblement l’instructor i l’Ajuntament s’ha limitat a donar per reproduïdes les dades expressades inicialment a la butlleta de sanció, tot ratificant la correcta formalitat de la multa, extrem que no s’ajusta ni a la realitat, ni a l’equitat i sense entrar a fer cap valoració de les circumstàncies i documents aportats pel queixant. 

Que s’adoptin les mesures legals pertinents per donar viabilitat a tal resolució, sigui per mitjà de la revocació o de la rectificació d’errors d’acord amb l’article 106 i 109 de la Llei 39/2015. Tot això amb les conseqüències legals i administratives que se’n derivin. 

Aquesta recomanació pretén garantir l’aplicació proporcional i objectiva de les normes i el dret a la defensa de la ciutadania.

Tornar