Notícies | Solidaritat i Cooperació
Arrenca la campanya “Girona, ciutat d’acollida”
L’Ajuntament de Girona i la Coordinadora d’ONG de les Comarques Gironines i l’Alt Maresme recullen els recursos que ofereix la ciutat per abordar migracions i refugi des d’un enfocament de pau.
Una de cada quatre persones empadronades a la ciutat de Girona és nascuda fora de l’Estat espanyol i en el padró municipal hi ha representades fins a 42 nacionalitats diferents, segons dades de la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT). Aquesta diversitat representa una gran riquesa per la ciutat, però suposa també un enorme repte a l’hora abordar la convivència de les diferències de manera positiva.
Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Girona, a través de la Unitat de Cooperació i La Caseta. Serveis Educatius, i la Coordinadora d’ONG Solidàries de les Comarques Gironines i l’Alt Maresme engeguen la campanya “Girona, ciutat d’acollida” (#GironaAcollidora). A través d’aquesta acció, es donaran a conèixer tots els recursos que actualment existeixen a la ciutat de Girona sobre migracions, refugi i pau i que s’ofereixen a través d’activitats culturals i propostes de museus, biblioteques, serveis i entitats. La campanya arrenca avui, 21 de setembre, coincidint amb el Dia Internacional de la Pau (#PeaceDay).
“Amb aquesta campanya volem reforçar un seguit de valors que són importants per a la ciutat i que hem de continuar potenciant en el conjunt de la ciutadania. Des de l’Ajuntament de Girona volem, per una banda, educar a favor del respecte i la pau, i, per l’altra, donar les eines perquè els nous gironins i gironines que venen de fora puguin integrar-se en el teixit social i humà de la ciutat i en la nostra identitat i la nostra cultura. Per això els recursos van dirigits en aquestes dues línies, dues cares de la mateixa moneda que ens han d’ajudar a tenir una ciutat completament tolerant i oberta, on treballem a favor de la cohesió social i amb els drets humans com a bandera. Els darrers anys hem iniciat diverses accions, hem col·laborat amb moltes entitats i hem arrencat diferents programes amb aquest objectiu, ara amb la campanya ‘Girona, ciutat d’acollida’ fem un pas més per assolir-lo”, ha manifestat la regidora de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament, Núria Pi.
Per la seva banda, el regidor d’Educació, Infància i Esports de l’Ajuntament de Girona, Àdam Bertran, ha assegurat que “l’educació és una eina molt important per transmetre els valors com són la tolerància, el respecte i el diàleg social així com per construir espais i ciutats de pau”, i ha recordat que el del Dia de la Ciutat Educadora d’enguany serà “Ciutat Educadora, ciutat de pau i d’oportunitats”. “Donar a conèixer és ajudar a sensibilitzar les realitats d'arreu del món. Realitats diverses i sovint més dures, que cal que tothom tingui clar”, ha afirmat Bertran, que ha conclòs que “campanyes com aquesta són necessàries per a les sinergies que creen, i per la xarxa de ciutat que s'estableix, en favor de tota la ciutadania”.
Després d’un any on l’acollida de persones refugiades provinents d’Ucraïna ha transformat la vida als barris de la ciutat i ha evidenciat la necessitat d’acompanyar la ciutadania per fer possible una inclusió pacífica de les persones nouvingudes de qualsevol origen, el president de la Coordinadora d’ONG Solidàries, Jan Millastre, ha destacat que “tenim la guerra més a prop que mai i això ens dóna mil i un arguments per treballar la pau en profunditat. Hem volgut participar a #GironaAcollidora per compartir la nostra experiència en educació per la pau i els nostres recursos a favor del diàleg i la convivència pacífica. Obrim el CeDRe de la Coordinadora a la ciutadania i a la pau”.
Podeu consultar els diferents recursos i activitats al següent enllaç: https://web.girona.cat/educacio/ciutat-acollida