Notícies | Solidaritat i Cooperació
Els activistes Thiat i Melibea Obono arriben a Girona amb la gira de primavera de Ciutats Defensores dels Drets Humans 2023
Provinents del Senegal i Guinea Equatorial, respectivament, compartiran la seva experiència en incidència sociopolítica i mobilització social a l’Àfrica Subsahariana
La ciutat de Girona acollirà aquest mes d’abril els activistes Thiat i Melibea, dues persones defensores dels drets humans provinents del Senegal i de Guinea Equatorial, respectivament, que compartiran la seva experiència en incidència sociopolítica i mobilització social a l’Àfrica Subsahariana. Ambdós visitaran la ciutat en el marc de la gira de primavera del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans 2023.
Enguany, el projecte celebra el 10è aniversari amb una gira que reuneix 6 persones defensores dels drets humans de diferents parts del món que realitzaran actes en diferents municipis catalans adherits al projecte. Aquesta iniciativa, en què l’Ajuntament de Girona participa des de l’any 2013, permet que la ciutat es nodreixi de les experiències de defensa dels drets humans que diferents persones internacionals duen a terme als seus països d’origen.
Aquest divendres, dia 21 d’abril, l’activista, raper i fundador del col·lectiu Y’En A Marre (“ja n’estem tips”, en wólof), Thiat, oferirà una conferència oberta a tothom, a les 18 h, al Centre Cívic Santa Eugènia. El senegalès parlarà sobre la implicació dels moviments socials i de l’artivisme com a eina de denúncia dels abusos de poder al Senegal, i com a través de la feina feta des del seu col·lectiu i de la música en la seva llengua (wòlof) mobilitzen a totes les capes socials de la població, en especial a la joventut, per tal d’aconseguir una democràcia més efectiva i evitar les migracions forçoses.
La regidora de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi, obrirà l’acte, que estarà conduït i moderat pel periodista Albert Martín de Vidales. Així mateix, es comptarà amb el suport de la comunitat senegalesa del barri de Santa Eugènia, especialment del Grup Casumaï, que ha preparat una rebuda prèvia per a l’activista. A més, Thiat establirà contacte amb el Black Music Festival amb l’objectiu de crear sinergies.
D’altra banda, el dimecres 26 d’abril, i coincidint amb el Dia Internacional de la Visibilitat Lèsbica, l’activista i escriptora Melibea Obono, provinent de Guinea Equatorial, realitzarà una conferència oberta a tothom al Centre Cultural La Mercè per tal de compartir amb el públic la seva veu literària com a defensora dels drets del col·lectiu LGTBI+.
Amb un discurs que vol aprofundir en les narratives decolonials i des d’una mirada interseccional, Melibea Obono compartirà la realitat per la qual travessen les persones que no s’identifiquen amb l’orientació sexual normativa al país. L’activista convidarà a reflexionar, des d’un enfocament basat en els drets humans i des d’una perspectiva literària, sobre les desigualtats, la violència i la discriminació que avui en dia pateix el col·lectiu LGTBI+ a Guinea Equatorial.
La conferència estarà conduïda i moderada per la periodista Cristina Valentí. A més, es comptarà amb la participació dels membres del Consell Municipal LGTBI+ i de representants de diverses entitats que defenen els drets d’aquest col·lectiu. Així mateix, Melibea Obono participarà en els actes que organitzen les entitats de la ciutat emmarcats en el Dia de la Visibilitat Lèsbica.
La gira de primavera del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat al qual, any rere any, el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona dona suport. Aquesta primera gira de 2023 reivindica el paper de la creativitat i les arts com a elements de mobilització social i sensibilització ciutadana amb la finalitat de contribuir a crear una població amb més consciència de les desigualtats globals i més formada per reivindicar els drets humans arreu del món.
Ambdós actes comptaran amb el servei municipal de canguratge La Gombola de l'Ajuntament de Girona, destinat a nens i nenes d'entre 3 i 12 anys. Per tal de deixar la mainada en aquest espai, que s’ubicarà en el mateix equipament on es fan les conferències, cal fer inscripció prèvia amb una setmana d'antelació als enllaços següents: conferència Thiat i conferència Melibea Obono.
Cartell