Notícies | Solidaritat i Cooperació
La rapera feminista salvadorenya Yezli Mic i l’activista nigeriana pel clima Adenike Oladosu arriben a Girona amb la gira de tardor de Ciutats Defensores dels Drets Humans 2023
S’han programat dues activitats en el marc del projecte: un taller de hip hop el dia 3 d’octubre i un col·loqui obert el dia 10 d’octubre.
Els dimarts 3 i 10 d’octubre, Girona acollirà l’activista i rapera feminista salvadorenya Yezli Mic i l’activista nigeriana pel clima Adenike Oladosu en el marc la gira de tardor del projecte Ciutats Defensores de Drets Humans.
El tret de sortida de les activitats es farà amb un taller de hip hop titulat “Fem-hi rap!” el dia 3 d’octubre a càrrec de Yezli Mic, que és una de les impulsores del col·lectiu Hip Hop Femenino. A través d’aquesta iniciativa, que es portarà a terme a l’Auditori de la Mercè, es vol treballar la igualtat i el feminisme d’una manera lúdica, dinàmica i interactiva amb els i les adolescents dels centres oberts de la ciutat de Girona. La salvadorenya posarà de manifest el problema que suposa ser dona a un dels països que presenta les taxes de feminicidis més altes del món, així com la situació dels drets sexuals i reproductius a El Salvador.
La setmana següent, el dimarts 10 d’octubre, la periodista i activista ecofeminista nigeriana Adenike Oladosu participarà en un col·loqui en obert al Saló de Graus de la Facultat de Turisme i Lletres de la Universitat de Girona (UdG), on es comptarà amb la presència del Grup Xarxes Organitzatives, Innovació i Desenvolupament d’Estratègies i Productes Turístics (ONIT) i del Grup de Recerca en Poder, Mitjans de Comunicació i Cultures Globals (POMAC). Aquest acte estarà conduït pel periodista especialista en relacions internacionals, comunicació i cultures africanes i professor de La UdG, Sebastián Ruiz Cabrera.
Adenike Oladsou, impulsora del moviment Fridays for Future a Nigèria, compartirà els seus coneixements i experiència reivindicant l’ecofeminisme des dels nous mitjans de comunicació. Oladsou va fundar la iniciativa panafricana ILeadClimate, que va néixer per a la defensa del clima i la construcció de pau, especialment, a la regió del llac Txad. La nigeriana té una dilatada experiència en la defensa dels drets humans a escala internacional, i l’any 2019 va assistir a la COP a Madrid com a delegada de joventut nigeriana.
La regidora d’Igualtat i Justícia Social i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly, participarà en la inauguració del col·loqui del 10 d’octubre, durant el qual llegirà una declaració institucional per posar de manifest el compromís d’aquest Ajuntament amb la promoció i defensa dels drets humans.
“La defensa dels drets humans arreu del món és un dels eixos de treball primordials de la Regidoria de Cooperació. Entenem que donar suport i espais per a la incidència política a defensores i defensors de l’Amèrica Llatina o l’Àfrica és una forma honesta d’entendre els reptes que viu avui el Sud global. Però també, una oportunitat per entendre les societats i cultures dels països empobrits a través dels seus actors principals, com a agents de transformació actius i com a líders i lideresses a escala global”, ha ressaltat la regidora Amy Sabaly.
Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat al qual, any rere any, el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de Girona dona suport. Després que el mes d’abril passat, Girona acollís l’arribada dels activistes Thiat, del Senegal, i Melibea Obono, de Guinea Equatorial, la gira de tardor 2023 reivindica el paper de la música, les dones i la igualtat com a eines per a la mobilització social i la sensibilització ciutadana amb la finalitat de contribuir a crear una població amb més consciència de les desigualtats globals i més formada per reivindicar els respecte als drets humans arreu del món.
Enguany, el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans celebra el desè aniversari amb una gira que reuneix a set persones defensores dels drets humans de diferents parts del món que faran actes en diferents municipis catalans adherits al projecte durant l’edició de tardor. Aquesta iniciativa, que l’Ajuntament de Girona porta defensant des de l’any 2013, permet que la ciutat es nodreixi de les experiències de defensa dels drets humans que diferents agents internacionals duen a terme als seus països d’origen.