Notícies | Solidaritat i Cooperació
Girona defensa els drets de dones kenianes i afganeses
La keniana d’origen somali Bisharo Ali Hussein i l’afganesa Karima Shujazada han dut les seves lluites feministes a Girona durant la Gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans
La Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Girona ha organitzat dos actes amb dues activistes feministes procedents de Kènia i Afganistan en el marc de la Gira de Primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans, que ha aterrat a diferents municipis de Catalunya del 8 al 17 d’abril.
El dimarts 9 d’abril, la keniana d’origen somali Bisharo Ali Hussein va oferir una conferència a l’Aula Magna de la Casa de Cultura. L’acte, que girà al voltant de la lluita contra les pràctiques nocives com la mutilació genital femenina (MGF) o els matrimonis forçosos a l’Àfrica subsahariana i a Catalunya, es va organitzar amb la col·laboració de l’associació Valentes i Acompanyades –una entitat de referència en la temàtica a tota la província de Girona- i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. L’acte comptà amb la benvinguda de la diputada delegada d’Acció Social i Igualtat de la Diputació de Girona, Maite Tixis, i de la regidora de Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Aminata Sabaly Balde.
L’alcalde de Girona, el senyor Lluc Salellas, rebé a Bisharo Ali Hussein al despatx d’Alcaldia, on li agraí la seva tasca pels drets humans i mostrà l’alineament del govern local amb els drets de nenes i dones arreu del món, així com l’interès a seguir donant suport a defensores dels drets humans dels països empobrits. La visita també despertà l’interès de diferents mitjans de comunicació. TV3, per exemple, va emetre una peça sobre l’afrofeminisme amb el seu testimoni, que podeu veure al següent enllaç.
El dimecres 17 d’abril, la ciutat de Girona acollí la defensora Karima Shujazada, una jove afganesa refugiada a Catalunya des del 2022 gràcies a la labor de l’entitat Afghan Women on the Run. La Karima, una jove referent de la lluita de les dones afganeses per recuperar els seus drets, oferí el seu testimoni als i a les alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Montilivi, que pogueren conèixer la colpidora realitat que viuen nenes i dones sota el règim talibà a través de la seva experiència de vida. “Sé que per a vosaltres és difícil creure tot el que us explico. Però al meu país, les dones i les nenes no tenim cap tipus de dret en ple segle XXI”, reivindicà durant la conferència la periodista i feminista afganesa.
Aquest acte, presentat per la regidora d’Educació Queralt Vila, fou el darrer de la Gira de Primavera 2024 de Ciutats Defensores dels Drets Humans, un projecte de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) i apadrinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament que des de l’any 2013 duu defensores i defensors de drets humans d’arreu del món a la nostra ciutat. La propera gira es preveu al mes d’octubre de 2024, i el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació ja s’ha compromès en seguir-li donant suport.