Notícies | Solidaritat i Cooperació
L’edició d’enguany del Cicle de Cinema i Solidaritat de Girona es fixarà en el Sud com a agent de transformació
La novetat principal d’aquest any és que es descentralitzaran algunes de les projeccions, que es repartiran entre diversos equipaments municipals de la ciutat
L’Ajuntament de Girona donarà el tret de sortida, el divendres 20 d’octubre, al Cicle de Cinema i Solidaritat de Girona 2023-2024, que, durant deu mesos, arribarà a diferents equipaments municipals de la ciutat, on es projectaran documentals, curtmetratges i llargmetratges, amb l’objectiu de mostrar el Sud com a agent de transformació.
Com a novetat d'enguany, el cicle descentralitza algunes de les projeccions a diferents punts de la ciutat per tal d’apropar les propostes cinematogràfiques a un públic més local i democratitzar l’accés a les manifestacions culturals menys comercials i culturalment diverses. Les projeccions es repartiran, doncs, entre el Cinema Truffaut i els centres cívics Sant Narcís, Onyar, Pont Major, Ter, Pla de Palau, Santa Eugènia i Barri Vell.
“Les formes de mobilització ciutadana de països empobrits rarament arriben a tenir ressò als països enriquits, que solen veure el Sud amb un biaix paternalista i assistencialista. El cinema, però, ens brinda l’oportunitat d’obrir petites escletxes de llum que ens permetran entendre millor els processos polítics i transformacions ciutadanes actives i valentes que oposen resistència a sistemes injustos. I és que el Sud està reimaginant i construint societats més igualitàries a través de lluites sobre les que val la pena prestar atenció. Per això, enguany, el Cicle de Cinema i Solidaritat ens durà alguns d’aquests moviments socials a la gran pantalla. Animem a tota la ciutadania gironina a assistir-hi”, ha ressaltat la regidora d’Igualtat i Justícia Social i Cooperació, Amy Sabaly.
Amb el tema escollit per aquesta edició, l’Ajuntament de Girona, a través de la Unitat de Cooperació, vol impulsar un canvi de mirada envers els països empobrits, que doni a conèixer el seu potencial emancipador i que assenyali les causes reals dels seus malestars. I és que, en ple segle XXI, diferents moviments socials i col·lectius d’activistes de l’Àfrica Subsahariana o l’Amèrica Llatina ofereixen exemples d’empoderament i desafiament de l’statu quo, denunciant injustícies i reivindicant drets humans: des de moviments pacifistes de Colòmbia impulsats per dones a col·lectius d’artistes inspirats per Sankara a Burkina Faso, passant per la resistència política de la minoria maia a Guatemala o la valentia i creativitat de joves palestines refugiades.
El cicle de Cinema i Solidaritat de Girona comptarà de nou en aquesta edició amb l’expertesa d’ONG gironines que treballen als països de procedència de les pel·lícules, com ara NouSol (Burkina Faso), DAGUA (Colòmbia), Associació pel Desenvolupament del Riu Senegal (Senegal) o ECCIT (Marroc) amb la intenció de poder generar debats entre el públic i contribuir a conscienciar respecte a les realitats del Sud i els reptes i oportunitats que s’hi generen.
Podeu consultar tota la programació al web Cicle cinema i solidaritat | Solidaritat i Cooperació - Ajuntament de Girona.