Header: Cooperació

Cooperació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

L’Ajuntament de Girona organitza activitats i tallers de sensibilització sobre les realitats de territoris com Síria, Palestina o el Sàhara Occidental

Les propostes s’emmarquen dins de les Jornades sobre Refugi i Acollida 2024, que tindran lloc de l’11 al 28 de juny i que inclouen dos tallers teatrals i un de pastisseria siriana, la projecció d’un curtmetratge i una exposició

L’Ajuntament de Girona ha organitzat diferents activitats i tallers de sensibilització sobre les realitats de territoris com Síria, Palestina o el Sàhara Occidental en el marc de les Jornades sobre Refugi i Acollida 2024. La programació d’actes tindrà lloc entre l’11 i el 28 de juny a diferents punts de la ciutat, i s’emmarquen en la commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebra anualment el 20 de juny. El programa inclou dos tallers teatrals i un de pastisseria siriana, la projecció d’un curtmetratge i una exposició.  

Les persones que s’han de desplaçar del seu lloc d’origen en contra de la seva voluntat buscant entorns segurs per viure viuen una situació de vulnerabilitat que pot durar anys. Les societats d’acollida, però en especial els governs locals, tenim un paper clau en garantir els drets que facin efectiva la protecció internacional de les persones refugiades. Però també, tenim una responsabilitat a l’hora de sensibilitzar la ciutadania sobre les causes que s’amaguen darrere de la realitat migratòria i el refugi", ha destacat la regidora de Cooperació i d’Igualtat i Justícia Social de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly Balde. 

Les Jornades sobre Refugi i Acollida 2024 reuneixen diferents activitats durant el mes de juny a diferents punts de la ciutat. L’objectiu d’aquesta proposta és visibilitzar tant els conflictes internacionals que existeixen darrere dels processos migratoris forçosos, com la vulnerabilitat psicosocial a la qual es veuen abocades les persones que són acollides a casa nostra a causa del desplaçament forçat. Les propostes compten amb la participació d’entitats com Girona Acull, ACAPS-Girona i La Nave Va. 

El programa arrencarà el pròxim dimarts, dia 11 de juny, a les 17 h, amb la recepció a l’Ajuntament de Girona de la iniciativa Solidarity Rising i la campanya #Bike4WesternSahara. Es tracta d’un col·lectiu d’activistes liderat pel suec Benjamin Ladraa i la kurda Sanna Ghotbi juntament amb dos ciclistes procedents de l’Índia, Senora D’Mello i Arjun Syam Mohan, que lluiten per la causa sahrauí tot pedalant per tot el món per sensibilitzar la societat i denunciar la vulneració dels drets humans i les condicions de vida a les que està sotmès el poble sahrauí. 

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i la regidora de Cooperació i d’Igualtat i Justícia Social, Amy Sabaly Balde, rebran les persones participants en el consistori. També hi assistiran les Girona Gravel Girls, una desena de noies ciclistes que aniran des de Figueres a Girona guiant els quatre ciclistes de la iniciativa Solidarity Rising. Cal recordar que Girona i el Sàhara Occidental mantenen lligams de solidaritat des de l’any 1997, quan la ciutat gironina es va agermanar amb la daira de Farsia, als campaments de refugiats de Tindouf.

"Un cop més es demostra que l'esport és un element clau de la societat per vertebrar-la, cohesionar-la i, també, treballar, en aquest cas, aspectes de sensibilització sobre la diversitat que ens trobem al món. Contents un cop més, de poder ser-hi i fer ben visible les realitats d'arreu del món", ha ressaltat el regidor d’Esports i de Joventut de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran Martínez.

El programa de les Jornades continuarà el dimecres 12 de juny, de 10.30 a 13.30 h, amb el taller d’El Galliner Centre d’Arts Escèniques que porta per nom “Teatre polític i construcció de moviments” i que comptarà amb la participació de The Freedom Theatre de Palestina. L’eix central serà l’experiència de treballar en el moviment social-cultural com a part de la revolució popular per a la llibertat de Palestina, i l’exploració interactiva de què significa fer teatre polític als territoris ocupats. L’objectiu consistirà a compartir tant el viatge artístic i personal dels actors i actrius com la feina de The Freedom Theatre, on les persones que participin en el taller tindran l’oportunitat d’aprendre les visions, preguntes i estratègies que formen part del moviment de resistència cultural.

Amb un doble taller teatral participatiu titulat “Atrapades entre dues realitats”, que es farà els dies 13 i 28 de juny a la Carbonera i la Cisterna del Museu d’Història de Girona, l’entitat La Nave Va aportarà una reflexió sobre les persones que es veuen obligades a abandonar els seus llocs d’origen, el drama de l’emigració, les persones refugiades i les fronteres. En els tallers es presentaran fragments de les vides de quatre personatges de diferents zones geogràfiques a partir de la participació de quatre actors i actrius, que s’entrecreuen a escala emocional i que passen per diferents fases: el comiat, l’esperança, la pèrdua i la immobilitat. Quatre fases que mantenen als personatges atrapats entre dues realitats, i que els condicionarà fins a arribar, d’alguna forma, a l’acollida. El taller està inspirat en el còmic Asylum de Javier de Ususi, per al CEAR d’Euskadi. 

La realització dels dos tallers busca estimular l’empatia cap a les persones que per diferents motius es veuen obligades a migrar; incidir en la prevenció del racisme i dels prejudicis; prendre consciència de les diferents causes que poden ocasionar aquests desplaçaments forçosos; introduir una mirada històrica i crear vincles entre la Guerra Civil espanyola i altres conflictes actuals, i promoure la convivència i la cultura de pau. 

El divendres 14 de juny, el Centre Cívic Santa Eugènia acollirà un taller de pastisseria siriana amb el reposter Ahmad Basal, de 18 a 20 h. L’Ahmad, que va néixer a Alep, va arribar a Girona l’any 2015, després de passar un periple de 45 dies a través de nou països, que va recórrer amb pastera, a peu, amb bus i en taxi. Cuiner d’ofici, s’ha convertit en tot un referent d’èxit a la ciutat de Girona, on regenta la pastisseria Palmira, al carrer de les Ballesteries. El taller vol donar a conèixer les delícies sirianes conegudes com a baklavas tot fent sensibilització sobre la realitat de les persones acollides a la nostra ciutat. L’activitat es portarà a terme com a cloenda del curs de “Cuina’t el català”, un espai de trobada obert i segur per a tothom cada divendres, que es fa entorn de la cuina i l’aprenentatge del català. 

El dimarts 18 de juny es projectarà el curtmetratge Raising Their Voice: Ettijah al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal, com a part del “Cicle Cinema i Solidaritat” impulsat per l’Ajuntament de Girona. Centrat en l’esperit activista d’un grup de hip-hop femení del camp de refugiats palestins Deheisheh, la projecció comptarà amb un petit vídeo-manifest de la directora, la palestina Tamara Abu Laban, que vol subratllar l’atiament de la vulneració de drets humans que viu la població palestina amb l’actual guerra que hi manté Israel. Les persones assistents a l’acte, que serà presentat per l’entitat Girona Acull, també podran visitar una exposició sobre Shu’fat, un campament de refugiats palestins a Jerusalem, que forma part de la campanya “Siguem Refugi”, coordinada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. L’exposició es podrà visitar al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal del 18 de juny al 5 de juliol. 

Programa d'activitats
Tornar