Header: Cooperació

Cooperació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Les comarques de la Garrotxa, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà acolliran la tretzena edició de l’Oxfam Intermon Trailwalker

La prova, consolidada com el major repte esportiu i solidari per equips del món, se celebrarà de nou el 6 i 7 d’abril a la Via Verda de Girona

Les comarques de la Garrotxa, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà seran l’escenari els pròxims 6 i 7 d’abril d’una nova edició de l’Oxfam Intermón Trailwalker. La prova, consolidada com el major repte esportiu i solidari per equips del món, celebrarà aquest any la seva tretzena edició a Espanya amb l’objectiu de garantir l’accés a aigua potable per a 100.000 persones de poblacions vulnerables d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina privades d’ella a causa de la crisi climàtica.

El Trailwalker presenta tres modalitats de recorregut: 100, 55 o 10 quilòmetres. La primera d’elles, la més exigent a nivell esportiu, recorre el tram de la Via Verda gironina entre els municipis d’Olot i Sant Feliu de Guíxols, i passa també per les localitats de Sant Feliu de Pallerols, Les Planes d’Hostoles, Amer, Anglès, Bescanó, Girona, Cassà de la Selva, Llagostera i Santa Cristina d’Aro. La modalitat de 55 km comparteix una part del recorregut amb sortida d’Olot i arribada a Girona. Per la seva banda, la de 10 km discorre entre Santa Cristina d’Aro i Sant Feliu de Guíxols.

Els equips inscrits, de 6 persones (4 persones que correran o caminaran i 2 d’equip de suport), han de recaptar els fons entre persones de la feina, amistats, familiars i coneguts. Els participants en les marxes de 100 i 55 km han de recaptar 1.500 euros a través d’activitats, venda de materials solidaris o cerca de patrocinadors, mentre que els que participen en la modalitat de 10 km hauran de recaptar 500 euros.

Una marxa arrelada a Girona

Aquestes comarques de Girona han estat escenari de l’Oxfam Intermon Trailwalker fins a 11 edicions (totes excepte una). És per això que està molt arrelada a les localitats del territori, que s’impliquen en la celebració de la marxa. Per exemple, a Olot, localitat d’inici, diverses empreses formen equips participants. És el cas de l’elaboradora d’embotits Espuña o de l’energètica Bassols Energia. Una altra de les promotores de la prova esportiva i solidària a Olot és Judit Reixach Ferrés, responsable tècnica de l’àrea de promoció econòmica del municipi, que ha donat suport a l’Oxfam Intermon Trailwalker des del seu càrrec i també s’ha atrevit a realitzar el repte de 100 km en una ocasió.

Un cas molt similar és el de Mireia Borrego, de Sant Feliu de Guíxols, participant en l’edició de 2013 que aquest any, per primer cop, viurà la marxa com a regidora d’esport del municipi on finalitza la prova. A Bescanó, l’Oxfam Intermon Trailwalker també compta amb un animador incondicional: Dario López, regidor responsable de l’àrea d’esport, que sempre brinda una espectacular acollida als participants al pavelló de la localitat just abans que s’enfronten a la nit. Llagostera, un altre punt del recorregut, és un dels municipis d’on cada any solen sortir diversos equips; mentre que Cassà de la Selva cedeix el seu pavelló municipal. Per la seva banda, Girona, és seu d’algunes empreses com Gurit Shared Services, amb diversos equips inscrits habitualment.

Repte esportiu, causa solidària i experiència amb família, amistats o companys Oxfam Intermón Trailwalker és un desafiament esportiu que ‘enganxa’ a moltes persones, motivades pel repte esportiu (20%), per viure una experiència amb amistats i/o col·legues de feina (60%) o per estar vinculat a una causa solidària (20%). Des de 2011, primera edició a Espanya, han participat en la prova gairebé 30.000 persones i s’han recaptat més de 8 milions d’euros per lluitar contra les conseqüències de l’emergència climàtica sobre els més vulnerables. A l’última edició, la de 2023, van participar més de 1.500 persones i es van recaptar més de 317.000 euros.

Les persones inscrites estan majoritàriament en la franja dels 35 als 55 anys. La participació femenina ha anat augmentant en els últims anys fins a arribar al 55% de l’any 2023. A més, en l’Oxfam Intermón Trailwalker, un 69% dels equips es formen en l’entorn corporatiu, una xifra que demostra que la marxa s’ha consolidat com una eina de teambuilding per a moltes empreses.

Participar en l’Oxfam Intermón Trailwalker és formar part d’un moviment global Oxfam contra la pobresa i la injustícia climàtica. La prova actualment se celebra en nou països: Hong Kong, Corea del Sud, Índia (2 esdeveniments anuals), Austràlia (3 esdeveniments anuals), Nova Zelanda, Bèlgica, França (2 esdeveniments anuals), Gran Bretanya i Espanya.

L’objectiu: Quilòmetres per aigua

En l’Oxfam Intermón Trailwalker els equips caminen contra la pobresa i la crisi climàtica. La recaptació es destina a nous projectes que permeten una vida digna a les persones més afectades pels efectes del canvi climàtic. En 30 anys, els desastres relacionats amb el clima s’han triplicat: sequeres, inundacions, tornados i huracans estan canviant les vides de milions de persones, dificultant el seu accés a aigua potable. La recaptació d’aquesta edició de l’Oxfam Intermón Trailwalker servirà per facilitar kits d’higiene familiar, latrines d’emergència i fonts d’aigua potable a poblacions vulnerables d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.

Edurne Pasaban, ambaixadora

Un any més, la prova compta amb una ambaixadora de luxe: l’alpinista Edurne Pasaban. Pasaban ha estat testimoni sobre el terreny de la situació que viuen moltes persones vulnerables a causa del canvi climàtic. La seva experiència amb Oxfam Intermón a Guatemala, un dels deu països més afectats per l’emergència climàtica i que cada any pateix més sequera, més inundacions i més desastres naturals, ha quedat plasmada en el documental ‘El fin de la eterna primavera’, que es va estrenar en el BBK MendiFilm el passat 10 de desembre.

Més informació i inscripcions
Tornar